Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Νότης Μαριάς: Καμιά αυταπάτη σχέδιό Ερντογάν να στραγγαλίσει το Καστελόριζο με ναυτικό αποκλεισμό

AIGINIONEWS:Νότης Μαριάς: Καμιά αυταπάτη. Ο Ερντογάν δεν εγκατέλειψε το σχέδιό του  να στραγγαλίσει το Καστελόριζο ακόμη και με ναυτικό αποκλεισμό AIGINIONEWS:Νότης Μαριάς: Καμιά αυταπάτη. Ο Ερντογάν δεν εγκατέλειψε το σχέδιό του να στραγγαλίσει το Καστελόριζο ακόμη και με ναυτικό αποκλεισμό

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ. Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΑ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΕΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ. 

Η προσωρινή καιροσκοπική αποκλιμάκωση εκ μέρους του Ερντογάν με την όλως προσωρινή αποχώριση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αυταπάτες. 

Είναι προφανές ότι αφού επί ένα μήνα η Τουρκία προχώρησε σε συνεχείς παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κάνοντας παράνομες έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Άγκυρα αποφάσισε εντελώς προσχηματικά να αποσύρει το Ορούτς Ρέις, με το αζημίωτο βέβαια, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου όπου θα συζητηθεί και το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι ο Ερντογάν επί χρόνια συνεχίζει ακάθεκτος, τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες άρχισε να απειλεί ευθέως με πόλεμο την Ελλάδα όχι μόνο για το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αλλά και για πολλά άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τη νόμιμη άσκηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Έτσι έβαλε στο στόχαστρο τα Δωδεκάνησα και κυρίως το Καστελόριζο. Ισχυρίζεται παράνομα βέβαια η Άγκυρα ότι διεθνείς συνθήκες δήθεν επιβάλλουν την αποστρατικοποίηση στα Δωδεκάνησα. Και όταν έρχεται στο προκείμενο τολμάει να επικαλείται τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947 ανάμεσα στην ηττημένη Ιταλία και τους νικητές Συμμάχους μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα. Δεν ήταν όμως μεταξύ των νικητών Συμμάχων και η Τουρκία για τον απλό λόγο ότι η Άγκυρα ήταν στενή σύμμαχος των ναζί έχοντας υπογράψει Σύμφωνο Φιλίας με τον Χίτλερ στις 18 Ιουνίου 1941, τέσσερις ημέρες πριν την χιτλερική εισβολή στη Ρωσία. Έτσι όπως έχουμε αναλύσει σε σχετική μας αρθρογραφία την ώρα που ο κρητικός λαός έδινε τη Μάχη της Κρήτης κατά της ναζιστικής μπότας η Τουρκία πλασαριζόταν με τις δυνάμεις του άξονα. Και επειδή οι παλιές αγάπες δύσκολα ξεχνιούνται η Γερμανία δεν είναι καθόλου πρόθυμη να επιβάλλει η ΕΕ κυρώσεις στην Τουρκία λόγω Ορούτς Ρέις.
Η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 μετά από επιμονή της τότε ΕΣΣΔ προέβλεπε αποστρατικοποίηση της Δωδεκανήσου αλλά αυτό θα μπορούσαν να το επικαλεστούν μόνο τα συμβαλλόμενα μέρη όπως η σημερινή Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία ακόμη και η Ινδία όχι όμως και η Τουρκία καθότι δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος. Μάλιστα με βάση το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες». Επομένως είναι εντελώς παράνομη η εκ μέρους της Τουρκίας επίκληση της Συνθήκης Ειρήνης του 1947 περί δήθεν αποστρατικοποίησης της Δωδεκανήσου.
Πρέπει δε να επισημανθεί ότι ακόμη και τα παραπάνω συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης των Παρισίων όπως η Ρωσία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ κλπ δεν θέτουν πλέον θέμα αποστρατικοποίησης της Δωδεκανήσου καθώς όπως επισημαίνεται πάγια από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών «τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης της Συνθήκης Ειρήνης του 1947 έχασαν τον λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά».
Επιπροσθέτως η Ελλάδα ακριβώς λόγω της τουρκικής απειλής έχει το δικαίωμα ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Καθώς η Τουρκία έχει ήδη εισβάλει σε Κύπρο και Συρία σε συνδυασμό και με την αποκάλυψη πρόσφατα του απόρρητου σχεδίου τουρκικής εισβολής στα νησιά του Αιγαίου με τον κωδικό «Τσάκα Μπέης» δικαιώνεται και φυσικά δικαιολογείται η στρατικοποίηση όλων των Ελληνικών νησιών.
Δεδομένου ότι ο ίδιος ο Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες απειλούσε ανοικτά και επίσημα την Ελλάδα με πόλεμο η κυβέρνηση όφειλε να έχει προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι απλά να στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν και παραμένει επιβεβλημένη διότι η Τουρκία με τις απειλές του Ερντογάν περί επίθεσης κατά της Ελλάδας παραβιάζει το άρθρο 2 παρ.3 και παρ.4 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ειδικότερα το άρθρο 2 παρ. 3 καθορίζει ότι «όλα τα Μέλη θα ρυθμίζουν τις διεθνείς διαφορές τους με ειρηνικά μέσα, έτσι ώστε να μην μπαίνουν σε κίνδυνο η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, καθώς και η δικαιοσύνη» και το άρθρο 2 παρ. 4 ότι «όλα τα Μέλη στις διεθνείς τους σχέσεις θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας, που εκδηλώνεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους είτε με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ασυμβίβαστη προς τους Σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών».
Ο Ερντογάν λοιπόν δεν εγκατέλειψε το σχέδιό του να εκδώσει νέα NAVTEX περί δήθεν ερευνών του Ορούτς Ρέις σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο στα 6 μίλια προκειμένου να στραγγαλίσει το ακριτικό μας νησί.

Ταυτόχρονα με βάση διάφορα δημοσιεύματα και ακριτομυθίες Τούρκων αξιωματούχων έχω την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να ζητήσει την άμεση απόσυρση της ελληνικής φρουράς από το Καστελόριζο ισχυριζόμενος ότι η εν λόγω ελληνική στρατιωτική παρουσία δήθεν απαγορεύεται από τη Συνθήκη Ειρήνης του 1947 και ότι επιπλέον η φρουρά αποτελεί δήθεν κίνδυνο για την άμυνα και ασφάλεια της Τουρκίας.

Στη συνέχεια και δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί την αποχώρηση της ελληνικής φρουράς από το Καστελόριζο, η Τουρκία θα επικαλεστεί δήθεν το άρθρο 51 του ΟΗΕ για δήθεν αυτοάμυνα και θα επιχειρήσει να σφίξει τη θηλιά προχωρώντας ακόμη και σε ναυτικό αποκλεισμό (;) του Καστελορίζου, προσφεύγοντας ενδεχόμενα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρκικός τύπος ήδη προαναγγέλλει εισβολή στο Καστελόριζο!!!
Για τον λόγο αυτόν η Ελλάδα οφείλει να επεκτείνει άμεσα τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλα στο Καστελόριζο και σε όλη την Ελληνική επικράτεια, προσφεύγοντας ταυτόχρονα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για όλες τις παραπάνω παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.


Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ,

Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version