Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βασιλική Σιούτη στην ΕΡΤopen

Ζωή: Η εσχάτη προδοσία δεν είναι πολιτική πράξη, είναι εγκληματική δράση. Η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργήσει θαρρετά, ουσιαστικά αποτελεσματικά και εναντίον εκείνων που εγκατέστησαν τα Μνημόνια και εναντίον εκείνων που τα υπηρετούν. Δεν είναι στιγμιαίο αδίκημα το Μνημόνιο.

Διαβάστε την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βασιλική Σιούτη: για την διεθνή δράση της, την Κυβέρνηση, τη Δικαιοσύνη, το ΕΣΡ, τη διαπλοκή

Βασιλική Σιούτη: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η καλεσμένη μας είναι εδώ, στο στούντιο της ΕΡΤopen. Nα την καλωσορίσουμε. Ζωή Κωνσταντοπούλου, να σε καλωσορίσουμε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βασιλική Σιούτη, σας χαιρετώ.

Βασιλική Σιούτη: Λοιπόν, θα ήθελα να σας ρωτήσω, την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι σχολίασαν ότι, ίσως, αυτό να ήταν το Ιδρυτικό και όχι το πρώτο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Της επανίδρυσης…

Βασιλική Σιούτη: Ναι, ίσως να είναι αυτό πιο σωστό αυτό το ρήμα. Το παρακολουθήσατε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι.

Βασιλική Σιούτη: Νομίζω ότι δεν ήσασταν καν στην Ελλάδα ή όχι;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν ήμουν στην Ελλάδα, ήμουν στην Λιλ της Γαλλίας, δίπλα στον Ζαν-Λυκ Μελανσόν που ξεκίνησε την Παν-γαλλική του Συνδιάσκεψη, την επίσημη έναρξη της καμπάνιας του για τις εκλογές τις Προεδρικές του 2017, της καμπάνιας που ονομάζεται “Γαλλία Ανυπότακτη” (“France Insoumise”). Με είχε καλέσει ο Ζαν-Λυκ να χαιρετίσω την Συνδιάσκεψη και να μιλήσω για την χώρα μας, για την Ελλάδα.

Ο Μελανσόν είναι από τους πολιτικούς ηγέτες που στάθηκαν στο πλευρό του λαού μας από την πρώτη στιγμή, από την έναρξη των Μνημονίων και, αντίθετα με άλλους, παρέμεινε σταθερός και μέχρι σήμερα υποστηρίζει και υπερασπίζεται την απελευθέρωση του λαού μας από αυτήν την μέγκενη του Χρέους και των Μνημονίων. Από το 2015, από την κωλοτούμπα ή, εν πάση περιπτώσει, επειδή για εμένα δεν είναι μια απλή κυβίστηση, είναι μια προδοσία, από την προδοσία αυτή ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν και, πάλι, τήρησε ευθυτενή στάση. Από την πρώτη στιγμή με κάλεσε για να δηλώσει την στήριξή του στον λαό μας και τον αποτροπιασμό του γι’ αυτήν τη φοβερή φαλκίδευση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και έκτοτε συνεργαζόμαστε πολύ στενά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε ξεκινήσει μία Πρωτοβουλία που λέγεται Plan B και στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας αυτής συγκεντρώνονται πολιτικοί, οικονομολόγοι, νομικοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη και συνολικά από τον κόσμο και συγκροτούμε το σχέδιο της αποτροπής κάθε μελλοντικού εκβιασμού για κάθε ευρωπαϊκό λαό. Είναι…

Βασιλική Σιούτη: Το Plan B, ωστόσο, για κάποιους είναι συνδεδεμένο με την έξοδο από την Ευρωζώνη, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Στη δική μας συνείδηση καμμία επιλογή δεν είναι πάνω από την Δημοκρατία. Και, βεβαίως, εφόσον ξαναϋπάρξει εκβιασμός με αυτόν τον τρόπο που δρομολογήθηκε και προωθήθηκε, είναι σαφές ότι το προέχον είναι ο λαός, οι λαοί, οι κοινωνίες να μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους, την Δημοκρατία και την ελευθερία.

Η Ευρωζώνη δεν είναι από μόνη της αξία, ούτε η παραμονή στην Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι από μόνη της αξία, ούτε η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμμετοχή σε Διεθνείς Οργανισμούς ή σε Νομισματικές Ενώσεις έχει την σημασία της εάν υπηρετούν τις θεμελιώδεις ανθρώπινες και πανανθρώπινες αξίες. Όταν παύουν να το κάνουν και όταν λειτουργούν ως καταδυναστευτικοί μηχανισμοί και, μάλιστα, ως ολοκληρωτικά συστήματα, ως συστήματα ολοκληρωτισμού και αυταρχισμού, τότε το πρωτεύων καθήκον και το πρωταρχικό μέλημα και το θεμελιώδες δικαίωμα των λαών είναι να αντισταθούν.

