Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ο ΑΥΤΟΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, δεν βρήκε χρόνο και ενδιαφέρον να κατέβει στην βουλή προχθές, για να υπερασπιστεί, το συμφέρον της Θεσσαλονίκης στο νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ. Γιατί άραγε;

Βρήκε όμως, σήμερα χρόνο, να εμφανιστεί και πάλι, στο στούντιο της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, στην Αθήνα και να αυτοθαυμάζεται.

Και σε αυτήν την συνέντευξη, είπε:

-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη σε απορροφήσεις του προηγούμενου ΕΣΠΑ, χωρίς να χάσει ούτε ένα ευρώ, όπως και αυτού που τρέχει.

Όμως, την ίδια δήλωση κάνουν όλοι οι Περιφερειάρχες και έχουν δίκιο, όπως παρουσιάζουν τους αριθμούς, ο καθένας.

Νομίζουν, ότι τους ακούν μόνο οι δικοί τους ψηφοφόροι και ότι λίγοι γνωρίζουν, τι κρύβεται πίσω, από τους αριθμούς.

Η αλήθεια είναι ότι συνολικά η χώρα, δεν έχασε ούτε ένα ευρώ, γιατί η ΕΕ, μετά το 2013, βλέποντας την αδυναμία να συμμετέχει η Ελλάδα με την ίδια συμμετοχή, από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων, σχεδόν την μηδένισε, βοηθώντας κατά 30% περίπου, την απορρόφηση.

Η οικονομία μας όμως, έχασε τους ανάλογους αναπτυξιακούς πόρους.

Επίσης οι Κυβερνήσεις με δυο αναθεωρήσεις του Δ’ ΕΣΠΑ, το 2013 και το 2016, πήραν από τις Περιφέρειες, περίπου το 40% των αρχικά διαθέσιμων πόρων, βλέποντας την αδυναμία τους να τους απορροφήσουν και τους διέθεσαν, κυρίως στην επανεκκίνηση των Αυτοκινητόδρομων.

Για παράδειγμα οι Κοινοτικοί πόροι που αρχικά είχαν διατεθεί στην Κεντρική Μακεδονία το 2009 , ήταν 1.45 δις ευρώ περίπου και στο τέλος απορροφήθηκαν περίπου, 770 εκ ευρώ, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας.

Μάλιστα, αν υπολογιστεί, ότι περίπου 90 εκ ευρώ, του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, πήραν και τα διαχειρίστηκαν η Εγνατία ΑΕ, για τους κόμβους τη Περιφερειακής Θεσσαλονίκης και η Αττικό Μετρό ΑΕ, για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, τότε η απορρόφηση, όχι μόνο δεν είναι 114%, όπως διαφημίζει ο Περιφερειάρχης, αλλά είναι κάτω από το 100%, των ήδη μειωμένων κατά 40%, πόρων.

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, που τρέχει, όλοι οι πόροι που εκταμιεύονται είναι για τα έργα γέφυρες, που έπρεπε να τελειώσουν όλα μέχρι το 2015 και ακόμη δεν έχουν τελειώσει και οι πόροι χάθηκαν, όπως ανέλυσα προηγούμενος.
Μάλιστα, τα περισσότερα προγράμματα και όλα τα έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, είχαν δημοπρατηθεί μέχρι το Καλοκαίρι του 2011, δηλαδή από την Κρατική διοίκηση της Περιφέρειας.

Γιαυτό και δεν έχει προκηρύξει, ούτε ένα έργο μέχρι τώρα και δεν πρόκειται μέχρι το 2022.

Είπε ακόμη, ότι φέρνει Ιδιωτικές επενδύσεις στην Κεντρική Μακεδονία και όταν τον ρώτησαν να πει μια χαρακτηριστική, άλλαξε θέμα.

Για την δουλειά του μάλιστα, στις ιδιωτικές επενδύσεις, επιλέχθηκε για φέτος, μια από τρεις καλύτερες Περιφέρειες της ΕΕ, χωρίς να διευκρινίσει, ότι αφορά τα μελλοντικά σχέδια που παρουσίασε, με ένα κείμενο ιδιωτικής εταιρείας, που έχει σύμβαση Τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας.

Όταν όμως, μέχρι τώρα, που έχει περάσει το 60% του χρόνου υλοποίησης του Ε’ ΕΣΠΑ και η Περιφέρεια και με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν έχει κάνει ούτε καν την πρόσκληση, για το πρόγραμμα της επιχειρηματικότητας, πότε θα προλάβει να απορροφήσει, έστω και ένα ευρώ;

Μάλιστα, είπε ότι αν η Κυβέρνηση πάρει το δικό του μοντέλο, θα βγει η χώρα, από την κρίση.

Τώρα, οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, πρέπει να νιώσουν, ότι έχουν βγει από την κρίση, αφού αυτό πιστεύει ο Περιφερειάρχης.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version