Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Πλήθος κόσμου και επισήμων στα εγκαίνια της πανελλήνιας διοργάνωσης “Φέτα 2018”

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και η επίσημη έναρξη για την Φέτα 2018 στην Ελασσόνα και συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία.

 Οι δρόμοι ήταν κλειστοί από την Αστυνομία, οι οδηγοί κατευθυνόντουσαν προς τον Εμπορικό Πεζόδρομο της πόλης, αφού στο κεντρικότερο οδικό σημείο, είχε δημιουργηθεί μια εξέδρα που πραγματοποιήθηκε αρχικά ο αγιασμός από τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως και του πάτερ Βησσαρίωνα Καραλάσκου ο οποίος ευχήθηκε η Φέτα να ευδοκιμήσει σαν εορτή στον τόπο και να αποτελέσει θεσμό ουσιαστικό ενώ ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, πριν κόψει την κορδέλα της έναρξης της γιορτής, τόνισε στους επίσημους παρευρισκομένους:

“Σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της Πανελλήνιας Διοργάνωσης «ΦΕΤΑ 2018»! Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω τον σύντομο αυτό χαιρετισμό, με μια προσωπική εκμυστήρευση: Όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε την Διοργάνωση αυτή, με στόχο να αναδείξουμε ένα από τα μεγάλα, συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελασσόνας, δέχθηκα μια εισήγηση από συνεργάτες μου, να αλλάξουμε τον χαρακτήρα της διοργάνωσης και να πάμε τη «φέτα» στην πρωτεύουσα.

Να στήσουμε δηλαδή όλες μας τις εκδηλώσεις στην Αθήνα και να μιλήσουμε εκεί για τα πλεονεκτήματα του «λευκού χρυσού» και την περιοχή μας, δίνοντας, με τον τρόπο αυτό, την απαραίτητη εξωστρέφεια, που πιστεύω πως χρειάζονται τέτοιου είδους διοργανώσεις. Μετά από πολλές συζητήσεις και ανταλλαγή επιχειρημάτων πήραμε την απόφαση να οργανώσουμε μεν κάτι ξεχωριστό, κάτι εντελώς διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα που έχουν γίνει στην Ελασσόνα κατά το παρελθόν, αλλά να μείνουμε εδώ. Να μείνουμε εδώ, στην Ελασσόνα, στην μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής γάλακτός στην Ελλάδα. Στην Ελασσόνα που από φέτος υποδέχεται τους πρώτους 39 σπουδαστές στην Σχολή Γαλακτοκομίας, την δημιουργία της οποίας πιστέψαμε από την πρώτη μέρα, μοχθήσαμε, και τελικά καταφέραμε να πείσουμε την κυβέρνηση να την εγκρίνει.

Αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ για φέτος, ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα εξωστρέφειας από τον ίδιο μας τον τόπο, έναν τόπο που δεν δέχεται την φροντίδα του κράτους, αν αυτό δεν πιεστεί να αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα μας και τον μόχθο των κατοίκων. Γνωρίζω καλά πως το στοίχημα είναι μεγάλο. Όπως και το ρίσκο που αναλάβαμε. Γνωρίζω όμως επίσης καλά, πως δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται κανείς με την πολιτική και τα κοινά, αν δεν είναι διατεθειμένος να βάλει τον πήχη λίγο πιο ψηλά από τα συνηθισμένα, γνωρίζοντας την ίδια ακριβώς στιγμή, πως αναλαμβάνει και ένα υψηλότερο ρίσκο. Εμείς λοιπόν το αναλάβαμε αυτό το ρίσκο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα: βάζοντας πάντα τον πήχη λίγο πιο ψηλά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δίνουμε τη μάχη για τον Όλυμπο και το Προεδρικό Διάταγμα που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έρχεται το Φυσικό Αέριο στην Ελασσόνα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο λειτουργεί φέτος, για πρώτη χρονιά, η Γαλακτοκομική μας Σχολή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαστε περήφανοι για πάρα πολλά, μικρά και μεγάλα έργα που αλλάζουν την εικόνα της Ελασσόνας. Φέτος, θελήσαμε να διοργανώσουμε στην πόλη μας, ένα τριήμερο για τη φέτα, πιστεύοντας πως με τον τρόπο αυτό θα εμπλέξουμε στην όλη διοργάνωση, όλους όσους ασχολούνται ή θα έπρεπε να ασχολούνται με ένα προϊόν, το οποίο πρέπει να ηγείται των εξαγωγών μας, όσον αφορά τον αγροτοδιατροφικό μας τομέα. Με βάση αυτήν ακριβώς τη συλλογιστική, καθορίσαμε και τους στόχους της φετινής διοργάνωσης.