Βασιλική Σιούτη: Νομίζω ότι δύσκολα κάποιος θα διαφωνούσε με αυτά που λέτε, ωστόσο ξέρετε το ότι το ζήτημα εδώ πέρα που υπάρχει είναι ότι πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο θα μπορούσε η χώρα να τα βγάλει πέρα μόνη της έξω από την Ε.Ε., από την Ευρωζώνη σε αυτήν την περίπτωση.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν νομίζω ότι υπάρχει…

Βασιλική Σιούτη: Αν χρειαστεί, δηλαδή, να βγει πόσο εύκολο είναι να τα καταφέρει; Αυτό νομίζω είναι η μεγαλύτερη αγωνία του κόσμου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν το πιστεύω ότι αυτό είναι μια αγωνία των ανθρώπων που έχουν βιωματική σχέση με τα πράγματα. Γιατί οι άνθρωποι που έχουν βιωματική σχέση με τα πράγματα, δηλαδή ζουν την πραγματική ζωή και όχι το παραμύθι της μιντιακής προπαγάνδας ή της Κυβερνητικής προπαγάνδας ή της μνημονιακής προπαγάνδας, ξέρουν πολύ καλά ότι αυτήν την στιγμή δεν τα βγάζουμε πέρα.

Η Ελλάδα δεν είναι άλλο πράγμα από τους ανθρώπους της. Οι άνθρωποι αυτήν την στιγμή ασφυκτιούν. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα βγάζει πέρα η χώρα, η χώρα πεθαίνει. Οι νέοι άνθρωποι μεταναστεύουν καταναγκαστικά. Αφήνουν την πατρίδα τους ενώ θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, δεν μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους και να κάνουν προκοπή στην χώρα τους, εξοβελίζονται από τον τόπο τους και την ίδια ώρα αυτό παρουσιάζεται ως ιστορία επιτυχίας. Η δική μου προσέγγιση, κυρία Σιούτη, και η θέση της Πλεύσης Ελευθερίας είναι στο πλευρό των ανθρώπων που αυτή την στιγμή βάλλονται, οι οποίοι καταδυναστεύονται και οι οποίοι καθόλου δεν τα βγάζουν πέρα.

Βασιλική Σιούτη: Αλήθεια είναι αυτό. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν τα βγάζει πέρα και είναι γεγονός ότι η φτωχοποίηση εξαπλώνεται.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν είναι μόνο η φτωχοποίηση είναι και μία συνολική καταρράκωση της αξιοπρέπειας και του φρονήματος. Για μένα το Μνημόνιο και το μνημονιακό σύστημα δεν είναι απλώς ένα σύστημα οικονομικό, δεν είναι μία συνθήκη λιτότητας, είναι μία πολιτική επιβολή, είναι ένα καθεστώς καταδυνάστευσης, όχι απλώς συρρίκνωσης ή υπονόμευσης της Δημοκρατίας, πλήρους κατάλυσης της Δημοκρατίας η οποία τελικά οδηγεί τους ανθρώπους σε έναν διαρκή εκβιασμό υποταγής. Για μένα, λοιπόν, εκτός από την εξαθλίωση σε όλα τα επίπεδα, υπάρχει και ζήτημα της βαθύτατης προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αξίας, που δεν έχει να κάνει μόνο με τις υλικές συνθήκες, έχει να κάνει με το φρόνημά μας, αν αισθανόμαστε ελεύθεροι ή αν καλούμαστε να ζήσουμε δούλοι και πιστεύω βαθιά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, η συντριπτική πλειοψηφία, εκφράστηκε άλλωστε αυτό στο δημοψήφισμα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αποδέχονται την υποδούλωση, δεν θέλουν να ζήσουν δούλοι, αισθάνονται ελεύθεροι και είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν την ελευθερία τους.

Βασιλική Σιούτη: Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει λαϊκό κίνημα αυτήν την περίοδο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν το πιστεύω. Νομίζω ότι σίγουρα αυτό που αποτυπώθηκε από τον Ιούλιο-Αύγουστο πέρσι και μετά, ήταν η φοβερή κάμψη του φρονήματος και της αισιοδοξίας και η καταρράκωση της ελπίδας. Αυτό δε σημαίνει ότι ο κόσμος παραιτήθηκε. Προδόθηκε, σίγουρα προδόθηκε, αλλά δεν παραιτήθηκε. Σίγουρα κάμφθηκε αλλά δεν υπέστειλε αμετάκλητα τη σημαία.

Και αυτό που εγώ θα σας έλεγα ότι διαρκώς βρίσκω μπροστά μου σε ανθρώπους όλων των ηλικιών είναι μία πολύ μεγάλη διάθεση να παλέψουν, σίγουρα συνδυασμένη, με αυτό που λέτε, με μία ανησυχία για το αν μπορούν να παλέψουν. Αν δηλαδή υπάρχει μάχη να δοθεί ή αν είναι όλα χαμένα. Και εκεί η δική μου απάντηση που είναι πάρα πολύ βέβαιη απάντηση, δεν είναι καθησυχαστική, είναι ότι βεβαίως υπάρχει μάχη να δοθεί, υπάρχουν μάχες να δοθούν. Η μάχη αν δοθεί, θα κερδηθεί. Είναι μάχη απελευθέρωσης. Ιστορικά, στην πορεία της ανθρωπότητας έχουν δοθεί πολύ πιο σκληρές και δύσκολες μάχες και έχουν κερδηθεί αλλά έχουν δοθεί από λαούς και κοινωνίες που πάτησαν στα πόδια τους, πίστεψαν στις δυνάμεις τους και διεκδίκησαν σε πείσμα όλων των οιωνών και όλων των συνθηκών και όλης της, κάθε εποχής, προπαγάνδας.

Βασιλική Σιούτη: Ήταν αποφασισμένοι, δηλαδή;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ήταν αποφασισμένοι.

