Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Παπαδημούλης και García-Perez για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) Iratxe García-Perez και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αρμόδιος για την Ισότητα των φύλων και τη Διαφορετικότητα, αλλά και θεσμικά υπεύθυνος ως πρόεδρος της ομάδας εργασίας του προεδρείου (Ομάδα Υψηλού Επιπέδου) που κατευθύνει την πολιτική Ισότητας και Διαφορετικότητας στο ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έδωσαν σήμερα κοινή Συνέντευξη Τύπου

 (link: https://youtu.be/EHgdnDtb6OI)

Νωρίτερα, είχαν αποστείλει επιστολή προς όλο το Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωβουλευτές και προσωπικό.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή:

 

"Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Ως αντιπρόεδρος που προεδρεύει της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Προεδρείου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα και ως πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, χαιρετίζουμε την πρόσφατη απόφαση του Προεδρείου, προκειμένου το Κοινοβούλιο να στηρίξει την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών “Orange the World”, φωτίζοντας επιπρόσθετα το κτίριο του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με πορτοκαλί χρώμα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση δράσης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Η βία κατά των γυναικών παίρνει διαφορετικές μορφές σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής κακοποίησης. Σε κάθε περίπτωση συνιστά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και, κατά συνέπεια παραβίαση του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος. Μπορεί να συμβεί στο σπίτι, στο δρόμο ή στο χώρο εργασίας.

Έως πρόσφατα, στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, η βία κατά των γυναικών -και ιδίως η ενδοοικογενειακή βία- θεωρούταν ιδιωτική υπόθεση. Ακόμα και σήμερα δεν είναι συνηθισμένο το να μιλήσει μια γυναίκα ανοιχτά για μια προσωπική της εμπειρία ενδοοικογενειακής βίας και οι αναφορές τέτοιων περιστατικών στις αρχές παραμένουν ελάχιστες.

Η δράση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών πρέπει να προέλθει από διάφορες πλευρές, από την πολιτική δράση μέχρι την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών.

Το Ευρωκοινοβούλιο, ως πολιτική οντότητα, έχει εμπλακεί εδώ και χρόνια στην εξεύρεση λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσφατα εξέδωσε έκθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας σχετικά με το θέμα (ψήφισμα της 25ης Φεβρουαρίου 2014, με συστάσεις προς την Κομισιόν σχετικά με την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών (2013/2004 (INL)) και έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας (Working Group) στο πλαίσιο της επιτροπής FEMM, προκειμένου επιτευχθεί η κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Το Ευρωκοινοβούλιο, ως εργοδότης επίσης, έχει θέσει σε εφαρμογή διάφορες δομές ώστε το προσωπικό του να μην έρχεται αντιμέτωπο με τη βία στο χώρο εργασίας ή ακόμα και στην προσωπική του ζωή. Το προσωπικό του ΕΚ που έρχεται αντιμέτωπο με τέτοιας μορφής βία θα πρέπει να αισθάνεται άνετα να μιλήσει και να ζητήσει βοήθεια, με στόχο τη διασφάλιση ενός εργασιακού περιβάλλοντος το οποίο θα  σέβεται τον εργαζόμενο και φροντίζει για την ευημερία του.


Δημήτριος Παπαδημούλης                                             Iratxe García-Perez
Αντιπρόεδρος                                                                     Πρόεδρος FEMM

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version