Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

28η Οκτωβρίου 1940: Το «ΟΧΙ» της Ελλάδας στην Ιταλία

AIGINIONEWS: 28η Οκτωβρίου 1940: Το «ΟΧΙ» της Ελλάδας στην Ιταλία AIGINIONEWS: 28η Οκτωβρίου 1940: Το «ΟΧΙ» της Ελλάδας στην Ιταλία

28 Οκτωβρίου 1940. Ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας.Η Επέτειος του «Όχι» θυμίζει ότι η Ελλάδα υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της εναντίον των ιταλικών δυνάμεων και μετά την εισβολή των γερμανικών ναζιστικών δυνάμεων, την άνοιξη του 1941, οργανώνει ένα από τα μαζικότερα αντιστασιακά κινήματα στον κόσμο που οδήγησε στην απελευθέρωσή του, τον Οκτώβριο του 1944.

28 Οκτωβρίου 1940. Είναι η ημέρα που η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, όπου απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και και άλλων διευκολύνσεών του.
Ο τότε Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς απάντησε στον Μουσολίνι με ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΟΧΙ», το οποίο αντανακλούσε και την θέληση του μεγαλύτερου μέρους του λαού, ήταν κάτι σαν λαϊκή απαίτηση,με αποτέλεσμα την «είσοδο» της χώρας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

28η Οκτωβρίου 1940. Η ημέρα που η Ελλάδα είπε ΟΧΙ στην υποταγή, στέλνοντας το μήνυμα πως όταν παλεύει κανείς με την ψυχή του, όταν αγωνίζεται για την ελευθερία του, όσο μεγάλα και αν είναι τα εμπόδια, όσες θυσίες και αν απαιτηθούν, στο τέλος θα βγει νικητής.

Από τότε η Ελλάδα κάθε τέτοια ημέρα γιορτάζει την επέτειο εισόδου της στον πόλεμο του '40.


 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version