Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης: Ομόφωνη έγκριση της μελέτης ανάπλασης της πλατείας Δημοκρατίας

Στην ομόφωνη έγκριση της μελέτης ανάπλασης της πλατείας Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη), προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κατερίνης, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής του συνεδρίασης.

Όπως είναι γνωστό, η μελέτη παρουσιάστηκε στα μέσα Ιουνίου στο δημοτικό συμβούλιο και δόθηκε χρονικό περιθώριο δημόσιας διαβούλευσης 15 ημερών σε φορείς, συλλόγους, πολίτες, προκειμένου να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις και παρατηρήσεις τους.

«Εκτιμούμε τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, θα τις σχηματοποιήσουμε και σίγουρα είναι  θετικό, ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις άρεσε το σύνολο του σχεδιασμού για την ανάπλαση της πλατείας, ενός τεράστιου έργου, στην «καρδιά» της Κατερίνης, ενός ακόμη σημαντικού χώρου πρασίνου – αναψυχής» σημείωσε στη διάρκεια συζήτησης του θέματος, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

Προτάσεις Δημοτικών Συμβούλων

Οι προτάσεις, τις οποίες υπέβαλαν εγγράφως Δημοτικοί σύμβουλοι και τις οποίες παρουσίασε ο Δήμαρχος Κατερίνης συνοψίζονται ως εξής:

Αναστάσιος Παπαζήσης: να τοποθετηθεί ένα ηλιακό ρολόι.

Θεόδωρος Παυλίδης: στο πλαίσιο της άμεσης συμμετοχής των πολιτών, να υπάρξει η δυνατότητα ανοικτής πρόσκλησης σε ιδιώτες σχολεία, φορείς, προκειμένου να υιοθετήσουν ή να  αγοράσουν μεμονωμένα δέντρα.

Αθανάσιος Λιακόπουλος: να δημιουργηθεί παιδική χαρά για άτομα με αναπηρίες και να τοποθετηθούν στο χώρο σημεία φόρτισης τηλεφώνων.

Χρήστος Λιανός: Να γίνει διασύνδεση του ονόματος της πλατείας Δημοκρατίας με κάποιον συμβολισμό και να διαμορφωθούν δύο σημεία, στα οποία θα δημιουργηθούν βιβλιοθήκες δρόμου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ κ.α.

Επιπλέον, τα δύο σωματεία taxi (ράδιο taxi & σωματείο taxi), πρότειναν να μειωθούν από 10 σε 3 οι εγκεκριμένες θέσεις στην πιάτσα taxi και να γίνει μεταφορά τους στην αρχή της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου μετά τον πεζόδρομο, στο σημείο που εφάπτεται της πλατείας.

Παράλληλα, καταστηματάρχες της οδού 25ης Μαρτίου ζήτησαν να προβλεφτεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εντός του χώρου της υπό ανάπλασης πλατείας, πρόταση η οποία απορρίφθηκε, καθώς ήδη βάσει της μελέτης επί της συγκεκριμένης οδού, προγραμματίζεται διαπλάτυνση των πεζοδρομίων μπροστά από τα καταστήματα.

Τέλος, ο Δήμαρχος έκανε λόγο για τη δημιουργία στο χώρο ενός ισχυρού δικτύου διαδικτύου στα 100 mbps, καθώς περνούν οπτικές ίνες στην περιοχή «κάτι που αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τους ξένους και τους ντόπιους και έχουμε αυτή τη δυνατότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Δείτε εδώ τι προβλέπει αναλυτικά η μελέτη ανάπλασης της πλατείας:

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο. Δημιουργούμε στην «καρδιά» της Κατερίνης, έναν ακόμη σημαντικό χώρο πρασίνου – αναψυχής, δυόμισι φορές μεγαλύτερο από την κεντρική πλατεία Ελευθερίας, καθώς  και μια νέα πρότυπη αστική περιοχή, την οποία έως την άνοιξη του 2018 θα παραδώσουμε στο Δήμο, στην πόλη, στα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιονίδης.

Το σχέδιο ανάπλασης, το οποίο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου τις επόμενες 15 ημέρες, τοπικοί φορείς και δημότες να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση, στο σχέδιο φύτευσης τόσο της πλατείας, όσο και του χώρου στάθμευσης, καθώς και στην πρόταση φωτισμού. 

Παράλληλα, έχουν μελετηθεί οι θέσεις του ήλιου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και τα σημεία σκίασης, αξιοποιούνται πλήρως τα υφιστάμενα δέντρα, ενώ στο πάρκο διαμορφώνονται ευχάριστες διαδρομές, χώροι κίνησης και στάσης με φιλοπεριβαλλοντικά υλικά.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται πεζοδρομήσεις, φωτισμός και φύτευση δέντρων σε απόλυτη αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο, παιδική χαρά, όργανα εκγύμνασης εξωτερικού χώρου, τουαλέτες για παιδιά (μέσα από την περίφραξη) και ενήλικες (έξω από την περίφραξη), αποδυτήρια κ.α.

