Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Γιάννης Μυλόπουλος: Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν

AIGINIONEWS:Γιάννης Μυλόπουλος: Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν AIGINIONEWS:Γιάννης Μυλόπουλος: Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν

Η πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τραμπ είναι η αλήθεια ότι έπεσε σε κακή συγκυρία.

Επισκιάστηκε από διεθνείς εξελίξεις που εγκυμονούν μεγάλες απειλές και γι’ αυτό και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού από τους Αμερικανούς, οι προκλητικές δηλώσεις Τραμπ και η ένταση που πυροδοτήθηκε με το Ιράν αφενός και οι εξελίξεις στη Λιβύη με την εμπλοκή της Τουρκίας αφετέρου, μονοπώλησαν το διεθνές ενδιαφέρον και επισκίασαν μια συνάντηση που μοναδικό σκοπό είχε την ανάδειξη σε διεθνές επίπεδο των ελληνικών θέσεων, την καταδίκη της Τουρκικής επιθετικότητας και την υποστήριξη της Ελλάδας στη διαμάχη με την Τουρκία.
Η συγκυρία όμως για τη συνάντηση δεν υπήρξε ευνοϊκή και για έναν ακόμη λόγο: Οι Αμερικανοί, με δεδομένη την ανάληψη πολεμικής δραστηριότητας από πλευράς Τουρκίας στη Συρία, η οποία όπως αποδεικνύεται ότι δεν έγινε ερήμην της υποστήριξης ή έστω της κάλυψης των Αμερικανών, αλλά και με δεδομένη την εμπλοκή της στην εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη, επέλεξαν τον Ερντογάν ως στρατηγικό τους εταίρο και υποστηρικτή στα σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.
Η παρούσα δηλαδή συγκυρία ήταν η χειρότερη για να ζητηθεί συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς υπήρχε κίνδυνος ο Έλληνας πρωθυπουργός να εγκλωβιστεί και να χρησιμοποιηθεί ως μέρος των ευρύτερων Αμερικανικών σχεδίων, που με τη στήριξη της Τουρκίας εξελίσσονται στην περιοχή.
Πράγμα το οποίο, δυστυχώς για την ελληνική διπλωματία και τα ελληνικά συμφέροντα, συνέβη μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Θα ήταν λοιπόν πολύ φρονιμότερο ο Έλληνας πρωθυπουργός να συνεχίσει τις τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που ξεκίνησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς με ηγέτες γειτονικών μας χωρών που μοιράζονται τις ίδιες απειλές και έχουν τους ίδιους λόγους να ανησυχούν για την Τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή μας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας με κράτη που δυνάμει θα είναι σύμμαχοί μας οποτεδήποτε αυτό χρειαστεί.
Ακόμη, θα ήταν πολύ φρονιμότερο ο Έλληνας πρωθυπουργός να απευθυνθεί κατά προτεραιότητα στους φυσικούς μας συμμάχους, στην Ευρώπη και να προσπαθήσει εκεί, να κερδίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δύσκολη διεθνή συγκυρία.
Η Ελληνική διπλωματία χρεώνεται λοιπόν μια σειρά από λάθος εκτιμήσεις και λάθος κινήσεις στην προκειμένου περίπτωση, που οδήγησαν σε μια αποτυχημένη, για τα ελληνικά συμφέροντα, συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ.
Κυρίως όμως χρεώνεται το γεγονός ότι δεν έλαβε υπόψη της ή δεν εκτίμησε σωστά τη διεθνή συγκυρία και τη στρατηγική συμμαχία Τραμπ – Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία κάθε προσπάθεια καταδίκης της Τουρκικής επιθετικότητας από πλευράς Αμερικανών αυτή τη στιγμή δεν θα ήταν δυνατόν να είναι εφικτή. Έτσι σχεδίασε και οργάνωσε ένα ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που είχε ως κύριους στόχους να ζητήσει την υποστήριξη Τραμπ στην Ελληνοτουρκική διένεξη και να εκμαιεύσει μια δήλωση καταδίκης της Τουρκικής επιθετικότητας. Δύο στόχοι που εξ αρχής ήταν ναρκοθετημένοι.
Ακόμη και αν δεχτούμε ότι όταν κλείστηκε η συνάντηση τα σύννεφα δεν ήταν ακόμη ορατά, η ελληνική διπλωματία χρεώνεται πρώτα το γεγονός ότι δεν υπήρξε διορατική και δεύτερον ότι δεν είχε την ικανότητα της αναδίπλωσης μετά τα τελευταία γεγονότα και της προσαρμογής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα νέα δεδομένα.
