Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Αγία Σοφία: Πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια

AIGINIONEWS: Αγία Σοφία: Πρώτη μουσουλμανική προσευχή  μετά από 86 χρόνια AIGINIONEWS: Αγία Σοφία: Πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή μέσα στην Αγία Σοφία σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 μετά από 86 χρόνια.

Πλήθος οπαδών του Τούρκου προέδρου και πιστών μουσουλμάνων έχει συγκεντρωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από την Αγία Σοφία, ενόψει της πρώτης επαναλειτουργίας της σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 ως τζαμί και της φιέστας που ετοιμάζει για το γεγονός ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους πέρασαν τη νύχτα γύρω από το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς διαβάζοντας προσευχές και περιμένοντας την αυγή.
«Η Αγία Σοφία είναι έτοιμη για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή σήμερα, μετά από 86 χρόνια», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια, ενώ ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό».
Αναφερόμενος στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού, τόνισε ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Οι χώροι για τους πιστούς ανοίγουν σήμερα 24 Ιουλίου 2020 στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.
«Η είσοδος στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου».
Ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.
Ο Γιερλικάγια διευκρίνισε ότι οι προσκυνητές που έρχονται στην Αγία Σοφία θα πρέπει να φέρουν τις δικές τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.
Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς
Στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, είναι μια μέρα υψηλών πολιτικών συμβολισμών για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί μετά από 86 χρόνια συμπίπτει με την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης η οποία υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923. Προφανώς η σύμπτωση δεν είναι τυχαία.
Ριζικές αλλαγές έχουν κάνει οι Τούρκοι στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας έχοντας καλύψει και τα ψηφιδωτά και τις εικονογραφίες για να ανοίξει ως τζαμί, σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020
Σε φωτογραφίες που ανέρτησε Τούρκος δημοσιογράφος φαίνεται πως τοποθέτησαν οι τουρκικές Αρχές υφάσματα στο θόλο, πάνω από το Ιερό Βήμα, όπου βρίσκεται η γνωστή εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας.


Παράλληλα, φαίνεται πως έχουν καλύψει την βορειοανατολική πλευρά του ναού με ένα μπορντό παραβάν, το οποίο έχει επάνω του στίχους από το Κοράνι


Πράσινα χαλιά σε πετρόλ απόχρωση έχουν ήδη τοποθετηθεί στο δάπεδο του ναού για τη μουσουλμανική προσευχή.


Ξηλώθηκε και η ταμπέλα μου αναγραφόταν ο χαρακτήρας του μουσείου και τοποθετήθηκε η νέα ταμπέλα “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi” -“The Hagia Sophia Blessed Grand Mosque”
Από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την Αίγυπτο υπήρξαν ουκ ολίγες καταδικαστικές δηλώσεις που καλούσαν τη γείτονα, έστω και την ύστατη ώρα, να μην προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το σύνολο της Ορθοδοξίας σ' όλον τον κόσμο, έχει αντιδράσει πολύ δυναμικά.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version