Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ κ. ΗΛΙΑ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Αξιότιμε κύριε Κουρμούση,

τα Επιμελητήρια αποτελούν τον αποδέκτη της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας και εκπροσωπούν χιλιάδες επιχειρηματίες – επαγγελματίες που αγωνίζονται καθημερινά απέναντι σε μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία χρόνια.

Επιχειρηματίες που αγωνίζονται να επιβιώσουν απέναντι στη δραματική μείωση της ζήτησης, στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, στην εξοντωτική αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Η πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών των περισσότερων πολιτών και επιχειρηματιών είναι αποτέλεσμα της ύφεσης και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στη χώρα, καθώς τα εισοδήματά τους έχουν συρρικνωθεί υπερβολικά με τις δαπάνες διαβίωσης σταθερές ή και υψηλότερες σε αρκετές περιπτώσεις.

Οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και άλλους ιδιωτικούς φορείς ξεπερνούν κατά πολύ το Α.Ε.Π. της χώρας.

Θετική και αναγκαία ήταν η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας όπως και η δημιουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και η ένταξη σε αυτόν των επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών. Παρά τα οφέλη του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, η διαδικασία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή της λειτουργία και αποκλείουν την ένταξη σε αυτήν χιλιάδων επιχειρήσεων και εκεί πρέπει να βρεθούν λύσεις.

Για να προχωρήσει η Ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα σύγχρονο, δίκαιο λειτουργικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών και τη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους με γενναίες και αποφασιστικές παρεμβάσεις.

Για αυτό παρακαλούμε όπως γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις και ιδιαιτέρως όπως κάνετε αποδεκτή την πρότασή μας :

Να δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες υπάρχουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υποβολής σε ρύθμιση, ανεξαρτήτως ποσού.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πάρουν πολύτιμες ανάσες και να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους. Ταυτόχρονα με τη ρύθμιση απαιτείται και ένα βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον με λιγότερους φόρους και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις καθώς και κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ώστε όχι μόνο να παραμείνουν στη ζωή, αλλά και να ορθοποδήσουν.

Όσο διατηρείται το σημερινό καθεστώς, η οικονομία θα παραμένει καταδικασμένη σε μαρασμό. Οι οφειλές θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να κλείνουν, οι θέσεις εργασίας θα μειώνονται, οι ικανοί επαγγελματίες θα οδηγηθούν εκτός Ελλάδας και τα δημόσια έσοδα θα συρρικνώνονται.

Πιστεύουμε ότι θα εξετάσετε σοβαρά την πρότασή μας η οποία αποτελεί ένα ουσιαστικό βοήθημα για την ελάφρυνση των οφειλών του επιχειρηματικού κόσμου.

Με εκτίμηση

 

ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version