Βασιλική Σιούτη: Να πάμε και λίγο στο θέμα που θίξατε εσείς πριν, η παρουσία σας στην Γαλλία μαζί με το κόμμα της Γαλλικής Αριστεράς και τον Μελανσόν. Ο Μελανσόν, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, πριν από δύο χρόνια, μέχρι και πριν δύο χρόνια, πόνταρε πάρα πολλά στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν όλα τα ηγετικά στελέχη της δεν φαίνονταν να έχουν επιφυλάξεις. Ο Μελανσόν είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και είναι ένας άνθρωπος που στήριξε πάρα πολύ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τα προηγούμενα χρόνια. Τι λένε αυτά τα πρόσωπα τώρα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο Μελανσόν ήταν εκείνος που άνοιξε την πόρτα στον Αλέξη Τσίπρα, στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση και δόθηκε εκείνη η μεγάλη συνέντευξη τύπου του Τσίπρα το 2012. Είναι ένας άνθρωπος που σήμερα αυτό το οποίο λέει και ξαναλέει είναι ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί και δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς ένας ηγέτης με τέτοια λαϊκή ισχυρή νομιμοποίηση και εντολή, όπως ήταν η εντολή του δημοψηφίσματος, αποδέχτηκε να κλεισθεί 17 ώρες σε ένα δωμάτιο με ανθρώπους που ήταν βέβαιο ότι επιδίωκαν το να γονατίσει η χώρα και πώς στο τέλος γονάτισε ο ίδιος παριστάνοντας ότι δεν είχε εναλλακτική. Αυτό που λέει ο Ζαν-Λυκ, και εμένα με αγγίζει πολύ, το είπα και εγώ στην ομιλία μου- είναι ότι -και το πιστεύω βαθιά-, εκείνος δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί για την χώρα του, για την Γαλλία, για τον λαό του, για τους Γάλλους, αλλά και για καμία χώρα και για κανέναν λαό αυτό που ο Τσίπρας αποδέχτηκε για την Ελλάδα και για τους Έλληνες. Και είναι πολύ σημαντικό, για εμένα είναι κεφαλαιώδες, στην ηγεσία των χωρών και στην κεφαλή της υπεράσπισης των λαών να τίθενται τέτοια πρόσωπα που έχουν την ποιότητα, το φρόνημα, την ηθική ακεραιότητα και την αποφασιστικότητα να πολεμήσουν, να υπερασπιστούν τον λαό τους και την Δημοκρατία και, φυσικά, δεν περνάει, ούτε κατά διάνοια, από την σκέψη τους μια τέτοια προδοσία σαν αυτήν που ζήσαμε εμείς.

Βασιλική Σιούτη: Άρα, θέλετε να πείτε ότι υπάρχει ένα θέμα για την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρωπαϊκή Αριστερά αυτή την στιγμή; Υπάρχει και το φλερτ του με την σοσιαλδημοκρατία ταυτόχρονα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, αυτό που βλέπουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εγώ το ζω εδώ και 1,5 χρόνο, υπάρχει μία πολύ μεγάλη βάση στην Ευρωπαϊκή Αριστερά που δεν αποδέχεται με τίποτε ότι αποτελεί παραδεκτή στάση μιας αριστερής δύναμης η υπογραφή και εκτέλεση Μνημονίων. Γίνονται όλο αυτό το διάστημα διασκέψεις, συνέδρια σε πάρα πολλές χώρες. Εγώ έχω πάει και στο Βέλγιο κατ’ επανάληψη και στην Γαλλία κατ’ επανάληψη και στην Ισπανία και στην Γερμανία και αυτό που συναντώ είναι μια πολύ μεγάλη στήριξη για την αντίσταση στα Μνημόνια, πολύ μεγάλη αλληλεγγύη στο λαό μας και συναίσθηση ότι θυματοποιείται ο λαός αυτός από την σημερινή Κυβέρνηση και πολύ μεγάλη αποστασιοποίηση από την Κυβέρνηση Τσίπρα που από ένα μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς δεν γίνεται αποδεκτή ως Κυβέρνηση Αριστεράς.

Εγώ, όμως, κυρία Σιούτη, πάω ένα βήμα παραπάνω, ένα βήμα παραπέρα: θα έλεγα δεν έχει σημασία καν να μιλήσουμε για Αριστερά και Δεξιά και αυτό είπα στη Λιλ στην ομιλία μου: Δεν μιλάμε εδώ ούτε για Κυβέρνηση Αριστερών ούτε για Κυβέρνηση Δεξιών. Μιλάμε για Κυβέρνηση προδοτών. Και αυτό, να ξέρετε, ότι σε κοινωνίες που παρακολουθούν και σε λαούς που έχουν δημοκρατική ιστορία και εμπειρία και αγωνιστική ιστορία και εμπειρία είναι απολύτως αισθητό. Αν ήσασταν την προηγούμενη Κυριακή να δείτε με ποιο τρόπο χειροκροτήθηκε η ευθεία αναφορά σε Κυβέρνηση προδοτών και με ποιον τρόπο έρχονταν στην συνεχεία γυναίκες, άντρες, νέοι, μεγαλύτεροι να μου πουν “σε ευχαριστούμε που τα είπες ευθέως και σε ευχαριστούμε που τα είπες όπως είναι”, γιατί η υποκρισία, ξέρετε, δεν περπατάει πια και, κυρίως, δεν μπορεί να στηριχτεί ούτε στα χωλά πόδια της προπαγάνδας.

