Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Κοσμοσυρροή στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης

AIGINIONEWS: Κοσμοσυρροή στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης AIGINIONEWS: Κοσμοσυρροή στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης

Εξελίσσεται σε ένα νέο και γρήγορα αναπτυσσόμενο προσκυνηματικό προορισμό.

Εκατοντάδες επισκέπτες κατέκλυσαν την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Ρητίνης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του παλιού τραγουδιού που χορεύεται από τους κατοίκους της Ρητίνης μετά την θεία λειτουργία:
«Μπρος στα Άγιου Γιώργη την αυλή
εκεί βαρούν τα σήμαντρα να μαζευτούμε σήμερα…»
Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, στην πρώτη γιορτή του Αγίου με το μοναστήρι εν λειτουργία ήταν διπλή γιορτή και αφορμή να συγκεντρωθούν πολλοί προσκυνητές.
Από νωρίς το πρωί συνέρρεαν κατά δεκάδες πρώτα οι κάτοικοι της Ρητίνης που το χουν έθιμο αυτή τη μέρα να κάνουν το πανηγύρι της γιορτής στο μοναστήρι.

Χρόνια τώρα παρ’ ότι το μοναστήρι δεν λειτουργούσε τηρούσαν το έθιμο και συγκεντρώνονταν στο μοναστήρι τιμώντας την γιορτή του Αγίου Γεωργίου.

Μετά τη θεία λειτουργία ξεκινούσε το πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια που αναφέρονται στο μοναστήρι.
Έτσι και φέτος την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Χιονοδρομικός Αθλητικός Ορειβατικός Σύλλογος Ρητίνης με την συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας Ρητίνης και των άλλων συλλογικών φορέων του χωριού.
Μετά τη θεία λειτουργία τα μέλη του χορευτικού τμήματος αφού τοποθέτησαν και προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου στην μέση στο χοροστάσι, ξεκίνησαν το χορό με πρώτον τον ιερέα του χωριού Πάτερ – Βασίλειο.

Τα παραδοσιακά τραγούδια της Ρητίνης που τραγουδιούνται αυτή τη μέρα στο πανηγύρι της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, μιλούν για το μοναστήρι, την Πασχαλιά, την Άνοιξη, για γεγονότα από την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Στη συνέχεια ακολούθησε χορός για όλους και το πανηγύρι κράτησε μέχρι αργά το μεσημέρι.

Η επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Ρητίνης έδωσε ιδιαίτερη χαρά στους κατοίκους της Ρητίνης που πάντα προσδοκούσαν στην επαναλειτουργία του.
Παράλληλα από την πρώτη αυτή γιορτή και την ανταπόκριση του κόσμου φάνηκε πως δόθηκε το έναυσμα για να αποκτήσει ξανά την παλιά της αίγλη και να εκδηλωθεί η αγάπη για τον δρακοντοκτόνο και καβαλάρη Αη Γιώργη.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν εθελοντικά στην άριστη οργάνωση της εκδήλωσης και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, τους χορηγούς, τα μέλη του χορευτικού τμήματος για την άψογη παρουσία τους και τον Γιώργο Ρουμπακιά που συνόδευσε με την γκάιντα τους χορούς και τα τραγούδια.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version