Νοτιοανατολικά της πλατείας, σχεδιάζεται η δημιουργία ανοικτού βοτανικού κήπου 1.200 τ.μ., με φυτά της περιοχής και ευρύτερα του ελληνικού χώρου. Tαυτόχρονα, μία κατασκευή εσωτερικού βοτανικού κήπου (300 τ.μ. από τα 1200 τ.μ.), με ανάπτυξη φυτών από όλο τον κόσμο, η οποία θα ανοίγει (γυάλινη οροφή κατά το 2/3 και στα πλάγια γυάλινη επιφάνεια), τους καλοκαιρινούς μήνες και θα μπορεί κανείς να βλέπει πώς εξελίσσονται.

Τέλος, σχεδιάζεται η δημιουργία και τοποθέτηση ενός (τεράστιου μεγέθους) έργου τέχνης.

Επιπλέον στοιχεία ταυτότητας της ανάπλασης:

Η κίνηση των πεζών εντός της πλατείας θα γίνεται ευθέως και διαγωνίως, με διαδρόμους σε σχήμα καμπύλης, προκειμένου ο πεζός να έχει την ευχέρεια κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στην οδό Αγίας Λαύρας αποκαθίσταται η κίνηση των πεζών μέσα στο χώρο της πλατείας. Από την είσοδο της πλατείας στην οδό Δ. Αρεοπαγίτου, η Αγίας Λαύρας συνεχίζει ως πεζόδρομος μέσα στο χώρο της πλατείας και στο χώρο του πάρκινγκ έως τον ημικόμβο στην οδό Τερζοπούλου. 

Στόχος είναι η ανάπλαση να γίνει σε όλο το μήκος της οδού Αγίας Λαύρας με κοινά χαρακτηριστικά δεντροφύτευσης και ηλεκτροφωτισμού έως το τέλος της οδού, για να συνδέεται με τη νέα πλατεία.

Επιπλέον, δημιουργείται πεζόδρομος από την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου έως την Τερζοπούλου στο δυτικό άκρο της πλατείας, στον οποίο θα επιτρέπεται η πρόσβαση από και προς το χώρο στάθμευσης, με ηλεκτρονικά μέσα μόνο στους μόνιμους κατοίκους και εφόσον διαθέτουν νόμιμο χώρο στάθμευσης.

Παραμένει ο δημοτικός χώρος στάθμευσης, τον οποίο διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Πάρκινγκ (δίπλα από τον κινηματογράφο Ευκαρπίδη) και δημιουργείται ως συνέχεια στο όλο πάρκο ένα τεράστιο δάσος, με τρόπο ώστε να προκύπτει ένα ενιαίο, αρμονικό σχέδιο με την πλατεία.

Στο κέντρο της πλατείας δημιουργείται ένας χώρος πρασίνου 752 τ.μ. με τα φυλλοβόλα δέντρα που υφίστανται, καθώς και με άλλα που θα φυτευτούν. Προβλέπεται επίσης, η φύτευση δυο μεγάλων δέντρων (έλατα), για την περίοδο των Χριστουγέννων, στην είσοδο από την πλευρά της οδού Αγίας Λαύρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δημιουργείται ένας μεγάλος, ενδιαφέρων χώρος νερού – σιντριβάνι 162 τ.μ. νοτιοανατολικά της πλατείας, ενώ γενικότερα το στοιχείο νερού θα είναι έντονο, καθώς έχει προβλεφθεί και η φύτευση δέντρων, στα επιπλέον στοιχεία του νερού που έχουν σχεδιαστεί π.χ. στο εσωτερικό των λιμνών.

Ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων: Προβλέπονται συγκεκριμένοι χώροι, ομοιόμορφα σχεδιασμένοι, καλαίσθητοι, στις τρεις οδούς που υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην οδό 25ης Μαρτίου προβλέπεται διαπλάτυνση των πεζοδρομίων απέναντι από την πλατεία, με δεντροφύτευση και μόνο σε εκείνη την κατεύθυνση θα επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Μεταφέρεται η στάση των αστικών λεωφορείων. Θα κατασκευαστεί ένα διάφανο στέγαστρο, προκειμένου να προστατεύονται οι επιβάτες από τις καιρικές συνθήκες και ένας κομψός μικρός χώρος για διευκόλυνση των  τουριστών.

Μεταφέρονται τα δύο υφιστάμενα περίπτερα που βρίσκονται στην οδό 25ης Μαρτίου προς το εσωτερικό της πλατείας σε νέες θέσεις και με νέες προδιαγραφές κατασκευής, προκειμένου να εντάσσονται αρμονικά στο ύφος της πλατείας.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version