Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού

 Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια μέρα κατά του AIDS

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ΚΕΕΛΠΝΟ, θα συμμετέχει ενεργά, στις ολοήμερες εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν την 1η Δεκεμβρίου 2015 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Πλατεία Αριστοτέλους, καθώς, και στον φωτισμό του Λευκού Πύργου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να γίνει η 1η Δεκεμβρίου η ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού της πόλης για τον αγώνα κατά του AIDS.

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, εξάλλου, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από το 1998 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Από το 2011 έως και το 2015 το θέμα της επετείου είναι το ίδιο: «γνωριμία με το μηδέν». Μηδέν νέες μολύνσεις, μηδέν θάνατοι, μηδενισμός των διακρίσεων.

Το AIDS παραμένει μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία και οφείλεται στον ιό HIV. Επιπλέον είναι μία από τις σπουδαιότερες προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως και μάλιστα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο ιός HIV προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας που αποτελεί το πιο προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης Ο ιός στοχεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταστρέφοντας και εξασθενίζοντας τα αμυντικά κύτταρα και εκθέτοντας τον οργανισμό, κυρίως στις διάφορες λοιμώξεις.
Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή μέσω της κοινής χρήσης, με HIV οροθετικό άτομο, αιχμηρών αντικειμένων (βελονών, συρίγγων, ξυραφιών κλπ.), γενικά με την ανταλλαγή σωματικών υγρών, της μετάγγισης αίματος και από τη μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και κατά τον τοκετό και το θηλασμό. Δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής.

Κατά τον ΠΟΥ:
-Το 2014, περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό HIV.
-Στα τέλη του 2014, περίπου 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό.
-Η υποσαχάρια Αφρική είναι η πιο προσβεβλημένη περιοχή του κόσμου με 25,8 εκατομμύρια ανθρώπων να ζουν με τον ιό. Επιπλέον το 70% του συνόλου των νέων μολύνσεων , σε παγκόσμιο επίπεδο, εντοπίζονται εκεί.
-Λοίμωξη HIV συχνά διαγιγνώσκεται μέσω της ταχείας διαγνωστικής εξέτασης (RDTs) που ανιχνεύει την παρουσία ή την απουσία αντισωμάτων HIV.
-Δεν υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη HIV. H θεραπεία με αντιρετροϊκά (ARV) φάρμακα μπορεί να ελέγξει τον ιό, έτσι ώστε οι άνθρωποι με τον ιό να έχουν μία υγιή και παραγωγική ζωή.

Στην Ελλάδα η επιδημία του AIDS παρουσίασε αυξητικές τάσεις τα τελευταία έτη, με μία μεγάλη αύξηση τα έτη 2011 και 2012 μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Το2013 και 2014 έχουμε μία πτωτική τάση στην ίδια ομάδα κινδύνου. Ο αριθμός των οροθετικών ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS),που έχουν δηλωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 ανέρχεται στα 14.434.
Κατά το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2014 δηλώθηκαν στη χώρα μας 802 οροθετικά άτομα, εκ των οποίων 696 ήταν άντρες (86,8%) και 106 (13,2%) γυναίκες. Από τα περιστατικά που δηλώθηκαν για πρώτη φορά ως οροθετικά το 2014 ,τα 70 ανέπτυξαν την κλινική μορφή της νόσου (AIDS). Τα περισσότερα περιστατικά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες ήταν κατά τη στιγμή της δήλωσης ηλικίας 30-34 ετών.

Οι σωστές υπηρεσίας υγείας έχουν μια θετική συμβολή στην αντιμετώπιση του θέματος όμως η πρόληψη είναι ο πυλώνας προστασίας. Τα όπλα της πρόληψης είναι απλά και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η σωστή ενημέρωση, η υιοθέτηση υπεύθυνης συμπεριφοράς στην σεξουαλική ζωή και ο σεβασμός.
Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΚΜ με τους γιατρούς του εκπόνησε και εφαρμόζει συστηματικά από το 2011 πρόγραμμα ενημέρωσης και αγωγής υγείας για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Περιφέρεια. Αυτό αποτελεί μία προσπάθεια προαγωγής της σεξουαλικής υγείας των εφήβων μέσα από την υπεύθυνη ενημέρωση.

Επίσης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της ΠΚΜ, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ΚΕΕΛΠΝΟ, θα συμμετέχει ενεργά, στις ολοήμερες εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν την 1η Δεκεμβρίου στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην Πλατεία Αριστοτέλους, καθώς και στο φωτισμό του Λευκού Πύργου. Επίσης στην εκδήλωση θα πάρουν ενεργά μέρος ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», η εθελοντική οργάνωση «Κέντρο Ζωής» και η ΗΟΜΟphonia_Thessaloniki Pride.

Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να γίνει η 1η Δεκεμβρίου η ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού της πόλης και των επισκεπτών της.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version