Βασιλική Σιούτη: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποδέχεται τα περί προδοσίας ωστόσο και…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχει ρωτηθεί από κανέναν;

Βασιλική Σιούτη: Όχι, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει ρωτηθεί από κανέναν.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έτσι λέω και εγώ ότι η αλήθεια είναι αυτή…

Βασιλική Σιούτη: Είναι η αλήθεια πράγματι αλλά ωστόσο έχει δικαιολογήσει την στροφή του ότι είχε αυταπάτες έχει πει ότι έχει αυταπάτες και το κύριο επιχείρημα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχει πει ότι εμείς είχαμε αυταπάτες.

Βασιλική Σιούτη: Ναι και για τον ίδιο νομίζω.. Έτσι για σας πιστεύει ότι εξακολουθείτε να έχετε υποθέτω αλλά έχει πει ότι δεν είναι προδοσία γιατί όπως σωστά είπατε δεν έχει ρωτηθεί για αυτό έχει πει έχει δικαιολογήσει την απόφαση του όμως ότι εγώ πήγα στο λαό με το μνημόνιο και ο λαός μας επιβεβαίωσε και μας επιβράβευσε και μας έδωσε ξανά την εξουσία οπότε θεωρεί ότι αυτό αίρει όλες τις αμαρτίες τις προηγούμενες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, τώρα με ειδοποιούν ότι δεν ακουγόμαστε στα Fm είναι γιατί μάλλον αυτά που λέμε ενοχλούν τόσο πολύ και το μαύρο που ετοιμάζεται να εργαλιοποιήσει η Κυβέρνηση θέλει να το ρίξει και στην ΕΡΤopen έτσι για να θυμηθεί τα παλιά…

Aυτό είναι ένα κατασκεύασμα που γνωρίζουν όλοι πάρα πολύ καλά ότι δεν έχει καμιά σχέση με την αλήθεια. Δεν έγιναν ελεύθερες εκλογές στο πλαίσιο της συνταγματικής και δημοκρατικής λειτουργίας. Έγινε μια αιφνιδιαστική διάλυση της Βουλής, την οποία απεργάστηκε η Κυβέρνηση μαζί με τους δανειστές για να απαλλαγούν από τους ενοχλητικούς βουλευτές και να εγκαταστήσουν μια ελεγχόμενη δοτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έγιναν οι εκλογές σε συνθήκες ακραίας επίσπευσης και αντισυνταγματικής συμπεριφοράς των θεσμών και του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, αλλά και άλλων λειτουργών και λειτουργιών και το αποτέλεσμα αυτής της βίαιης διάλυσης της Βουλής ήταν μια εκλογή Κοινοβουλίου, εξ ολοκλήρου μνημονιακού, από ποιον όμως; Από λιγότερο από τους μισούς εκλογείς 50% των ανθρώπων απείχε 48,5%

Βασιλική Σιούτη: Πράγματι ήταν τεράστια η αποχή.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: 3,2 ήταν άκυρα και λευκά και περίπου 10% είναι η ψήφος των ανθρώπων που δόθηκε σε κόμματα που δεν μπήκαν στην Βουλή.

Βασιλική Σιούτη: Και ο ΣΥΡΙΖΑ σε απόλυτους αριθμούς είχε περισσότερους από 300.000 λιγότερους ψηφοφόρους.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι, και σε κάθε περίπτωση, πήρε ένα ποσοστό 36% επί του λιγότερου από 50% των εκλογέων. Αυτό είναι λιγότερο από 18%. Αυτό το 18% σε αυτές τις συνθήκες, που αν τολμάει ο Τσίπρας ας κάνει τώρα εκλογές για να δει αν θα το βρει, αυτό το 18% επ’ ουδενί παρέγραψε ή διέγραψε την εντολή του δημοψηφίσματος. Η εντολή είναι εκεί, είναι ενεργή, είναι ιστορική και είναι και συνταγματική, δεν μπορεί να παραβιαστεί. Βγήκε και Ειδικό Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους τον περασμένο Σεπτέμβρη γι’ αυτό το λόγο με αυτό το αντικείμενο. Και με αυτήν ακριβώς την επισήμανση με αυτή ακριβώς την υπογράμμιση κάνουμε και αυτή την καμπάνια το “ΟΧΙ στα Ναι τους”: κάθε “Ναι” που λέγεται από αυτή την Βουλή την εξ ολοκλήρου Μνημονιακή και συστημική, κάθε “Ναι” προσκρούει στο “ΟΧΙ” του δημοψηφίσματος, άρα είναι αντισυνταγματικό, απονομιμοποιημενο. Αυτό που ο λαός πρέπει να κάνει πια, και εκεί θέλω να το πω πολύ έντονα, είναι να υπερασπιστεί το όχι του

Βασιλική Σιούτη: Δεν υπάρχει και ένα ζήτημα όμως προστασίας, θεσμικό, δηλαδή, της Δημοκρατίας για το πώς γίνεται να καλείται ο λαός, να ψηφίζει σε ένα δημοψήφισμα και η βούληση του να μην γίνεται τελικά…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι πραξικόπημα, δεν είναι σχήμα λόγου.

Βασιλική Σιούτη: Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμμία συνέπεια, όμως.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Για μένα είναι ξεκάθαρο…

Βασιλική Σιούτη: Θεσμικά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Υπάρχει?