Έτσι, η πολυδιαφημισμένη συνάντηση κατέληξε σε μια αποτυχία, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός:
Δεν έλαβε, όπως αναμένονταν άλλωστε, καμία διαβεβαίωση για Αμερικανική υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στα Ελληνοτουρκικά.
Δεν κατάφερε να αποσπάσει καμία καταδίκη της Τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο
Χρησιμοποιήθηκε σαν ντεκόρ για τη συνέντευξη Τραμπ, όπου αμήχανος άκουγε τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντά σε ερωτήσεις για το Ιράν και τη Λιβύη και να μιλά για τη στρατηγική συμμαχία του με τον Ερντογάν και τον αναβαθμισμένο ρόλο των Τούρκων στην περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν και ο μόνος που ενημερώθηκε από τον ίδιο τον Τραμπ για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού και την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Αναγκάστηκε να ακούει τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει πόσο καλά τα κατάφερε ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν το θαύμα, όπως εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε ο Τραμπ, να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση και να αναστρέψουν το οικονομικό κλίμα στη χώρα.
Δήλωσε, μόνος αυτός από τους Ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως χωρίς να του ζητηθεί, στήριξη στα σχέδια Τραμπ στη σύγκρουσή του με το Ιράν, ταυτιζόμενος ουσιαστικά με τα Τουρκικά συμφέροντα.
Υποσχέθηκε, χωρίς να κερδίσει κανένα ανταποδοτικό όφελος, όπως π.χ. τη στήριξη των Αμερικανών, την προμήθεια από τις ΗΠΑ πολεμικών αεροπλάνων νέας γενιάς για τα οποία υπάρχει μεγάλη διχογνωμία για το αν τα χρειαζόμαστε και κυρίως, αν αντέχουμε οικονομικά να τα αγοράσουμε.
Φεύγοντας, παρά την αποτυχία, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση.
Και τέλος, έβαλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κατά τη συνήθη τακτική της ΝΔ, να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για… μικροψυχία, επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση, ως οφείλει, υπέμνησε στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη όλα εκείνα που η επίσημη ελληνική διπλωματία έπρεπε να έχει πάρει υπόψη της, προκειμένου να οργανώσει μια επιτυχημένη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Έτσι, ό,τι έμεινε από την πολυδιαφημισμένη συνάντηση, είναι η αμηχανία του Έλληνα πρωθυπουργού να παρακολουθεί στο περιθώριο τη συνέντευξη Τραμπ, ο οποίος υποστήριζε αυτούς για τους οποίους εμείς επιδιώκαμε την Αμερικανική καταδίκη.
Κι ακόμη, ό,τι έμεινε από τη συνάντηση είναι η υποστήριξη Τραμπ στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία πέτυχε το θαύμα, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε, να αναστρέψει το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα.
Με δυο λόγια, η επομένη της συνάντησης Τραμπ - Μητσοτάκη βρίσκει τις ελληνικές θέσεις σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη και τον Έλληνα πρωθυπουργό σε θέση αδυναμίας τόσο στο εξωτερικό, όσο όμως και στο εσωτερικό της χώρας.

 

Τι σημαίνει η φράση

Ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκε μῦν 
Τι σημαίνει η φράση: Ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκε μῦν, δηλαδή κοιλοπονούσε το βουνό, για να γεννήσει ένα ποντίκι, θα λέγαμε σε νεοελληνική απόδοση.

Η φράση χρησιμοποιείται όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ασήμαντο πράγμα ή ανάξιο λόγου αποτέλεσμα, ενώ περιμένουμε να δούμε κάτι αξιόλογο.

Πολύ κακό για το τίποτα, ισοδύναμη έκφραση!
 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version