Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Αντιδρά ο Μητροπολίτης στο σχέδιο «μετατροπής» του πρ. ΨΝΠΟ από την πολιτεία σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Ούτε η Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ήταν (επισήμως τουλάχιστον)ενημερωμένη για την πρόθεση της πολιτείας να προχωρήσει σε εργασίες μετατροπής του πρώην ΨΝΠΟ, σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Σε δηλώσεις του στο eptanews.gr ο Μητροπολίτης κ.κ. Γεώργιος, ανέφερε οτι το θέμα του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, χειρίζεται (έτσι κι αλλιώς) η νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία μετά τις τελευταίες εξελίξεις εξετάζει τις νομικές δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να παρέμβει.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του αν. Υπουργού Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με την οποία η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» αναλαμβάνει την μετατροπή του «Παλαιού Ψυχιατρείου Πέτρας Πιερίας» σε «κέντρο φιλοξενίας», είπε οτι σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση που έχει, οι όποιες εργασίες δεν αφορούν το κυρίως κτίριο ή τον Ναό, αλλά βοηθητικούς χώρους όπως μαγειρία, πλυντήρια κ.α.

Ο κ.κ. Γεώργιος εμφανίζεται αντίθετος στην εγκατάσταση λυόμενων κατασκευών (κοντέινερ) στο χώρο του πρώην ΨΝΠΟ, αφού κάτι τέτοιο θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της περιοχής. «Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε ενημερώσει τη νομική υπηρεσία της Εκκλησίας», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης.

Αξίζει να σημειωθεί οτι στον αύλειο χώρο του πρώην ΨΝΠΟ, υπάρχει μεταβυζαντινός Ναός αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1608, ενώ μέχρι και το 1927 λειτουργούσε ως Μοναστήρι. Στις 16 Ιουλίου 1927 το Δημόσιο απαλλοτρίωσε τα υπάρχοντα της μονής με την υπουργική απόφαση 41114/1927 και το νομοθετικό διάταγμα «περί αναγκαστικής απαλλοτριώσεως ακινήτων της μονής».

Τον Φεβρουάριο του 1929 και με τον νόμο 3929 ιδρύθηκε το σανατόριο προβλεπόμενο από το νομοθετικό διάταγμα (8 Αυγούστου 1925), το οποίο όριζε ότι θα περιθάλπονται εκεί άποροι φυματικοί. Το 1970 μετατράπηκε σε θεραπευτήριο ψυχικών νοσημάτων, το λεγόμενο ΨΝΠΟ.

Ολόκληρη η περιουσία της παλαιάς μονής (43.000 χιλιάδες στρέμματα) αποτέλεσε τον ζωτικό φορέα του σανατορίου.

 

Β.Ζ. .eptanews.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version