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σε αυτό πρέπει να δώσουν απαντήσεις και νομίζω να κληθούν να ασκήσουν την αρμοδιότητά τους οι θεσμικοί λειτουργοί και, κυρίως, η Δικαιοσύνη. Το πραξικόπημα δεν είναι σχήμα λόγου. Καταλύθηκε η δημοκρατία. Δεν μπορεί να καλείται ο λαός να δίνει εντολή και μάλιστα περίτρανη, μεγαλειώδη εντολή και αυτή η εντολή να καταστρατηγείται και να περηφανεύονται διάφοροι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ο Τσίπρας έκανε το αδιανόητο, παραβίασε την Δημοκρατία και μετά να βάζουν το σχολιάκι τους το κακεντρεχές “αλλά ο λαός τον συγχώρησε”. Δεν ρώτησαν τον λαό, ούτε τον συγχώρησε ο λαός. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα ζήτημα και εγκληματικής συμπεριφοράς: η εσχάτη προδοσία δεν είναι πολιτική πράξη μόνο είναι κυρίως αξιόποινη δράση και ως τέτοια πρέπει να ελεγχθεί και ως τέτοια δεν παραγράφεται. Τα Μνημόνια δεν παραγράφονται. Η επιβολή του Μνημονιακού καθεστώτος δεν παραγράφεται, ακριβώς γιατί συνέχεται και συναρτάται με το Πολίτευμα.

Βασιλική Σιούτη: Κυρία Κωνσταντοπούλου θέλω να σας ρωτήσω κάτι που έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα αυτό, σχετικά με το ΕΣΡ. Στις 4 Αυγούστου 2015 ήταν η τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ ήσασταν Πρόεδρος της Βουλής, το αντικείμενο ήταν το ΕΣΡ και η συζήτηση ήταν για την πλήρωση των κενών θέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής. Είχατε προσκαλέσει, τότε νομίζω, και τον αρμόδιο Υπουργό για θέματα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, τον κύριο Παππά, δεν θυμάμαι αν είχε έρθει, νομίζω ότι δεν είχε έρθει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είχε έρθει.

Βασιλική Σιούτη: Είχε έρθει, ωραία. Θα ήθελα όμως να μας πείτε τι είχε γίνει τότε γιατί νομίζω έχει και μια ιστορική σημασία αυτή τη στιγμή με αυτές τις εξελίξεις που έχουμε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κυρία Σιούτη, ήταν η τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων, πριν δηλώσει παραίτηση η Κυβέρνηση. Μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Τσίπρα στις 20 Αυγούστου έγινε ξανά, έγιναν αρκετές Διασκέψεις των Προέδρων, έγινε και όταν έφεραν το Μνημόνιο, ήταν όμως η τελευταία, ας το πούμε έτσι, πριν την υπογραφή του Μνημονίου. Ήταν, κυρίως, η Διάσκεψη Προέδρων που εγώ δρομολόγησα όταν διέγνωσα στις 30 Ιουλίου στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό το οποίο θα επιχειρούσε ο Τσίπρας και ο Παππάς, ο υιός Παππάς με την επικουρία του πατρός Παππά, Νίκος Παππάς και Στέλιος Παππάς, ήταν να στοχοποιήσουν την λειτουργία, την δική μου καταρχάς, την δική μου αντίσταση στο Μνημόνιο…

Βασιλική Σιούτη: Συγγνώμη, αλλά έχω κι εγώ μηνύματα, πράγματι, που λένε ότι κόπηκε ξαφνικά η εκπομπή, δηλαδή από τα Fm ότι δεν ακούγεται. Ας μας ακούσουν, όσοι φίλοι τουλάχιστον μας ακούν, από το διαδίκτυο αφού υπάρχει κάποιο τέτοιο έκτακτο πρόβλημα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αφού υπάρχει έκτακτη ενεργοποίηση… Λοιπόν, τότε επιχειρήθηκε με μια επίθεση που μου έγινε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή και έναν αντιπερισπασμό που έκανε ο κύριος Παππάς, επιχειρήθηκε να συσκοτιστεί ότι η Κυβέρνηση έφερνε Μνημόνια, με κορώνες του κύριου Παππά, ότι θα πατάξει την διαπλοκή των καναλιών μαζί με επίθεση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης…

Βασιλική Σιούτη: Η διαπλοκή πως πατάσσεται; Με γεύματα με τους μεγαλοεκδότες-μεγαλοεπιχειρηματίες και τα λοιπά;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με διάφορα γαστρονομικά, με γεύματα, με εσπρέσο και με διάφορες άλλες υπηρεσίες στους μιντιάρχες, όπως αποδείχτηκε. Εκείνο, λοιπόν, που επιχειρήθηκε τότε πολύ νωρίς και εξ αρχής ήταν να στοχοποιηθώ εγώ και να στοχοποιηθεί και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης του οποίου τότε Αντιπρόεδρος ήταν η μητέρα μου, χωρίς να έχει καμμία σχέση ο διορισμός της με την δική μου θητεία. Διορίστηκε με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων το 2011 προ πάσης δικής μου ανάμειξης με την Βουλή.

Βασιλική Σιούτη: Ωραία ο νόμος τότε τι όριζε? Το ΕΣΡ τότε ήταν νόμιμο έτσι, υπήρχε θέμα πλήρωσης κάποιων μελών αυτό δεν ήταν το πρόβλημα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι απλώς ήταν νόμιμο τότε: Το 2015, το ΕΣΡ μετά από πάρα πολύ καιρό για πρώτη φορά λειτουργούσε με πλήρη και ενεργό θητεία, με έγκυρη θητεία όλων των μελών του. Είχαν μείνει τέσσερα μέλη από τα επτά, γιατί είχαν λήξει, προ πολλού, οι θητείες τριών μελών. Είχαν μείνει τέσσερα μέλη που είχαν όλα ενεργό θητεία.

