Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ) υπέγραψαν σήμερα, Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΜΜΑ, Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος, 

η υπογραφή του οποίου είχε εγκριθεί με την υπ. αριθμό 2953/25-1-2018, απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Καθηγητής Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και Αντιπρόεδρος του ΙΜΜΑ, Βασίλης Κ. Γούναρης, η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, Φανή Τσατσάια, και η Γενική Γραμματέας του ΔΣ και Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας του ΙΜΜΑ, Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο φορέων περιλαμβάνει τη συνδιοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, εργαστηρίων, συνεδρίων, θερινών σχολείων, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων, καθώς και την ενίσχυση και την υποστήριξη των επιστημονικών, μουσειολογικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ΙΜΜΑ και του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, μέσω συνεργασιών με τα αρμόδια τμήματα του ΑΠΘ.

Προβλέπεται, επίσης, η αξιοποίηση της Δομής Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ για την οργάνωση προγραμμάτων, η πρόσβαση των φοιτητών του ΑΠΘ στις ηλεκτρονικές πηγές, στις βάσεις δεδομένων και στη βιβλιοθήκη του ΙΜΜΑ, η προκήρυξη φοιτητικών διαγωνισμών σχετικών με θέματα σχετικού ενδιαφέροντος κ.ά.

Τέλος, μεταξύ των επιδιωκόμενων συνεργασιών περιλαμβάνεται η προκήρυξη εξειδικευμένων διδακτορικών ή μεταδιδακτορικών υποτροφιών από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ, καθώς και η διεξαγωγή πρακτικής άσκησης φοιτητών σε υπηρεσίες του ΙΜΜΑ, με παράλληλη εκπόνηση εργασιών σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

 

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, δήλωσε ότι «το Σύμφωνο Συνεργασίας επισημοποιεί μια σχέση που εξυφάνθηκε από την ίδρυση του Μουσείου πριν από σχεδόν σαράντα χρόνια. Η σχέση αυτή δεν αφορά μόνον καθηγητές του ΑΠΘ που πλαισίωσαν και πλαισιώνουν το ΔΣ του ΙΜΜΑ, αλλά και πλήθος μεταπτυχιακών φοιτητών που εκπόνησαν εκεί τις διπλωματικές εργασίες και τις διδακτορικές τους διατριβές». Επισήμανε επίσης πως το Ερευνητικό Κέντρο του ΙΜΜΑ αποτελεί έναν από τους πλέον επιτυχημένους χώρους άσκησης προπτυχιακών φοιτητών και για τον λόγο αυτό έχει βραβευτεί από το ΑΠΘ. Τέλος, ανακοίνωσε πως το ΑΠΘ, από τη μεριά του, θα εγκαινιάσει τη νέα αυτή φάση συνεργασίας, υποστηρίζοντας το ερευνητικό έργο του ΙΜΜΑ στο πεδίο της νεότερης ιστορίας με την προκήρυξη μιας ετήσιας μεταδιδακτορικής υποτροφίας μέσω του ΕΛΚΕ, όπως προβλέπεται και από το Σύμφωνο.

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΜΜΑ, Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος, υπογράμμισε ότι το ΙΜΜΑ για πολλά χρόνια αντλεί από την εμπειρία, τη ζωντάνια και την επιστημονική καθοδήγηση του ΑΠΘ. Την υποστήριξη αυτή τη χρειάζεται τώρα ακόμη περισσότερο, καθώς το Ίδρυμα ανοίγεται με επικεφαλής τη νέα του διευθύντρια ολοένα και περισσότερο στην έρευνα και την προβολή όχι μόνον της ιστορίας, αλλά και του πολιτισμού της Μακεδονίας μέσα από περισσότερες και πιο σύγχρονες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Ευχαρίστησε τον κ. Πρύτανη για την εξαγγελία της μεταδιδακτορικής υποτροφίας, που θα βοηθήσει την ανακίνηση της έρευνας την κατάλληλη στιγμή και εξέφρασε την ελπίδα πως το παράδειγμα αυτό του ΑΠΘ θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια και άλλοι χορηγοί, όσοι επιθυμούν να συνδυάσουν την ενίσχυση νέων επιστημόνων μέσα από διαφανείς διαδικασίες και τη συνεισφορά τους στο έργο ενός δυναμικού Μουσείου.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version