Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΧΕΠΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

AIGINIONEWS: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΧΕΠΑ  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ AIGINIONEWS: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΧΕΠΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ λειτουργούμε, υπογραμμίζει στην συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Περικλή Χατζηγιάννη, ο πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Κατερίνης Δρ Παναγιώτης Ταρενίδης.

Ενενήντα οκτώ χρόνια πριν, στην Ατλάντα των Η.Π.Α. ιδρύεται από Έλληνες της ομογένειας, η οργάνωση ΑΧΕΠΑ (Αμερικανική Ελληνική Εκπαιδευτική και Προοδευτική Ένωση), με σκοπό σύμφωνα με την ιδρυτική της διακήρυξη « την προαγωγή των Ελληνικών θεμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο και τον αγώνα για την ενσωμάτωση των Ελλήνων στην αμερικανική κοινωνία και τα πολιτικά τους
δικαιώματα, καθώς και κατά των διακρίσεων, τον φανατισμό και του μίσους της κου- κλουξ-κλαν».

Θεωρείται η κορυφαία ομογενειακή οργάνωση η οποία προωθεί τα αρχαία ελληνικά ιδανικά της εκπαίδευσης, της φιλανθρωπίας, της κοινωνικής ευθύνης, της οικογενειακής και ατομικής αριστείας μέσω της εθελοντικής υπηρεσίας στην κοινότητα.

Το έτος 2000 δημιουργείται η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ της ΑΧΕΠΑ, ενώ την τελευταία διετία (23-3-2019) ιδρύεται το τμήμα Κατερίνης της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ- ΕΛΛΑΣ με διακριτικό τίτλο «Ολύμπιος Ζευς».

Το τμήμα Κατερίνης φέρει τον αριθμό 39 ( αύξοντας αριθμός τμημάτων) επί 44 έως σήμερα τμημάτων στην Ελληνική Περιφέρεια.

Ιδρυτικός πρόεδρος, του τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, είναι ο Κατερινιώτης ιατρός-καρδιολόγος, Δρ Παναγιώτης Ταρενίδης, ο οποίος με τη απαρχή της λειτουργίας του τοπικού τμήματος προσπάθησε με τα υπόλοιπα μέλη να υλοποιήσει τις βασικές και κατευθυντήριες αρχές του σημαντικού ομογενειακού φορέα του Ελληνισμού.
 

Με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου και τον προγραμματισμό των ανάλογων δραστηριοτήτων, καθώς και για την μέχρι τώρα δημιουργική ταυτότητα του «Ολύμπιου Διός», ο κ. Ταρενίδης μας αναλύει και μας γνωστοποιεί την απαρχή , το σήμερα και τη συνέχεια της οργάνωσης.

Ερώτηση: Κύριε Ταρενίδη, ποια αναγκαιότητα αλλά και με ποιό σκεπτικό συναποφασίσατε την ίδρυση τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ. Θεωρώ ότι με την ιδρυτική σας συνάντηση προσδιορίσατε και το περίγραμμα των δράσεων σας;

Απάντηση: Όπως αναφέρατε στα εισαγωγικά σας σχόλια η οργάνωση ΑΧΕΠΑ που ιδρύθηκε από ομογενείς στις ΗΠΑ , αποτελεί την μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση με δίκτυο τμημάτων που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη .

Μετά από 20 χρόνια παρουσίας και εξάπλωσης στην Ελλάδα θεωρήσαμε ότι η αγαπημένη μας Πιερία με το μεγαλύτερο brand name του Ελληνισμού , τον ΟΛΥΜΠΟ , δεν θα έπρεπε να λείπει από τον χάρτη της ΑΧΕΠΑ και μετά από συντονισμένες προσπάθειες και επαφές με την Κεντρική Διοίκηση , μας εμπιστεύθηκαν την ίδρυση του τμήματος και έτσι προέκυψε το τμήμα «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ».

Εν μέσω των περιοριστικών μέτρων που επεκτάθηκαν προσφάτως ανασχεδιάσαμε τις δράσεις μας .

Μέχρι τέλους του έτους σχεδιάζουμε διαδικτυακή ημερίδα για την ΠΑΝΔΗΜΙΑ καθώς και δράσεις ΑΓΑΘΟΕΡΓΙΑΣ
Για το 2021 δρομολογούμε διαδικτυακές συζητήσεις με πυλώνα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.


Ερώτηση: Μια σύντομη αναφορά στις μέχρι σήμερα δραστηριότητες σας;
Απάντηση: Το τμήμα ξεκίνησε με εθιμοτυπικές επισκέψεις στον Μητροπολίτη , στην Αντιπεριφερειάρχη και στο Δήμαρχο Κατερίνης και αμέσως μετά προχώρησε 
σε δωρεά τροφίμων στο Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία διοργανώσαμε ημερίδα για τις εξελίξεις στη Διάγνωση και Αντιμετώπιση της καρκινικής νόσου .
Επίσης το τμήμα προχώρησε σε δωρεά ειδών πρώτης ανάγκης σε συνεργασία με συνεργάτες του αείμνηστου συμπολίτη μας Ιγνάτιου Μεϊμάρη .

