Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Λυδία Κονιόρδου: «Επιθυμούμε να στηρίξουμε τη νεανική δημιουργικότητα»

Η υπ. Πολιτισμού μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις ως τώρα εμπειρίες της από το Hellas Filmbox Berlin, αλλά και για κάποια από τα «τεκταινόμενα» της κινηματογραφίας στη χώρα μας.

Με έβδομη τέχνη και Ελλάδα έχει πλημμυρίσει αυτές τις ημέρες ο ιστορικός κινηματογράφος Babylon στο Βερολίνο, όπου πραγματοποιείται το Hellas Filmbox Berlin, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής. Με την προβολή 56 ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, αλλά και με ενδιαφέροντα αφιερώματα, το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στον ίδιο χώρο, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου.

Μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων της τελετής έναρξης του φεστιβάλ, που έγινε προχτές μέσα σε κλίμα έντονα γιορταστικό, ήταν ο σπουδαίος δημιουργός Κώστας Γαβράς, που έλαβε τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στον κινηματογράφο και στην Ελλάδα, καθώς και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις ως τώρα εμπειρίες της από το Hellas Filmbox Berlin, αλλά και για κάποια από τα «τεκταινόμενα» της κινηματογραφίας στη χώρα μας.

Ερ. Μιλήστε μας λίγο για το φεστιβάλ. Τι σας εντυπωσίασε περισσότερο;
Απ. Το Hellas FilmBox Festival είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα νεανική πρωτοβουλία, που για δεύτερη χρονιά φέτος παρουσιάζει ένα εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό νέων σκηνοθετών, αλλά και παλαιότερων, με πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ να προβάλλονται για πρώτη φορά στο γερμανικό κοινό και σε διανομείς ταινιών που ενδιαφέρονται.
Παράλληλα, διαθέτει και μια θεατρική πλατφόρμα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, που σκοπεύω να παρακολουθήσω σήμερα το απόγευμα. Ήθελα να έχω προσωπική εμπειρία από το έργο που κάνει αυτή η νεανική διοργάνωση και να εξετάσω τη δυνατότητα να στηριχτεί μελλοντικά, στα οικονομικά πλαίσια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πιστεύουμε στη νεανική δημιουργικότητα και επιθυμούμε να τη στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.
Ακόμα, ήθελα να παρευρεθώ στην πολύ συγκινητική βράβευση του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, στον οποίο οφείλουμε πολλά για το ελεύθερο, ανυπότακτο πνεύμα του και τις σπουδαίες ταινίες που έδωσε και θα δίνει στην παγκόσμια οικογένεια των φίλων του σινεμά.

Ερ. Τι σηματοδοτεί η παρουσία σας εκεί; Πέρα από το mastercalss Αρχαίου Δράματος που πραγματοποιήσατε, είναι και μια κίνηση εξωστρέφειας της ελληνικής πολιτιστικής παρουσίας;
Απ. Η παρουσία μου έρχεται ακριβώς να δείξει έμπρακτα και με τις δυο μου ιδιότητες, του υπουργού και του δημιουργού, το γεγονός ότι αφουγκραζόμαστε και στηρίζουμε αυτές τις υγιείς, εξωστρεφείς πρωτοβουλίες.

Ερ. Πώς βλέπετε τα πράγματα στην Ελλάδα όσον αφορά τον κινηματογράφο; Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ως προς τα βήματα στήριξης/ προώθησης της ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, προϊόντα της οποίας διακρίνονται επανειλημμένα στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια;
Απ. Το σινεμά στην Ελλάδα έχει μια πολύ σημαντική παρουσία, εντός και εκτός συνόρων. Χρειάζεται ακόμα να στηρίξουμε τα πολύ θετικά βήματα που ήδη συντελούνται, θεσμικά και οργανωτικά, από τους εποπτευόμενους από το υπουργείο φορείς. Μας απασχολεί το θέμα της διανομής των ελληνικών ταινιών και οι αίθουσες προβολής τους.
Ακόμα οφείλουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του FILM COMISSION, κάτι που ισχύει σε πολλές χώρες. Η εφαρμογή του θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία στις τοπικές κοινωνίες και την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, καθώς και θετική επίδραση στον αντίστοιχο τουρισμό. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πλέον ώριμα για να προχωρήσουμε με σοβαρό διάλογο, ουσιαστικές συνεργασίες και γνώμονα το καλό του τόπου. Επιπλέον, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, εκτός από τις άλλες του δραστηριότητες, έχει ήδη ξεκινήσει την πολύ σημαντική ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις ειδικότητες του σινεμά, κάτι που πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί.

Ερ. Θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι;
Απ. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η χώρα μας περνάει μια πολύ μεγάλη δοκιμασία. Παρόλα αυτά, οι δημιουργοί όλων των μορφών τέχνης συνεχίζουν να παράγουν με αντίξοες, συχνά ηρωικές, συνθήκες. Είναι μια μορφή αντίστασης σε αυτό που έχει επιβληθεί, είναι η πεποίθηση ότι ο πολιτισμός μας, μέσα από τις φωνές των παλαιότερων, αλλά και των νεότερων που συνεχίζουν τη φλόγα της δημιουργίας, δεν θα σταματήσει, δεν θα σωπάσει. Το ΥΠΠΟΑ ακούει αυτές τις φωνές, επιθυμεί να τις στηρίξει, να συνδέσει οργανωτικά τις πρωτοβουλίες, να προσφέρει υποδομή όπου μπορεί.
Ακόμα, οι προσπάθειες των αρχαιολόγων και των αντίστοιχων Εφορειών Αρχαιοτήτων σε όλη την περιφέρεια, συντελούν και συνεχίζουν αφοσιωμένα ένα σπουδαίο έργο. Τώρα που μπορώ από μέσα να δω το εύρος του αρχαιολογικού έργου και των ανθρώπων που το υπηρετούν, πραγματικά πιστεύω ότι οι Έλληνες πρέπει να γίνουμε κοινωνοί και να νιώσουμε ότι η μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά, όταν έχουμε την τύχη να βρίσκεται στη γειτονιά μας, μπορεί να προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης με ήπια μορφή, ανάπτυξη του τουρισμού και όλων των επιχειρήσεων που συνδέονται με αυτόν, ανάδειξη των μοναδικών προϊόντων μας και του μαγικού τοπίου, σύνδεση με την εκπαίδευση και τα παιδιά μας και προοπτική στο μέλλον. Μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης και αξιοπρέπειας, μέσα από την επίγνωση της αξίας αυτού του τόπου. Είναι μια κατεύθυνση που μοιράζεται και στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τα μέσα που διαθέτουμε κι εμείς, θέλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε, να λύνουμε τις δυσκολίες εκεί όπου παρουσιάζονται και να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο το έργο που συντελείται.

 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version