Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΕΥΒΟΙΑ: ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ-ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

AIGINIONEWS: ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ -ΜΕΓΑΛΗ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ AIGINIONEWS: ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ -ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Πέρισυ τον Αύγουστο, με μία εβδομάδα διαφορά, κάηκε - για την ακρίβεια πυρπολήθηκε (ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη και προφυλακίσθηκε) η υπέροχη δασική έκταση μεταξύ Ψαχνών - Κοντοδεσποτίου - Σαυρού.

Πριν δύο χρόνια κάηκε - πυρπολήθηκε (μικρός μέρος, ευτυχώς) δασικής έκτασης στην περιοχή Χλόες, μετά τον Σταυρό.

Ο Γιάννης Παπουτσάνης , δημοσιογράφος , αυτόπτης μας υπενθυμίζει πως πυρπολήθηκε η περιοχή άλλες δύο φορές , μας περιγράφει , προτείνει και κυρίως υπαινίσσεται !! 

Πρέπει να ήμουν από τους τελευταίους που χθες, αργά το απόγευμα, κατά τις 20.00 με 20.15, πέρασα από το πευκοδάσος στην περιοχή της Μακρυμάλλης στην Εύβοια. Τη διαδρομή των λίγων χλμ, από τη Μακρυμάλλη ως το Κοντοδεσπότι από όπου ξεκινά η ανάβαση της Δίρφυς, την επιλέγουν ελάχιστοι: οι κάτοικοι της περιοχής, οι επισκέπτες της μονής, οι μελισσοκόμοι που αποθέτουν (παρανόμως) κατά μήκος του δρόμου τα μελίσσια τους και οι λοτόμοι. Ετσι και χθες, οι μόνοι που συνάντησα ήταν ένας δρομέας και ένας ποδηλάτης. Τι συνέβη και πως ξέσπασε η φωτιά λίγες ώρες αργότερα, άλλοι - οι αρμόδιοι θα πουν. (Ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων επί του παρόντος εξέφρασε υπόνοιες περί εμπρησμού). Ωστόσο, όσο πιο ψύχραιμα μπορώ, θέλω να διατυπώσω κάποια ερωτήματα, όχι για να τα απαντήσει κάποιος - δεν έχω τέτοια φιλοδοξία, αλλά για να γίνει σαφές πως και αυτή η πυρκαγιά ήταν - πώς να το πω ευγενικά;- προαναγγελθείσα.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
1. Από τις χιονοπτώσεις και τους ανέμους του χειμώνα (που κατά γενική ομολογία ήταν βαρύς) πάρα πολλά μικρά μα και μεγαλύτερα πεύκα κατά μήκος της ασφάλτινης διαδρομής είχαν είτε σπάσει είτε ξεριζωθεί. Εάν εξαιρέσουμε ελάχιστα που κόπηκαν ώστε να καθαριστεί ο δρόμος, τα υπόλοιπα έμειναν εκεί που αέρας και χιόνι τα είχαν σωριάσει. Με τον καιρό, κορμοί και κλαριά, ξεράθηκαν σχηματίζοντας μαζί με τις πευκοβελόνες και τα ξερόχορτα "βουνά" καύσιμης ύλης.
2. Τις τελευταίες εβδομάδες είχε γίνει στην περιοχή οργανωμένη κοπή πεύκων. Οι κορμοί, κομμένοι στη μέση, ήταν σωριασμένοι σε ομοιόμορφες και ισομεγέθεις δέκα ή περισσότερες ντάνες αριστερά και δεξιά του δρόμου. Πρέπει να βρίσκονταν εκεί πάνω από μήνα - τους έβλεπα κάθε φορά που περνούσα.
3. Οπως είναι γνωστό (κι αν δεν είναι, υπάρχουν σχετικές περοειδοποιητικές επιγραφές) απαγορεύεται η τοποθέτηση μελισσιών στον δρόμο. Υποθέτω για την πρόληψη ατυχημάτων. Στον συγκεκριμένο (κι όχι μόνο σε αυτόν) υπήρχαν μελίσσια.
4. Οι κολώνες της ΔΕΗ περνούσαν μέσα από το δάσος. Τα κλαδιά των πεύκων δεν τις άγγιζαν - με τον αέρα τις χτυπούσαν. Επαναλαμβάνω: κολώνες. Οχι πυλώνες υψηλής τάσης. Εμποτισμένες (με πίσσα;) για να μην σαπίζουν, με πορσελάνινες ασφάλειες οι οποίες, αν θυμάμαι καλά, σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε άλλες ειδικές συνθήκες υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν.
5. Εως πριν δύο χρόνια, εκεί που κατέληγε ο δρόμος από τη Μακρυμάλλη, έξω από το Κοντοδεσπότι στη διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Σταυρός (Βέρτουρα) υπήρχε στη διάρκεια του καλοκαιριού σε επιφυλακή πυροφυλακείο με μικρό όχημα της πυροσβεστικής. Εννοείται πως έχει ... καταργηθεί. -
6. Πέρισυ τον Αύγουστο, με μία εβδομάδα διαφορά, κάηκε - για την ακρίβεια πυρπολήθηκε (ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη και προφυλακίσθηκε) η υπέροχη δασική έκταση μεταξύ Ψαχνών - Κοντοδεσποτίου - Σαυρού. Πριν δύο χρόνια κάηκε - πυρπολήθηκε (μικρός μέρος, ευτυχώς) δασικής έκτασης στην περιοχή Χλόες, μετά τον Σταυρό.
- Επειδή οι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις παύουν να είναι συμπτώσεις και οι τρεις περιοχές που σε τρία χρόνια κάηκαν δεν γειτνιάζουν απλώς μα είναι η μία συνέχεια της άλλης.
- Επειδή η κατάσταση που αφορά στην πυρασφάλεια της περιοχής δεν βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται.
- Επειδή μπορεί να υπάρξει συνέχεια και η συνέχεια αυτή να αφορά ολόκληρη τη δύσβατη Δίρφη από τον Ευβοϊκό ως το Αιγαίο, καλό είναι εδώ και τώρα, εκτός από μπλα μπλα να υπάρξουν και μέτρα.

Μέτρα πρόληψης και προστασίας από το κράτος.

Μέτρα αυτοπροστασίας από τους πολίτες.

Και για να αρχίσουμε από τα απλά:
1. Εγκαταστείστε ΤΩΡΑ πυροφυλακεία στη Δίρφυ.
2. Απομακρύνετε ΤΩΡΑ κορμούς και ξεραμένα δέντρα, αυτά τουλάχιστον που βρίσκονται πάνω στο δρόμο.
3. Συντηρείστε τις κολώνες της ΔΕΗ.
4. Κάνετε (να κάνουμε, δηλαδή) κάτοικοι και παραθεριστές, μόνιμες περιπολίες με συντονισμό της περιφέρειας ή του δήμου.
Γιατί έτσι και πούμε τίποτα για ηλεκτρονικά συστήματα σήμανσης και drones ξέρω: οι ...αρμόδιοι θα κρατούν τις κοιλιές τους από τα γέλια.
(Τώρα πληροφορούμαι ότι καίγεται περιοχή Natura - θα πρόκειται για το Κέντρο Αγριας Φύσης και Ζωής ενώ εκκενώθηκε και φέτος το χωριό Κοντοδεσπότι.

Το δις και το τρις εξαμαρτείν, ως γνωστόν, δεν είναι βλακεία. Είναι κάτι άλλο...)

Γιάννης Παπουτσάνης

 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version