Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ξεχάστε το hygge, το lagom είναι η νέα σκανδιναβική φιλοσοφία που θέλει να μας αλλάξει τη ζωή

Αν και μάλλον δεν ξέρετε ακόμη τι είναι, το lagom πρόκειται να γίνει η νέα σκανδιναβική φιλοσοφία ζωής με την οποία θα πάθουν όλοι εμμονή το 2017.

Ίσως βέβαια θα θυμάστε το hygge, εκείνο το «κάτι» που υποτίθεται ότι κάνει τους Δανούς τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο και αποτελεί τη δανέζικη αντίληψη της ζεστασιάς, του αναπαυτικού, του ασφαλούς, του άνετου, χαλαρού, απολαυστικού. Σκεφτείτε εσάς στον καναπέ σας, σκεπασμένους με μια ζεστή κουβέρτα, απλώς να χαλαρώνετε με μία κούπα καφέ. Ή να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε, όπως το να τρώτε ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας, να παίζετε ένα παιχνίδι με την οικογένεια και τους φίλους ή να κάνετε μια βόλτα στη εξοχή χωρίς να σας νοιάζει τίποτα άλλο. Ακούγεται πραγματικά υπέροχο, σωστά; Και όντως είναι.

Φέτος όμως όπως φαίνεται τα πάντα έχουν να κάνουν με το μέτρο, τουλάχιστον στη Σουηδία, όπου η νέα τάση είναι το lagom. Η λέξη αυτή μεταφράζεται στην ουσία ως «ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο, ακριβώς όσο πρέπει» και σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να υιοθετήσει μία περισσότερη ισορροπημένη και ολιγαρκής στάση στη ζωή του. Δηλαδή να... ανακυκλώνει, να κάνει οικονομία, να ζει υγιεινά και πολλά άλλα σωστά, αλλά και κάπως βαρετά πράγματα.

Η αλήθεια είναι πως το hygge ακουγόταν ακριβώς όπως θα έπρεπε να μοιάζει η ευτυχία, αλλά εάν θέλουμε πραγματικά με τη νέα χρονιά να αλλάξουμε, πρώτα εμάς και μετά τον κόσμο, ίσως θα έπρεπε να πάρουμε και μερικά παραδείγματα από το lagom.

Κανείς δεν είπε άλλωστε ότι το ένα υπάρχει δίχως το άλλο!

Ιδού λοιπόν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε, εάν θέλετε να «ασπαστείτε» τη νέα αυτή φιλοσοφία ζωής.

1. Μην πιείτε αλκοόλ τον Ιανουάριο

Μετά τις κρεπάλες τον γιορτών, μία μικρή αποτοξίνωση ίσως είναι μία καλή ιδέα. Άλλωστε, θα σας βοηθήσει να κάνετε και οικονομία.

2. Οργανωθείτε οικονομικά

Καταγράψτε τα έσοδα και τα έξοδά σας -ναι, ο μπαμπάς σας θα ήταν πολύ χαρούμενος. Ήρθε άλλωστε η ώρα θα αποκτήσετε οργάνωση στα οικονομικά σας, κάτι το οποίο θα σας βοηθήσει να αποταμιεύσετε.

3. Οργανώστε το ψυγείο σας και σχεδιάστε τα γεύματα σας

Γυρνάτε αργά από τη δουλειά, το ψυγείο σας είναι άδειο και έτσι «αναγκάζεστε» να παραγγείλετε από έξω; Ώρα να μπει ένα τέλος σε αυτό. Σχεδιάστε τα γεύματα σας ανά εβδομάδα, κάντε μία λίστα και μετά ψωνίστε.

4. Κάντε ντους αντί για μπάνιο

Ένα ζεστό μπάνιο ίσως είναι ό,τι χρειάζεστε μετά από μία δύσκολη μέρα, αλλά το 2017 είναι η χρονιά που πρέπει να σκεφτείτε περισσότερο οικολογικά.

5. Χρησιμοποιήστε με φειδώ το στεγνωτήριο

Κάντε οικονομία στο ρεύμα και μην το χρησιμοποιείτε τόσο συχνά. Άλλωστε, αυτό θα κάνει καλό και στις... πετσέτες σας, αφού θα παραμείνουν αφράτες.

6. Χαμηλώστε τη θέρμανση τα βράδια

Σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο όταν έχει τόσο κρύο, αλλά εκτός από οικονομία θα κάνετε καλό και σε σας, αφού σίγουρα δεν είναι υγιεινό να κοιμάστε σε έναν υπερβολικά ζεστό χώρο.

HuffPost Greece  |  Βασιλική Ζιώγα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version