Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Κ.Κουκοδήμος: Παραλάβαμε χρέη, κάναμε σημαντικό έργο και νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του Δήμου

AIGINIONEWS: Κ.Κουκοδήμος: Παραλάβαμε χρέη, κάναμε σημαντικό έργο και νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του Δήμου AIGINIONEWS: Κ.Κουκοδήμος: Παραλάβαμε χρέη, κάναμε σημαντικό έργο και νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του Δήμου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΤΟΥΣ 2019.

Σε έναν σύντομο και ουσιαστικό απολογισμό που αφορά τα οικονομικά του Δήμου, καθώς και την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης, προέβη ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε στο πλαίσιο Ειδικής Συνεδρίασης

α) για την έγκριση απολογισμού εσόδων - εξόδων Δ.Κατερίνης, χρήσης 2019,

β) για την έγκριση ισολογισμού και αποτελεσμάτων Δ.Κατερίνης, χρήσης 2019.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Κατερίνης αναφερόμενος στο τι παρέλαβε η Διοίκησή του κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2019, ως προς τα οικονομικά, σημείωσε: «Παρότι εμείς αναλάβαμε την ευθύνη της Διοίκησης τον Σεπτέμβριο του 2019, δηλαδή στο τέλος ουσιαστικά της περιόδου, έχουμε πραγματικά να επιδείξουμε ένα σημαντικό έργο που απέτρεψε τον Δήμο Κατερίνης από την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή. Κατά τη διάρκεια ενός χρόνου της θητείας μας όπου είμαστε ήδη στη Διοίκηση, έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές και αναλυτικά η οικονομική κατάσταση του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων. Αυτό έχει γίνει πολλές φορές σε συνεδριάσεις των Δημοτικών μας Συμβουλίων». 

Μιλώντας ο κ. Κουκοδήμος για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε, δηλαδή για τα εκατομμύρια οφειλών του Δήμου προς τρίτους, καθώς και για την αντίδραση της Διοίκησής του προκειμένου να μην τεθεί ο Δ.Κατερίνης σε Επιτροπεία και καθεστώς Μνημονίου, υπενθύμισε τα εξής:

«Εμείς παραλάβαμε τον Δήμο Κατερίνης την 1/9/2019, δηλαδή τον ένατο μήνα, και καλύψαμε τέσσερις μήνες του έτους 2019. Δεν θα επαναλάβω αναλυτικά το τι παραλάβαμε αλλά δεν μπορεί να μην αναφερθώ στα εκατομμύρια των οφειλών των παρελθόντων ετών, στις δεκάδες και εκατοντάδες δικαστικές διεκδικήσεις από οφειλές τρίτων και στην αδυναμία, τότε, του Δήμου μας να κλείσει τον προϋπολογισμό. Θυμάστε τι τραβήξαμε πέρυσι. Ήμασταν ο τελευταίος Δήμος στην Ελλάδα που έκλεισε τον προϋπολογισμό του. Κι αυτό έγινε με μια γρήγορη αντίδραση με τη δανειοδότηση που έγινε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Και βέβαια, αναγκαστήκαμε να πάρουμε και μια προσωρινή αύξηση των τελών.
Αυτά τα δύο στοιχεία, δανειοδότηση και αύξηση των τελών, έσωσαν τη βέβαιη πορεία του Δήμου Κατερίνης προς την πτώχευση, προς το μνημόνιο, δηλαδή το Παρατηρητήριο, και μάλιστα οδεύαμε σε μόνιμη Επιτροπεία. Υπήρχε μαζί μας και ένας άλλος Δήμος στην Ελλάδα για Επιτροπεία, όμως εμείς τα καταφέραμε.

Να πω εδώ ότι αυτά τα μέτρα που πήραμε, δηλαδή το δάνειο και η αύξηση των τελών, είναι προσωρινά, αφού θα χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ μικρό μέρος του δανείου για την εξόφληση οφειλών των παρελθόντων ετών ενώ, ως προς τα τέλη, θα μειωθούν όπως δεσμευτήκαμε από τον προηγούμενο προϋπολογισμό που καταθέσαμε πέρυσι. Και αυτή την αύξηση ύψους 20% στα δημοτικά τέλη θα τη σταματήσουμε».

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 

Στη συνέχεια, ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου Κατερίνης, εδώ και έναν χρόνο, ύστερα από δραστικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν: «Πέρα απ’ αυτά όμως, κάναμε και κάποιες άλλες ενέργειες που θεωρώ ότι θα πρέπει να τις αναφέρω. Στελεχώσαμε, επιτέλους, τα τμήματα, ειδικά το Τμήμα Εσόδων του Δήμου, με ανθρώπους ικανούς για να πετύχουμε καλύτερες εισπράξεις των βεβαιωμένων οφειλών. Να επισημάνω ότι υπήρξε αύξηση στο Ταμείο, κατά 900.000 ευρώ, από έσοδα που δεν είχαν εισπραχθεί.
Οργανώσαμε το σύστημα χρέωσης και βεβαίωσης τελών για την άρδευση, κάτι το οποίο δεν υπήρχε πριν. Ελέγξαμε και μειώσαμε όλα τα έξοδα σε όλους τους τομείς λειτουργίας του Δήμου, κάναμε ένα γενικό συμμάζεμα. Κάναμε, λοιπόν, ένα νοικοκύρεμα παντού και αυτό θα φανεί περίτρανα στον επόμενο Απολογισμό που θα αφορά πλέον το 2020, δηλαδή το έτος που έχουμε εμείς την αποκλειστική ευθύνη για τη Διοίκηση του Δήμου και των Νομικών μας Προσώπων».

Κ.ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Ο κατασταλτικός έλεγχος θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Κατερίνης αναφέρθηκε στο ζήτημα που τέθηκε για το τι συμβαίνει με τον κατασταλτικό έλεγχο στον Δήμο: «Ο κατασταλτικός έλεγχος που διενεργούμε σήμερα στον Δήμο Κατερίνης, θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί, γιατί αυτό υποσχεθήκαμε στους πολίτες και αυτό κάνουμε. Το ίδιο θα συμβεί και στην «Ολυμπιάδα» αλλά και στη ΔΕΥΑΚ. Θα ολοκληρώσουμε τον έλεγχο αυτόν παρά το γεγονός ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο εγκρίθηκε ο μη καταλογισμός ευθυνών αιρετών και υπαλλήλων των Δήμων για παρελθόντα έτη. Εμείς θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων […].

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version