Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ο Χριστός είναι για όλους, πρόσφυγες και μετανάστες.

Κάποιοι  αρνούνται το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στις πρώην εγκαταστάσεις του ΨΝΠΟ στην Πέτρα Ολύμπου με πρόσχημα ότι εκεί βρίσκεται η ιστορική μονή της Πέτρας Ολύμπου και επικαλούμενοι ότι οι πρόσφυγες είναι μουσουλμάνοι ,

 βλ. σχετική ανακοίνωση του τμήματος Γυναικείων Θεμάτων Ν.Δ. ΝΟ.Δ.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ και πολιτών  δημοτικού διαμερίσματος Πέτρας.

Τους διαφεύγει όμως ότι στο ίδιο το Ευαγγέλιο  ο Χριστός με τις παραβολές Του (παραβολή του Καλού Σαμαρείτη) και τις διδαχές Του προτρέπει την αγάπη, την αλληλεγγύη και την φιλανθρωπία προς όλους ακόμα και προς τους εχθρούς.

Ο  ίδιος ο Χριστός, βρέφος κατέφυγε οικογενειακώς ως πρόσφυγας στην Αίγυπτο διωκόμενος από τον Ηρώδη, ενώ στην ακολουθία της Μ. Παρασκευής ψάλλετε  το  «Δός μοι τοτον τν ξένον» όπου  ο  Ιωσήφ προσήλθε στον Πιλάτο ζητώντας το σώμα του Χριστού ως ξένο προς ταφήν, Άρα καμία θρησκευτική βάση το αντίθετο μάλιστα δεν υπάρχει στις ενστάσεις να μην γίνει εκεί το κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων – μεταναστών λόγω γειτνίασης με την ιερά μονή.

Ας μην τους διαφεύγει επίσης ότι πολλοί Σύριοι είναι Χριστιανοί, ότι η Σύριοι υποδέχτηκαν Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που  κατέφυγαν στο Χαλέπι, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης.  

Τότε, 17.000 εξαθλιωμένοι Έλληνες κατέφθασαν στις μεγάλες Συριακές πόλεις για να εγκατασταθούν, πρόσκαιρα ή και μόνιμα.

Κανείς Θεός καμιά διαφορετικότητα στην φυλή , τη θρησκεία και το χρώμα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην έκφραση της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης και της ανθρωπιάς, σε κάθε άνθρωπο που υποφέρει και προ πάντων σε όσους κυνηγημένους και κατατρεγμένους ζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη και προσωρινά στην πατρίδα μας.

Και κάτι ακόμα προς τις γυναίκες της Ν.Δ. Η  αθλιότητα στις συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη που διαπίστωσε και ο επικεφαλής σας κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί με την μεταφορά τους σε κέντρα υποδοχής όπου θα τους εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και θα παραμείνουν μέχρι να μπορέσουν να βρουν μια μόνιμη εγκατάσταση στην Ευρώπη.

Δεν γίνεται όμως να παίζουμε την κολοκυθιά και να λέμε όλοι ( με διάφορα κατά περίπτωση επιχειρήματα) να πάνε αλλού.

Όπως έγιναν δεκτοί στο Χέρσο Κιλκίς, στη Λάρισα, το Πέραμα στην Ήπειρο και αλλού πρέπει να γίνουν και από εμάς. Άλλωστε φάνηκε ότι στην πρόσφατη συνάντηση του δήμαρχου Δίου – Ολύμπου κ. Δημόπουλου με τον βουλευτή σας κ.  Κουκοδήμο, οι εγκαταστάσεις του ΨΝΠΟ αντιπροτάθηκαν από αυτούς  αντί της « Καναπίτσας».

Μέρες Σαρακοστής και περιμένοντας το Πάσχα χρειάζεται όλοι να αφήσουμε τα προσχήματα, τις φοβίες και τις αναστολές και να δούμε ψύχραιμα την πραγματικότητα ανταποκρινόμενοι στην ουσία του Θείου δράματος και της Ανάστασης που είναι το «Αγαπάται Αλλήλους».

Είναι βέβαιο ότι τόσο το τμήμα γυναικών της Ν.Δ. όσο και οι «ανησυχούντες» κάτοικοι της Πέτρας θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα των ημερών θα συντονίσουν το βήμα τους με όλους τους απλούς κατοίκους της πατρίδας μας, θα εκφράσουν και αυτοί έμπρακτά την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες όχι για να μείνουν μακριά μας αλλά και γι αυτούς που θα εγκατασταθούν αν χρειαστεί στο νομό μας είτε στις εγκαταστάσεις του πρώην ΨΝΠΟ είτε αλλού.

Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία, την κοινωνία και στο πνεύμα των ημερών.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε και υπό την σκέπη του Ξένιου Δία.

 

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος

πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version