Βασιλική Σιούτη: Ωραία, σε αυτή την περίπτωση ο νόμος τι όριζε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να καλυφθούν οι τρεις κενές θέσεις. Όμως το σημαντικό είναι ότι ακόμα και αν δεν καλύπτονταν οι 3 κενές θέσεις, ακόμα, δηλαδή, και αν η Διάσκεψη των Προέδρων δεν ομονοούσε για να διορίσει άλλα τρία μέλη, η Ανεξάρτητη Αρχή για πρώτη φορά λειτουργούσε έχοντας απαρτία των τεσσάρων μελών και κανένα πρόβλημα κύρους κανενός μέλους. Αυτό ήταν το οποίο εμφάνισε τότε, επινόησε ο κύριος Παππάς ότι είναι δήθεν ένα παράνομο ΕΣΡ, ένα παράνομο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Επειδή εγώ διέγνωσα ότι αυτό ήταν μια μεθόδευση, συγκάλεσα την Διάσκεψη των Προέδρων και τον κάλεσα να πει, τι ακριβώς εννοούσε, σε μία κομματική, βέβαια, εκδήλωση, αλλά το οποίο καταγράφηκε ως θέση Υπουργική.

Βασιλική Σιούτη: Τι ακριβώς είχε πει στην κομματική εκδήλωση;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είχε πει ότι είναι παράνομες οι θητείες των μελών και είχε πεταχτεί ο πατέρας του από κάτω και είχε πει ότι κάποιοι έχουν και συγγενείς τους στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Βασιλική Σιούτη: Όχι πολύ θεσμικός τρόπος πάντως.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτός είναι ο τρόπος. Νομίζω ότι πρέπει να έχετε πεισθεί ότι αυτός είναι ο τρόπος όλον αυτόν τον καιρό. Μετά από αυτό, όμως, ετίθετο θέμα θεσμικό, διότι εάν η θέση του Υπουργού, είναι ότι είναι άκυρες ή παράνομες οι θητείες, αυτό σήμαινε για την Διάσκεψη των Προέδρων ότι έπρεπε να ορίσει επτά μέλη και όχι τρία όπως ήταν η αρχική, και προηγούμενη θέση και της Κυβέρνησης. Είχαν βγει ανακοινώσεις του κυρίου Κατρούγκαλου, επίσημες θέσεις του κυρίου Βούτση, τότε Υπουργού και ούτω καθεξής. Κλήθηκε ο κύριος Παππάς να εξηγήσει τι εννοούσε και αν είχε κάποια νομική εισήγηση. Απάντησε ότι δεν είχε καμία νομική εισήγηση, ήταν μια δική του ερμηνεία. Του επισήμανα ότι η δική του ερμηνεία ήταν βούτυρο στο ψωμί όλων των καναλαρχών. Διότι εάν γινόταν δεκτό ότι ήταν άκυρη η λειτουργία του ΕΣΡ, κάθε πρόστιμο που είχε επιβληθεί, θα μπορούσε να ακυρωθεί. Το ίδιο συνέβαινε και για άλλες Ανεξάρτητες Αρχές, όπως η ΑΔΑΕ: εάν υιοθετείτο μια τέτοια ερμηνεία του κυρίου Παππά, που δεν είναι νομικός και δεν είχε νομική εισήγηση, πρόστιμα, όπως το πρόστιμο στη Vodafone για τις υποκλοπές, επίσης θα ακυρώνονταν. Επισημαίνοντάς τα αυτά, παράλληλα έκανα αναφορά στην νομολογία του ΣτΕ που ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένη και πάγια, σχετικά με το νόμιμο της σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Τότε, λοιπόν, αποφασίσθηκε από την Διάσκεψη να ζητηθεί γνωμοδότηση και του Συμβουλίου, του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθησαν ότι είναι απολύτως νόμιμη η λειτουργία του ΕΣΡ, δεν μπορούσαν άλλωστε να αποφασίσουν κάτι άλλο. Είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία. Μετά από αυτό λοιπόν και μετά τις Εκλογές, ο κύριος Παππάς με μία τροπολογία της νύχτας, κατά την πατέντα Σαμαρά-Βενιζέλου της προηγούμενης Κυβέρνησης, κατήργησε, όλες τις ενεργούς θητείες, όλων των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών και είναι γνωστό…

Βασιλική Σιούτη: Με ποια δικαιολογία από την στιγμή που υπήρχαν εισηγήσεις και από την Βουλή και από παντού…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με καμία δικαιολογία, αυτό ήταν ένα πρώτο δείγμα καθεστωτισμού στην άκρατη μορφή του. Ήταν ταυτόχρονα και μία ενέργεια που έδειξε ο πρόσωπο της Κυβέρνησης αυτής…

Βασιλική Σιούτη: Συγνώμη, όμως, κυρία Κωνσταντοπούλου, αυτό που περιγράφετε, περιγράφετε και μία θεσμική αδυναμία του ελληνικού Κράτους. Μπορεί ο κάθε Υπουργός, με μια τροπολογία αυθαίρετη και χωρίς νομική βάση να κάνει ό,τι θέλει και δεν υπάρχει τρόπος να προστατεύεται το Κράτος από αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η άποψη μου κυρία Σιούτη, έχει καταγραφεί από το 2012-2013 και το 2014…

