Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Νότης Μαριάς: Επέκταση Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 νμ και ανακήρυξη ΑΟΖ εδώ και τώρα

AIGINIONEWS: Νότης Μαριάς: Επέκταση Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 νμ και ανακήρυξη ΑΟΖ εδώ και τώρα AIGINIONEWS: Νότης Μαριάς: Επέκταση Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 νμ και ανακήρυξη ΑΟΖ εδώ και τώρα

Επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια (νμ) και ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στα 200 ναυτικά μίλια εδώ και τώρα ζήτησε για άλλη μια φορά με αλλεπάλληλες δηλώσεις του στα ΜΜΕ αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Μόνο έτσι θα απαντήσουμε με πράξεις και όχι με λόγια και δηλώσεις στις προκλητικές ενέργειες του Ερντογάν ο οποίος αμφισβητεί και παραβιάζει ωμά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας τόνισε ο Νότης Μαριάς ο οποίος ακολούθως κατήγγειλε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας η οποία ενεργοποιώντας την ανυπόστατη, άκυρη και παράνομη τουρκο-λυβική συμφωνία για άλλη μια φορά εξαφάνισε κυριολεκτικά από το χάρτη Καστελόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει άμεσα σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 

Και ο Νότης Μαριάς αφού παρατήρησε με νόημα ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας κυρώθηκε από την Ελλάδα με το νόμο 2321/1995, συνέχισε στηλιτεύοντας τον δισταγμό της ελληνικής πολιτικής τάξης να προχωρήσει άμεσα από το 1995 στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 νμ και στην ανακήρυξη Ελληνικής ΑΟΖ 200 νμ, ακολουθώντας το δόγμα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού με αποτέλεσμα σήμερα 25 ολόκληρα χρόνια μετά η Ελλάδα να μην έχει ακόμη ανακηρύξει ΑΟΖ και να μην έχει τολμήσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ.
 

Στο πλαίσιο αυτό ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι στις 5 Οκτωβρίου 2012 στην Ελληνική Βουλή κατά τη σχετική συζήτηση για την ΑΟΖ, τα συστημικά κόμματα παρά τις σπονδές τους προς την ΑΟΖ, στην πράξη συνέχισαν την ηττοπαθή τους στάση προκρίνοντας την μη άμεση ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, εμπεδώνοντας έτσι στα μάτια της διεθνούς κοινότητας «μια οιονεί φινλανδοποίηση της Ελλάδας». Και όλα αυτά γιατί η Τουρκία είχε διακηρύξει το περίφημο casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα θα προχωρούσε σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 νμ. Έτσι παρά τις ελληνικές διακηρύξεις ότι η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 νμ καθώς και το δικαίωμα ανακήρυξης ΑΟΖ εντούτοις μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει.
 

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: " Στην συζήτηση εκείνη στη Βουλή, ως βουλευτής Ηρακλείου είχα υποστηρίξει ότι κατ΄ αρχάς θα έπρεπε να γίνει ο καθορισμός των γραμμών βάσης καθώς και η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 νμ. Αμέσως μετά θα έπρεπε να γίνει ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ στα 200 νμ. Επιπλέον, όπως επισήμανα τόσο στην παραπάνω συζήτηση στη Βουλή όσο και σε σειρά άρθρων μου ιδίως στις 22 και 29 Δεκεμβρίου 2019, η ανακήρυξη ΑΟΖ αποτελεί αυτοτελή μονομερή πράξη η οποία δεν εξαρτάται από τη βούληση και τις διαθέσεις οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Αντίθετα αποτελεί άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος το οποίο κατοχυρώνεται για την Πατρίδα μας από τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έκρουσα μάλιστα τότε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι κάθε καθυστέρηση ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ ήταν επικίνδυνη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε δραματικά από την ανυπόστατη, άκυρη και παράνομη τουρκο-λυβική συμφωνία.


Μετά την ανακήρυξη της ΑΟΖ ακολουθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ στα σημεία όπου αυτή τυχόν συναντά την ΑΟΖ άλλων παρακείμενων παράκτιων χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε ήδη να είχε γίνει οριοθέτηση της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ, που όμως δεν έγινε με ευθύνη της Αθήνας. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ πάντως έχει ως προαπαιτούμενο την ανακήρυξή της καθώς είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει οριοθέτηση χωρίς προγενέστερη ανακήρυξη της ΑΟΖ.
 

Ενόψει λοιπόν της νέας τουρκο-λυβικής πρόκλησης που κορυφώθηκε με τη χθεσινή συνάντηση Ερντογάν-Σάραζ, η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 νμ και σε ανακήρυξη ΑΟΖ 200νμ καθ΄ άπασα την Ελληνική Επικράτεια".
 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version