Οι παραπάνω ενδεικτικές δράσεις μεταξύ άλλων όπως αιμοδοσία, συμμετοχή σε προσφορά εξοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και του Τοπικού Ιατρικού Συλλόγου με προσωπίδες προφύλαξης στην αρχική φάση της πανδημίας που τότε ήταν δυσεύρετα τα υλικά αυτά.
Δυστυχώς η προγραμματισμένη για 6/5/20 εκδήλωση με τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναβλήθηκε λόγω lockdown και δρομολογούμε εκ νέου την διαδικτυακή διενέργεια.


Ερώτηση: Συλλογικοί φορείς και φυσικά πρόσωπα, διαβλέποντας την προσφορά σας, επικοινωνούν μαζί σας επιζητώντας την συμπαράσταση σας.
Απάντηση: Φυσικά αυτό έχει συμβεί και είμαστε ανοικτοί σε πρόσωπα και φορείς εφόσον οι στόχοι είναι κοινοί και συμβατοί με τις ιδέες και αξίες της Οργάνωσης.


Ερώτηση: Πέρα της προσφοράς σας στην κοινωνία της ανάγκης, επιδείξατειδιαίτερο ενδιαφέρον και στα θέματα πολιτισμού, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες πολιτισμικών φορέων της Πιερίας.
Απάντηση: Δώσαμε προτεραιότητα σε δράσεις που αναδεικνύουν τον Ελληνικό Πολιτισμό στηρίζοντας το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ αρχικά με τις αρχαιολογικές ομιλίες του καθηγητή κ. Παντερμαλή και ακολούθως με την ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ στην εκδήλωση της Φεγγαράδας στην Αρχαία Πύδνα.


Ερώτηση: Είναι λογικό για να επιτύχετε τους στόχους, η συνεργασία και η συμπόρευση με την κεντρική διοίκηση της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ αναγκαία και δεδομένη;
Απάντηση: Είναι αυτονόητο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΧΕΠΑ - ΕΛΛΑΣ έχει το γενικό πρόσταγμα και οριοθετεί το πλαίσιο αλλά κάθε τμήμα έχει την αυτονομία και μπορεί να προγραμματίζει τις δράσεις του πάντα σε συνεργασία με το ΔΣ που ανανεώθηκε πρόσφατα μέσα από ηλεκτρονική διαδικασία Εθνικού Συνεδρίου και Αρχαιρεσιών , αποδεικνύοντας την δυναμική προσαρμογής της
Οργάνωσης στα νέα δεδομένα .

Ερώτηση: Είναι εφικτό με δεδομένο τη γνωστή πανδημία, η προγραμματισμένη συνάντηση όλων των Ελληνικών τμημάτων να υλοποιηθεί στην Κατερίνη. Και με το πρόβλημα να υφίσταται με άγνωστη την εξέλιξη του κορονοϊού είναι εφικτός γενικός προγραμματισμός δραστηριοτήτων;
Απάντηση: Είχε προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί Δ.Σ της περιφέρειας στην Κατερίνη στις 14/3/20 αλλά ματαιώθηκε λόγω του γενικού lockdown . Ευελπιστούμε ότι στη νέα χρονιά να υπάρξει αυτή η δυνατότητα. Το επόμενο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί (εάν είναι εφικτή η φυσική παρουσία) στην Κέρκυρα και εκεί θα αποφασισθεί ο τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου για το 2022. Στόχος μας είναι το
Εθνικό Συνέδριο που θα συμπίπτει με τα 100 χρόνια της ΑΧΕΠΑ να γίνει στην Πιερία.


Ερώτηση: Επειδή από μόνος του κανένας δεν μπορεί να φθάσει στην απόλυτη επιτυχία, η βοήθεια των συναδέλφων σας στη διοίκηση του τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, φαντάζομαι καθοριστική. Να μας τους γνωρίσετε;
Απάντηση: Το τμήμα μας ξεκίνησε με 17 ιδρυτικά και πλέον αριθμεί 21 μέλη. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό σύμπνοια και συναντίληψη. 
Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων μελών καθώς και στη διάθεσή τους για ανιδιοτελή προσφορά. 

 

Τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού μας συμβουλίου.

Αντιπρόεδρος : Γεώργιος. Κωνσταντὀπουλος ( πρ. Υφυπουργός Υγείας - πρόεδρος ΣΕΒΕ και ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε.)
Γραμματέας : Ιωάννης Γρίβας (Αν. Καθ. Κτηνιατρικής ΑΠΘ)
Ταμίας : Ευθύμιος Σαρηγιαννίδης (Τραπεζικός)

Επίσης κάθε ένα από τα υπόλοιπα μέλη στελεχώνει επιτροπές φιλανθρωπίας, κοινωνικής ευθύνης, αριστείας, αθλητισμού, πολιτισμού κλπ.


Ερώτηση: Το μήνυμα σας προσωπικό και της οργάνωσης στους Πιεριείς:
Απάντηση: Στόχος η υποστήριξη και διάδοση των οικουμενικών αρχών του Ελληνισμού /Ανθρωπισμού μέσα από στοχευμένες δράσεις που θα αναδεικνύουν εξυψωμένο το Πολιτιστικό επίπεδο της Πιερίας και των πολιτών της.

Σας ευχαριστώ και κάθε επιτυχία στο έργο σας.


Συνέντευξη-ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version