Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Α. Τζιτζικώστας: Έξυπνος και εξωστρεφής ο προϋπολογισμός του 2020

AIGINIONEWS: Α. Τζιτζικώστας: Έξυπνος και εξωστρεφής ο προϋπολογισμός του 2020 AIGINIONEWS: Α. Τζιτζικώστας: Έξυπνος και εξωστρεφής ο προϋπολογισμός του 2020

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της ΠΚΜ - Σύμφωνα με τη διοίκηση καταρτίστηκε για πρώτη φορά σε μία οικονομική συγκυρία, κατά την οποία η Ελλάδα αλλάζει σελίδα.

Σε έργα που είναι προσανατολισμένα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των 2 εκατ. πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας, στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, αλλά και καταξίωση της περιφέρειας ως φορέα σταθερότητας και αποτελεσματικότητας στοχεύει ο προϋπολογισμός του 2020 της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με μοναδικό θέμα της έγκριση του νέου προϋπολογισμού, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες και του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης οικονομικού έτους 2020, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός, στον οποίο αποτυπώνονται οι οικονομικές προτεραιότητες και οι υποχρεώσεις της περιφέρειας, καταρτίστηκε για πρώτη φορά σε μία οικονομική συγκυρία, κατά την οποία η Ελλάδα αλλάζει σελίδα.
«Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν έχουν εξαλειφθεί, μετατρέποντας σε πρόκληση για κάθε διοίκηση την κατάρτιση προϋπολογισμού. Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού αυτοδιοίκησης, η διοίκηση καλείται να υλοποιήσουμε έργα για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, για ανάπτυξη και καταξίωση της περιφέρειας ως φορέα σταθερότητας και αποτελεσματικότητας» τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας.
Παράλληλα ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε με υπευθυνότητα, διαφάνεια, χρηστή οικονομική διαχείριση και απόλυτο σεβασμό στα χρήματα συμπολιτών και ειδίκευση πιστώσεων και με στόχο να αποτυπώνει την αναπτυξιακή δυναμική της περιφέρειας.
Εξωστρεφής και έξυπνος
Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2020 εξωστρεφή και έξυπνο, λέγοντας ως είναι εξωστρεφής γιατί κοιτάζει πραγματικές ανάγκες και έξυπνος γιατί εστιάζει στις εξελίξεις και στις προοπτικές της περιφέρειας και τις συνδυάζει με συγκριτικά πλεονεκτήματα τόπου μας.
Έγινε συνετός προγραμματισμός
Στην τοποθέτηση της, η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Αθηνά Αηδονά, επισήμανε από την πλευρά της, ότι ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος, καταρτίστηκε με έντιμο και συνετό προγραμματισμό και καλύπτει τις αναπτυξιακές και λειτουργικές ανάγκες της περιφέρειας.
Αναφερόμενη δε στα οικονομικά στοιχεία, υπογράμμισε ότι τα έσοδα ανέρχονται σε 193.395.966,97 ευρώ, ενώ τα έξοδα σε 323.425.844,11 ευρώ.

Όπως είπε, το λογιστικό αυτό έλλειμμα θα καλυφθεί από το ταμειακό υπόλοιπο, που αποδεικνύει τον καλό ρυθμό απορρόφησης των εσόδων.


Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Με ενστάσεις και παρατηρήσεις που διατύπωσαν σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης οικονομικού έτους 2020 της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Γιαννούλης, τόνισε ότι συμφωνεί με συγκεκριμένους κωδικούς, αλλά σημείωσε πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές δράσεις για διάφορα θέματα, όπως τα κουνούπια, η κυκλοφορία και το περιβάλλον. Ζήτησε μάλιστα, να ενημερωθεί από τη διοίκηση τι κάνει ως πολιτικό όργανο για την κλιματική αλλαγή. "Για να είναι πολιτικά έντιμος ένας προϋπολογισμός πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους πολίτες, κάτι που δεν έγινε" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ένστασή του για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε η έγκριση του τεχνικού προγράμματος διατύπωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου. Σημείωσε πως, θα έπρεπε να είχε κατατεθεί και το τεχνικό πρόγραμμα και να υπήρχε έκθεση για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των επιμέρους έργων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι μη βιώσιμος και αντικοινωνικός.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της περιφέρειας, όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός, υποτάσσεται στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και στις προτεραιότητες που θέτει η αστική τάξη και οι επιχειρηματικοί όμιλοι γενικά και στην περιοχή μας, ενώ ευθυγραμμίζεται αυστηρά- με βάση και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κατάρτιση του- με το αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Για λογιστικές σοφιστείες έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Κεντρική Μακεδονία», Νίκος Χρυσομάλλης. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός είναι πλασματικά ισοσκελισμένος, ενώ προβλέπει ότι τα έξοδα θα είναι υπερδιπλάσια από τα προσδοκώμενα έσοδα, μεταθέτοντας στο μέλλον το θέμα της ταμειακής επάρκειας.
Στην έλλειψη εξειδίκευσης των ποσών, καθώς δεν υπάρχει τεχνικό πρόγραμμα, αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης "Οικολογία- Πράσινη Λύση", Φίλιππος Γκανούλης. Ο ίδιος ζήτησε να δοθεί βαρύτητα στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και τόνισε ότι ο προϋπολογισμός θα κριθεί στην πράξη.
Για έλλειψη δράσεων σε συγκεκριμένους τομείς έκανε λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού "Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία", Γαβριήλ Αβραμίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά παρεμβάσεις που θα έπρεπε να κάνει η περιφέρεια για τον οικουμενικό ελληνισμό.
Την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός του 2020 δεν διαφέρει από τους εννέα προηγούμενους μνημονιακούς εξέφρασε η επικεφαλής της "Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας", Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Και πρόσθεσε ότι «το να ψηφίσουμε θετικά σημαίνει να επικυρώσουμε ως συνεργοί τον προϋπολογισμό που έχουν αποφασίσει οι δανειστές».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάσης Αγαπητός, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός συνιστά απόλυτη αποδοχή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου. Ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του στην πολιτική πρόταση που αυτός προτάσσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι συρρικνώνεται η χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής, έναντι των αναπτυξιακών δράσεων.
Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκε ο επικεφαλής παράταξης «Εγγύηση για την Κεντρική Μακεδονία», Δημήτρης Βάνης, ο οποίος πάντως τόνισε ότι πρέπει να προσδιοριστούν συγκεκριμένες δράσεις για το περιβάλλον, τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες και τον πρωτογενή τομέα.

 

ΠΗΓΗ - Φανή Σοβιτσλή
 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version