Βασιλική Σιούτη: Δεν είναι το θέμα Παππάς και κάθε κύριος Παππάς, μπορεί να έρθει αύριο μία άλλη Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή οποιοσδήποτε, εδώ μπορεί ο κάθε Υπουργός να αποφασίζει ό,τι θέλει;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Προφανώς δεν είναι το θέμα ο κάθε κύριος Παππάς, αν και είναι χωρίς προηγούμενο το μητρώο του κυρίου Παππά, πλέον. Όμως εγώ αυτό που θέλω να πω, είναι ότι αυτή η λειτουργία, ο Κοινοβουλευτικός καθεστωτισμός ή το Κοινοβουλευτικό ξέπλυμα, είναι μια λειτουργία την οποία πολέμησα σταθερά, επιμελήθηκα ολόκληρου βιβλίου που βγάλαμε, την «Μαύρη Βίβλο της Ντροπής» το 2014, για την Κυβέρνηση Σαμαρά με αυτά που έκανε, και αυτά που μεθόδευε και τις αμνηστεύσεις και την διακριτική μεταχείριση και την τοποθέτηση ημετέρων και ούτω καθεξής. Και ως Πρόεδρος της Βουλής, ήμουν αυτή που δεν επέτρεπε τέτοιες τροπολογίες και θυμάστε ποιοι ήταν αυτοί που με παρουσίαζαν ως τυπολάτρισσα, σχολαστική, υστερική και ούτω καθεξής…

Βασιλική Σιούτη: Ωραία, εάν λοιπόν υπάρχει μια Πρόεδρος της Βουλής που προσπαθεί να προστατέψει τους θεσμούς, έχει καλώς, αλλιώς πάλι τα πράγματα είναι… Δηλαδή αυτό θα μπορούσε να είναι και λίγο τυχαίο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν θα ‘πρεπε να είναι τυχαίο…

Βασιλική Σιούτη: Φυσικά, αυτό ακριβώς θέτω, αυτό το ζήτημα θέτω…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα έπρεπε να είναι δεδομένο. Και θα έπρεπε επιπλέον, αυτή είναι η δική μου θέση, θα έπρεπε επιπλέον, και η Δικαιοσύνη απέναντι σε αυτό να πάρει πολύ αυστηρή και θεσμική θέση. Το Σύνταγμα μας, κυρία Σιούτη, έχει μία πάρα πολύ δημοκρατική πρόβλεψη και για μένα είναι θεμελιώδης αυτή η πρόβλεψη. Και είναι η πρόβλεψη ότι ο συνταγματικός έλεγχος των νόμων, ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, είναι διάχυτος. Αυτό θα πει ότι τον ελέγχει και ο πιο νέος δικαστής όταν ασκεί τα δικαστικά του καθήκοντα. Και ότι ταυτόχρονα, κάθε δικαστής οφείλει να μην εφαρμόζει αντισυνταγματικό νόμο. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, αυτές είναι διατάξεις αυτοδικαίως άκυρες και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη Δικαιοσύνη…

Βασιλική Σιούτη: Το ότι ο Υπουργός πήρε πάνω του, καταργεί την Ανεξάρτητη Αρχή και ταυτόχρονα παίρνει επάνω του όλες τις αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής, αυτό δεν είναι θέμα; Και ότι η διάθεση, του δημοσίου αγαθού, των συχνοτήτων, γίνεται υπόθεση ενός Υπουργού; Ενός ανθρώπου;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μα είναι…

Βασιλική Σιούτη: Άντε και ενός συνεργάτη… του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Α νόμιζα θα λέγατε του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης, που είναι και ο νομοπαρασκευαστής αυτών…

Βασιλική Σιούτη: Ο κύριος Καλογήρου;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Του κυρίου Καλογήρου, είναι ο πρώην νομικός σύμβουλος του κυρίου Παππά…Είναι και εκείνος που έγραψε τον νόμο για την ΕΡΤ. Λοιπόν, είναι συμπεριφορές δικτατορίσκων, είναι συμπεριφορές ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τη Δημοκρατία, είναι συμπεριφορές προσώπων και επιτετραμμένων που ορέγονται να διαλύσουν κάθε Ανεξάρτητη και Αυτόνομη λειτουργία εντός του Πολιτεύματος και είναι και ενδείξεις μιας παρακρατικής συμπεριφοράς και δράσης. Τα τελευταία γεγονότα με τα οποία ξεκινήσατε την εκπομπή, η, με παρακρατικά μέσα, επίθεση σε δικαστικό λειτουργό, είναι ενδεικτικά του πόσο χαμηλά, αλλά και πόσο βαθιά σε αυταρχισμό, είναι διατεθειμένη και έτοιμη να πέσει αυτή η Κυβέρνηση.

