Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ενοχλημένος ο Σκουρλέτης από τη συμφωνία με τους Άραβες

Τη δυσαρέσκειά του για την επιχειρούμενη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ.

Ανάφερε ότι «προφανώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τον πλεονάζοντα εξοπλισμό της, ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν μπορεί μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας να πουλάει οπλισμό αδιαφορώντας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός».

Χαρακτήρισε προβληματικό το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται να κατέχει απόρρητα έγγραφα «και να ζητάει με κόλπα αυτά να γίνουν φέιγ βολάν μέσα στη Βουλή» και κάλεσε τον βουλευτή να δώσει απαντήσεις.
Για τον προϋπολογισμό του 2018, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι αποτυπώνει ένα νέο τοπίο, όπως είναι οι εκτιμήσεις για μια ανάπτυξη που δεν έχουμε τα τελευταία χρόνια, την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας. «Από εκεί και πέρα, υπάρχει η πραγματικότητα της κοινωνίας. Προφανώς δεν έχουμε μπει σε άλλη φάση, αλλά για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών θα πρέπει προηγουμένως να βελτιωθούν τα μακροοικονομικά μεγέθη», σημείωσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα που είναι αποτέλεσμα του επώδυνου συμβιβασμού το 2015, αλλά η διαφορά είναι ότι εμείς έχουμε συνείδηση αυτής της αντίφασης, δηλαδή να εφαρμόζεις με εκβιαστικά διλήμματα μια πολιτική της οποίας δεν αναγνωρίζεις την πατρότητα. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να λειάνουμε τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής και να τις κάνουμε πιο ανώδυνες, σε αντίθεση με τη ΝΔ που τις πιστεύει, ορκίζεται σε αυτές και προφανώς θα τις εφάρμοζε με διαφορετικό τρόπο».

Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα, ανέφερε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος την επόμενη χρονιά, αλλά εκτίμησε ότι είναι ανέφικτο η χώρα να το διατηρήσει την επόμενη πενταετία. Για το λόγο αυτό πρόκρινε τον επανασχεδιασμό των στόχων σε περίπτωση που η χώρα κατορθώσει το 2018 να έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «αποθέωση της μεταπολιτικής και τη μεταδημοκρατίας που δεν τιμάει την έννοια του πολιτικού υποκειμένου» τις εκλογές στην Κεντροαριστερά, ενώ πρόσθεσε ότι «το διάστημα που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχει διάθεση χειραφέτησης απέναντι στη ΝΔ, καθώς ουσιαστικά εξακολουθεί και κινείται ως δορυφόρος της».

Για τις επικείμενες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, ο αρμόδιος υπουργός τις προσδιόρισε σε περίπου 8.800, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός προέκυψε με βάση τις πραγματικές ανάγκες των δήμων, καθώς και ότι δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι οι μισθοί τους πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα προσληφθούν κατ' ανάγκη οι σημερινοί συμβασιούχοι, καθώς όπως είπε δεν πρόκειται για έναν φωτογραφικό διαγωνισμό αλλά για ανοιχτό, στον οποίο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέσει τα χαρτιά του και να διεκδικήσει μια θέση με βάση τη μοριοδότηση.

Προανήγγειλε, τέλος, την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ τις επόμενες εβδομάδες για προσλήψεις σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους ΟΤΑ διότι, όπως εξήγησε, θα προκαλούσε οικονομικές ανισότητες μεταξύ των μεγάλων δήμων με το τεράστιο απόθεμα κτιρίων και των μικρών με πιο αραιή δόμηση.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version