Δηλαδή, θελήσαμε να πετύχουμε:

•Τη δικτύωση όλων όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης της φέτας. Να εμπλέξουμε δηλαδή, όπως ακριβώς μπλέκονται τα δάχτυλα των χεριών μας, τα αρμόδια υπουργεία, τους επαγγελματικούς φορείς, τους διάφορους οργανισμούς, τα ερευνητικά κέντρα και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας.
•Την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ όλων των παραπάνω φορέων, ώστε να υποστηριχθεί περισσότερο η φέτα.
•Την κινητοποίηση νέων επιχειρηματιών
•Τη δημιουργία προϋποθέσεων για την προώθηση της φέτας, τόσο εντός, όσο και εκτός εγχώριας αγοράς
•Την παρουσίαση εμπειριών και καλών πρακτικών στην προώθηση της φέτας από φορείς και επιχειρήσεις του εξωτερικού
•Την κατοχύρωση του προϊόντος «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» στη συνείδηση του Έλληνα παραγωγού, αλλά και του Ευρωπαίου καταναλωτή.

Γιατί όμως να θέσουμε όλους τους παραπάνω στόχους;
Είχα την χαρά και την τιμή, το πρωί, κατά τη διάρκεια της έναρξης του συνεδρίου, με θέμα τις «προκλήσεις και τις προοπτικές» της φέτας, να αναφερθώ εκτενώς σε όλους εκείνους τους λόγους που οφείλουμε ως χώρα και ως δήμος, να στηρίξουμε το εθνικό μας προϊόν. Εξήγησα τη φιλοσοφία μας, όσον αφορά τη στήριξη της κτηνοτροφίας μας και την αναπτυξιακή διάσταση που έχει μια τέτοια στρατηγική για τον τόπο μας. Οχτώ χρόνια μετά την κρίση που διέλυσε τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της πατρίδας μας, δεν μπορούμε να μένουμε άλλο στα λόγια και στις διακηρύξεις. Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης, να σχεδιάσουμε, να συνεργαστούμε, να συμπορευτούμε, όλοι μαζί, στον κοινό δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών αυτού του τόπου.

Πέραν των ιδεολογικών και πολιτικών μας διαφορών, τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και προκοπής. Ακούμε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας, ώστε να κατορθώσουμε να βάλουμε ένα τέλος στην εξοντωτική λιτότητα και στον φαύλο κύκλο της στασιμότητας. Αυτό δεν μπορεί να μένει στα λόγια. Ήρθε η ώρα που οι ειδικοί θα πρέπει να μας συμβουλεύσουν και εμείς να οραματιστούμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, την επόμενη μέρα του τόπου μας. Ακριβώς αυτό, επιδιώκουμε, ως Δήμος Ελασσόνας, να πετύχουμε με το τριήμερο των εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στη φέτα. Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα, καλώντας τους ειδικούς να ενημερώσουν, να εξηγήσουν, να απαντήσουν και να προτείνουν.

Συνδέουμε το συνέδριο για τη φέτα, με ημερίδες και εκδηλώσεις, ώστε να μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν και να αντιληφθούν την αξία ενός προϊόντος που αποτελεί πραγματικό βατήρα ανάπτυξης της περιοχής μας. Επίσης, φέρνουμε σε πρώτο πλάνο, όπως κάνουμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, τον πολιτισμό και δίνουμε την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες που δεν ήρθαν ποτέ ξανά στην Ελασσόνα και δρώμενα που δεν έγιναν ποτέ στο παρελθόν. Ανεβάζουμε τον πήχη ψηλά και προσπαθούμε για το καλύτερο. Με όραμα, με σχέδιο και με πολύ αγώνα κάθε μέρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας, στην προσπάθεια να στήσουμε το τριήμερο αυτό των εκδηλώσεων για τη φέτα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον συντοπίτη μας Υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος στέκεται πάντα δίπλα στον αγώνα που κάνουμε, βοηθώντας όσο μπορεί.

