Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ:Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

AIGINIONEWS: ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ:Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ AIGINIONEWS: ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ:Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής.

Το Μεγάλο Σάββατο η Εκκλησία μας βρίσκεται στην προσδοκία της Ανάστασης.
Το σώμα του Χριστού έχει ταφεί, χωρίς όμως να γνωρίζει τη φθορά που γνωρίζουν όλοι οι νεκροί, καθώς παραμένει ενωμένο με τη θεότητα, ενώ η ψυχή του Χριστού βρίσκεται στο χώρο του θανάτου, όπου κηρύττει τη μετάνοια.
Ο Θεάνθρωπος Χριστός ολοκληρώνει το έργο της Θείας Οικονομίας, που ήταν η ανάσταση όλης της δημιουργίας και όλων των ανθρώπων, και αυτά που ήταν εν ζωή, αλλά και αυτά που είχαν πεθάνει πριν από τον ερχομό του Ιησού στον κόσμο.
Ο έσχατος εχθρός του ανθρώπου, ο θάνατος, ηττάται διά του θανάτου του Χριστού, και όλα κινούνται στην προσδοκία της Ανάστασης, της γνήσιας ελευθερίας.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γιορτάζουμε «την θεόσωμον ταφήν» και «την εις άδου κάθοδον», δηλαδή την ταφή του Κυρίου και την κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς .

Βέβαια, η ταφή  έγινε το απόγευμα της Μ. Παρασκευής, ωστόσο η Εκκλησία έκρινε ορθό να αφιερώσει ιδιαίτερη μέρα προς τιμήν και μελέτη του μυστηριώδους αυτού γεγονότος.
Σε κάθε Ναό  έχουν  αλλάξει όλα τα πένθιμα καλύμματα  και έχουν στολιστεί με κόκκινα, αναστάσιμα.
Η ακολουθία έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα.
Είναι η λεγομένη Πρώτη Ανάσταση, το προανάκρουσμα της Ανάστασης και της λύσεως όλης της κτίσης από τη φθορά και το θάνατο.
Η ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα, ο όρθρος και η λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου ψάλλονται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή
Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς την Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό της Ανάστασης του Χριστού.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version