Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Νότης Μαριάς:Μετεγκατάσταση προσφύγων σε ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Αραβικές χώρες

AIGINIONEWS:Νότης Μαριάς:Μετεγκατάσταση προσφύγων σε ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Αραβικές χώρες AIGINIONEWS:Νότης Μαριάς:Μετεγκατάσταση προσφύγων σε ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Αραβικές χώρες

Η προειδοποίηση του Υπουργού Αναπληρωτή αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Κουμουτσάκου ότι χιλιάδες Σύροι της περιοχής Ιντλίμπ συγκεντρώνονται στη Σμύρνη προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα κορυφώνει δραματικά το εκρηκτικό σκηνικό στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

 Ήδη εκκρεμούν πάνω από 70.000 αιτήσεις ασύλου αλλοδαπών οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες ενώ ταυτόχρονα τουλάχιστον 24.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες έχουν γεμίσει τα νησιά του Αιγαίου.
Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ο Ερντογάν εργαλειοποιεί επικίνδυνα το μεταναστευτικό και στέλνει καθημερινά στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες προκειμένου να εκβιάσει την ΕΕ για να πάρει οικονομικά και λοιπά ανταλλάγματα και ταυτόχρονα για να αποσταθεροποιήσει οικονομικά, κοινωνικά αλλά και σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας την Πατρίδα μας.

Ήδη ο Σουλτάνος με τις τελευταίες δηλώσεις του έκανε σαφές τι ζητά τουλάχιστον από τις Βρυξέλλες. Θέλει αύξηση κονδυλίων για το προσφυγικό. Δεν του αρκούν τα 6 δις ευρώ που θα βάλει στην τσέπη αλλά ζητά καπέλο επιπλέον 3 δις ευρώ. Διαφορετικά απειλεί ότι θα ανοίξει τις πύλες για εκατομμύρια δήθεν πρόσφυγες προς την ΕΕ μέσω Ελλάδας φυσικά. Ταυτόχρονα ζητά από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να του επιτρέψουν να δημιουργήσει εντός της Συρίας μια δήθεν ζώνη ασφαλείας όπου θα εγκαταστήσει διάφορους δήθεν πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες επιλεγμένους με βάση τα αντικουρδικά τους φρονήματα προκειμένου να ενισχύσει την τζιχαντιστική συριακή αντιπολίτευση και να υπονομεύσει την ενότητα των Κούρδων στην περιοχή. Βέβαια η στρατηγική αυτή του Ερντογάν προς στιγμή δεν γίνεται δεκτή από τον Πούτιν.
Θα πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία δεν μπορεί να την απαλλάξει από τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι στην περιοχή της Λατάκιας στη Συρία υπάρχει μια εκτεταμένη ζώνη ασφαλείας υπό ρωσική εγγύηση θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι εκεί θα ήταν δυνατόν να φιλοξενηθούν χιλιάδες Σύροι οι όποιοι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία προκειμένου να πείσει τον Άσαντ και την Ρωσία να αναλάβουν και αυτοί με τη σειρά τους μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του τεράστιου προσφυγικού βάρους που έχει πέσει σε ελληνικές πλάτες, καθώς η Πατρίδα μας δεν αντέχει πλέον άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.
Ταυτόχρονα οι Αραβικές χώρες και το Ιράν θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να αναλάβουν και αυτές μέρος του προσφυγικού βάρους που σηκώνει η Πατρίδα μας.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναληφθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν να δεχθούν την εκεί μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων ομοεθνών και ομόθρησκών τους οι οποίοι σήμερα φιλοξενούνται στην Ελλάδα.
Επιπλέον πρέπει να ενταθεί η πίεση προς την ΕΕ προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα προς τις χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, εκεί όπου άλλωστε επιθυμούν να μεταβούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στην Πατρίδα μας.

Μην ξεχνούμε ότι οι Βρυξέλλες είχαν δεσμευθεί να εκτελέσουν πρόγραμμα 66.400 μετεγκαταστάσεων προσφύγων από Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ, πρόγραμμα το οποίο δυστυχώς όμως υλοποιήθηκε μόνο κατά το 1/3.
Ήρθε λοιπόν η ώρα όλες οι εμπλεκόμενες χώρες στο Συριακό να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Και μάλιστα η ανάληψη της ευθύνης αυτής θα πρέπει να είναι ευθέως ανάλογη με την εμπλοκή τους.
Αντί λοιπόν να σφυρίζουν αδιάφορα ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία που πρωταγωνιστούν στρατιωτικά στο πολεμικό μέτωπο της Συρίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δεχθούν αναλογικά στην επικράτεια τους διάφορους πρόσφυγες που η δική τους πολεμική εμπλοκή στη περιοχή τους έστειλε κακήν κακώς στην Ελλάδα.
Με αφορμή λοιπόν στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη  η Ελληνική πλευρά πρέπει να καλέσει τις εν λόγω χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και να ξεκινήσουν διπλωματικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να τους στείλουμε από την Ελλάδα σημαντικό αριθμό προσφύγων που έχουν εισρεύσει στην Πατρίδα μας.
Επιπλέον η Άγκυρα οφείλει να δεχθεί χωρίς προσκόμματα και υποσημειώσεις τις επαναπροωθήσεις χιλιάδων παράνομων μεταναστών που έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο προερχόμενοι από την Τουρκία.
 

Νότης Μαριάς,

Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version