
Στον αγαπημένο του Καθεδρικό Ναό, της «Αναστάσεως του Χριστού», στα Τίρανα, με τη συμμετοχή όλης της Ιεράς Συνόδου, κληρικοί και πιστοί από όλες τις μητροπόλεις συγκεντρώθηκαν και μέσα σε κλίμα οδύνης αποχαιρετούν τον Ιεράρχη τους, που με το θεάρεστο έργο του ενέπνευσε και ένωσε πολλές καρδιές αφήνοντας μια αθάνατη κληρονομιά.

Με βαθιά θλίψη ο ορθόδοξος πιστός λαός της Αλβανίας και ιδιαίτερα οι νέοι, προσέρχονται με συγκίνηση και λουλούδια για να αποχαιρετίσουν τον ποιμενάρχη τους και ο καθένας θυμάται τα λόγια ελπίδας και την αγάπη που τους έδωσε.

Η ταφή πραγματοποιείται κάτω από το Ιερό Βήμα του Καθεδρικού Ναού, σε ειδική κρύπτη που είχε προετοιμάσει ο ίδιος ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος υπήρξε μία μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότης, που συνέβαλε τα μέγιστα για την Ορθοδοξία γενικότερα και ειδικά, εδώ στη χώρα της Αλβανίας, που ως γνωρίζουμε όλοι ότι εκ της τέφρας ανέδειξε την εκκλησία".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε επίσκεψη του στην Αλβανία είχε χαρακτηρίσει τον μακαριστό Αναστάσιο
« δώρο του Θεού στον κόσμο» και ήταν η απόλυτη περιγραφή του Αναστασίου.
Αιωνία η μνήμη του.