Το Επιμελητήριο Λάρισας και τον πρόεδρο του Σωτήρη Γιαννακόπουλο, την ΚΕΔΕ και τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και τον πρόεδρό της Γιώργο Κωτσό, τις πρεσβείες, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω έναν μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη του πνεύματος και της μουσικής, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον οποίο θα απολαύσουμε απόψε εδώ στην Ελασσόνα, μαζί με την σπουδαία κυρία του ελληνικού τραγουδιού, την Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλα τα σχήματα της περιοχής μας, τους καλλιτέχνες και τους εμπόρους, που αγκάλιασαν την διοργάνωση και ο καθένας από αυτούς έκανε ότι περνάει από το χέρι του για την επιτυχία της διοργάνωσης.

Τους εκθέτες στην έκθεση, τους επιχειρηματίες του χώρου που δίνουν καθημερινό αγώνα ώστε η φέτα να σπάσει τα σύνορα της πατρίδας μας. Την Ακαδημία Παραδοσιακών χωρών της Ελασσόνας και όλους τους εθελοντές, χωρίς την βοήθεια των οποίων, η διοργάνωση αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Σας ευχαριστώ κι εσάς για την παρουσία σας εδώ, απόψε, στην πανελλήνια διοργάνωση «ΦΕΤΑ 2018». Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.  Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε τον τόπο μας ένα βήμα πιο μπροστά”.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Την πεποίθηση πως “η εθνική πολιτική για τη φέτα είναι η σύναψη εμπορικών συμφωνιών που προστατεύουν το εθνικό μας προϊόν” εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, εγκαινιάζοντας την Πανελλήνια Διοργάνωση “Φέτα 2018” στην Ελασσόνα.

Όπως εξήγησε το κυβερνητικό στέλεχος, “η κατοχύρωση και προστασία των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές βρίσκεται σταθερά πολύ ψηλά, τόσο στην ατζέντα των συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όσο και στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας, η οποία με σειρά παρεμβάσεων και επαφών της με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστήσει απολύτως σαφείς τις ελληνικές θέσεις και προσδοκίες.

Η «μάχη» για την αποτελεσματική προστασία των ελληνικών Γεωγραφικών Ενδείξεων και ιδιαίτερα της ναυαρχίδας αυτών της ΠΟΠ Φέτα είναι διαρκής.

Η προστασία σε ότι αφορά τις Ονομασίες Προέλευσης και τις Γεωγραφικές Ενδείξεις των Ελληνικών Προϊόντων περνάει:

–  σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την αποδοχή και ομοιόμορφη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε και για όλες τις περιπτώσεις,  ενώ

– σε ότι αφορά τις Τρίτες Χώρες,  από την σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της Ε.Ε και αυτών με σκοπό την επαρκή προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) της Ε.Ε.”

 

Σε κατηγορηματικό τόνο, ο Λαρισαίος υφυπουργός τόνισε πως με το τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε άλλες διακρατικές συμφωνίες, “δεν δίνεται καμία επιπλέον άδεια παραγωγής για φέτα. Όσοι άλλοι αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή τέτοιου είδους τυριού είναι υποχρεωμένοι να εξηγούν στη συσκευασία ότι πρόκειται για είδος ή τύπου ή στυλ ή απομίμηση φέτας και υπό την προϋπόθεση ότι σε τέτοιου είδους προϊόντα πρέπει να αναφέρεται η γεωγραφική προέλευσή τους”.

Ο κ. Κόκκαλης συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία ανάδειξης του τοπικού προϊόντος με ισχυρότατη δυναμική, σημειώνοντας παράλληλα πως στην περαιτέρω ανάπτυξη της παραδοσιακής τυροκομίας, θα συνδράμει και η δημιουργία και λειτουργία από φέτος Σχολής Γαλακτοκομίας στην Ελασσόνα, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του δήμου Ελασσόνας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος ενώ τίμησαν με την παρουσία τους, οι Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, οι βουλευτές κ.κ Μπαργιώτας και κατσιαντώνης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, πολιτικά στελέχη της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του ΠΑΣΟΚ, αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, η περιφερειακή σύμβουλος και πρώην έπαρχος κ. Μαρία Μαμάρα, ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Παπαδημόπουλος, φορείς και εκπρόσωποι των λοιπών κομμάτων, φορείς και διεθύνσεις των υπηρεσιών του Δήμου Ελασσόνας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Εθνικής Τράπεζας, υποψήφιοι πολιτευτές και επιχειρηματίες του Επιμελητηρίου Λάρισας και του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας, καθώς και επισκέπτες.

 

Με πληροφορίες από elassona-city.gr

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version