Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε με λαμπρότητα την ιστορική επέτειο 200 χρόνων από τη Μάχη της Μηλιάς

AIGINIONEWS: Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε με λαμπρότητα την ιστορική επέτειο 200 χρόνων από τη Μάχη της Μηλιάς AIGINIONEWS: Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε με λαμπρότητα την ιστορική επέτειο 200 χρόνων από τη Μάχη της Μηλιάς

 «2 Απριλίου 1822 – 2 Απριλίου 2022» - 200 χρόνια από τη Μάχη της Μηλιάς και την ανατίναξη του Πύργου των Λαζαίων. Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε  με λαμπρότητα, στην Άνω Μηλιά, την ιστορική επέτειο.

 Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μηλιάς «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ» και της Τοπικής Κοινότητας Μηλιάς, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους Μεσαίας Μηλιάς «ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ» & Άνω Μηλιάς «Η Αγία Παρασκευή».

«O τόπος αυτός είναι για εμάς μνημείο εθνικής αυτογνωσίας.Στον Δήμο Κατερίνης τιμούμε την ιστορική επέτειο και την εντάσσουμε από φέτος στο επίσημο πρόγραμμα των θεσμοθετημένων εκδηλώσεών μας» τόνισε σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Επίσημη Δοξολογία, στον Ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Γκόλιας με αντιπροσωπεία του Ιερατείου της περιοχής.

Αμέσως μετά, με φόντο τα ερείπια του Πύργου των Λαζαίων πραγματοποιήθηκαν: επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία–αναφορά στο ιστορικό της ημέρας, από τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου, Αθανάσιο Μπίντα, ο οποίος εξήρε τον Δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο για την ανακήρυξη της Μάχης της Μηλιάς σε εθνική εορτή, ενώ όπως σημείωσε: «Η θυσία των αγωνιστών δεν είναι πια ένα τοπικό γεγονός. Ανήκει πλέον στην Πιερία, στη Μακεδονία, σε όλη την Ελλάδα». Επίσης, απαγγελία επίκαιρων στίχων που αναφέρονται στους Λαζαίους από τον Σωτήρη Κούβαρο, μαθητή της Β’ Τάξεως Λυκείου του ΓΕΛ Κάτω Μηλιάς.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Πιο συγκεκριμένα από τους: Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Πιερίας - Ξενοφώντα Μπαραλιάκο, τον Δήμαρχο Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμο, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μηλιάς, Φώτη Τζήκα.
Επιπλέον, από εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πιερίας, εκπρόσωπο του τρίτου Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης, από εκπρόσωπο απογόνων της οικογένειας των Λαζαίων, από τον Σύλλογο Οικιστών Μακεδόνων Νέας Πέλλης Αταλάντης «Ο Μέγας Αλέξανδρος», από τον Σύλλογο Κρητών Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ», από τον Ποντιακό Σύλλογο Κατερίνης «Παναγία Σουμελά», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Μηλιάς «Η Αγία Παρασκευή», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Μηλιάς «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ» κ.α.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης:

Ο Βουλευτής Πιερίας Σάββας Χιονίδης, η Βουλεύτρια Πιερίας Ελισάβετ Σκούφα, οι Αντιδήμαρχοι: Γιώργος Νταντάμης, Μαρία Τερζίδου, Γιώργος Κυριακίδης, Γιάννης Μπεινάς, Σταύρος Χριστοφορίδης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Γιώργος Τσιαλός, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κώστας Λιακόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης Αναστάσιος Παπαζήσης κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μηλιάς «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ», Γεώργιο Χανδόλια, ο οποίος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο για τη θεσμοθέτηση της επετείου, ενώ στον επίλογο, δύο μηλιώτικα - ηρωικά τραγούδια, ερμήνευσε η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Κάτω Μηλιάς «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ», συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής, στην οποία συμμετείχαν Χανδόλιας Χαρίλαος (κλαρίνο), Χανδόλιας Ιωάννης του Διονυσίου (λαούτο) και Χανδόλιας Ιωάννης του Γεωργίου (τουμπερλέκι).
Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Τοπαλίδη, ενώ κέρασμα με παραδοσιακά εδέσματα προσφέρθηκε από τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.

 

 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version