Βασιλική Σιούτη: Ο κύριος Παρασκευόπουλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν σας ξάφνιασε με την συμπεριφορά του; Που αντί να διατάξει έλεγχο για το πώς έφτασε μια παράνομα αποκτηθείσα ιδιωτική συνομιλία, από την οποία δεν προκύπτει και καμμία ενοχή για τον άνθρωπο αυτό, από αυτά που δημοσιεύθηκαν τουλάχιστον. Αντί να ελέγξει αυτό, επιχείρησε να ελέγξει τον δικαστή, του οποίου η προσωπική ζωή παραβιάστηκε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κυρία Σιούτη, είμαι από τους δικηγόρους, θα μιλήσω με την δικηγορική μου ιδιότητα, που έχουν συγκρουστεί με δικαστές με τον πιο σφοδρό τρόπο, όταν υπήρχαν παραβιάσεις εκ μέρους δικαστών. Είμαι από τους πολιτικούς που έχω μιλήσει με πάρα πολλή επιμονή για το καθήκον των δικαστών να υπερασπιστούν την Δημοκρατία και την κοινωνία, την εποχή των Μνημονίων. Και για τον θεσμικό ρόλο του δικαστή που είναι εγγυητικός της Δημοκρατίας, της δημοκρατικής λειτουργίας: η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας. Όταν ένας δικαστικός λειτουργός, φτάνει να στοχοποιείται και να υφίσταται αυτό που ξεκίνησε από πέρυσι, το κυνήγι μαγισσών και τη διαπόμπευση κάθε φωνής που μπορεί να ενοχλεί ή που μπορεί να μην υποτάσσεται, όταν εξαπολύεται μια τέτοιου είδους παρακρατική επίθεση, με μέσα και κομματικά, μιντιακά, όταν επιχειρείται η εκβίαση του φρονήματος και της συνείδησης του δικαστή, τότε είναι ξεκάθαρο, ότι δεν μπορεί καμία υπουργική τοποθέτηση να περισώσει τίποτα, πολύ λιγότερο, η θέση του κυρίου Παρασκευόπουλου, για τον οποίο με ρωτάτε. Ο κύριος Παρασκευόπουλος που έβαλε την υπογραφή του στον νόμο που είχε ο ίδιος κατακρίνει, στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και ήρθε κλαίγοντας στη Βουλή, να λέει ότι δεν συμφωνεί με τον Κώδικα, αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και ότι ρώτησε τους δανειστές αν μπορούμε να τον αλλάξουμε και του είπαν όχι και τι κρίμα, 22 Ιουλίου 2015…

Βασιλική Σιούτη: Σας ρωτάω γιατί ο κύριος Παπαγγελόπουλος, ήταν ένας άνθρωπος της δεξιάς, της Νέας Δημοκρατίας, εν πάση περιπτώσει, δεν ήταν γνωστός για τους αγώνες του για τα δικαιώματα και τα λοιπά. Ο κύριος Παρασκευόπουλος, όμως, ήταν ένας άνθρωπος που ανήκε στον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ποιος το λέει;

Βασιλική Σιούτη: Ένας άνθρωπος που αρθρογραφούσε για το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κυρία Σιούτη…

Βασιλική Σιούτη: Ο κύριος Παρασκευόπουλος μάλλον ξάφνιασε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα με έχετε ακούσει πολλές φορές να λέω από πέρυσι, δεν είμαστε αυτά που λέμε, είμαστε αυτά που κάνουμε, δεν είμαστε τα άρθρα μας, δεν είμαστε τα λόγια μας, είμαστε οι επιλογές μας, είμαστε οι πράξεις μας. Την κρίσιμη στιγμή ο κύριος Παρασκευόπουλος, έδειξε τι είναι, και αυτό που είναι δεν έχει καμία σχέση ούτε με Αριστερά, ούτε με Δεξιά. Είναι ένα υποταγμένο πρόσωπο, το οποίο λειτουργεί ως φερέφωνο και εκτελεστικό όργανο των δανειστών. Είναι επίσης ένα πρόσωπο, που δεν έχει κανένα όριο, στην άσκηση των θεσμικών του καθηκόντων: δεν υπογράφει για το Δίστομο, για να προστατέψει την Γερμανία από την εκτέλεση της απόφασης που δικαιώνει τα θύματα. Την ίδια ώρα, υπογράφει  για να πλειστηριάζονται τα σπίτια των υπερχρεωμένων πολιτών. Πηγαίνει, μεταβαίνει αυτοπροσώπως στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να καταθέσει μήνυση κατά πρώην Υπουργού, του κυρίου Πανούση, ο οποίος μίλησε για κάτι αληθές, ότι υπάρχει μία παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών σε επίπεδο κυβερνητικό.

Βασιλική Σιούτη: Σωστά τι έγινε με αυτές τις καταγγελίες του κυρίου Πανούση;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Φαίνεται ότι κάποιοι σίγησαν, ήταν λαλίστατοι κάποια στιγμή και σίγησαν. Εγώ είπα από τότε ότι υπάρχει μείζον θέμα.

Βασιλική Σιούτη: Η Δικαιοσύνη δεν θα έπρεπε να το ελέγξει σε κάθε περίπτωση;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα έπρεπε να το ελέγξει. Ο κύριος Παρασκευόπουλος επίσης εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο, στη Ένωση Διοικητικών Δικαστών και επιχείρησε να περάσει γραμμή στους δικαστές του ΣτΕ, λέγοντάς τους ποια είναι η δική του θέση η συνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Βασιλική Σιούτη: Είχαμε και μία δήλωση σήμερα του κυρίου Παππά, ότι θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για την Δημοκρατία, να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος του.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω ότι δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα η Δημοκρατία και οι λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η Δημοκρατία σε επίπεδο ουσιαστικού περιεχομένουτης, έχει καταλυθεί, ούτως ή άλλως, από τα Μνημόνια και έχει ομολογηθεί αυτό. Η Δικαιοσύνη, πια, καλείται να αρθεί στο ύψος της ευθύνης της και να πάρει απόφαση σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και ελέγχου της Δικαιοσύνης που εκδηλώνεται αυτήν τη στιγμή από την Κυβέρνηση Τσίπρα και τον κύριο Παππά, με πρώτον όμως τον κύριο Τσίπρα, ο οποίος επιχείρησε και να δελεάσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης με ρουσφέτια, με παράταση θητειών των ηγεσιών των δικαστηρίων και ούτω καθεξής…

Βασιλική Σιούτη: Πιστεύετε ότι αυτά λειτουργούν;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πιστεύω ότι δεν πρέπει να λειτουργούν. Πιστεύω ότι, δυστυχώς, πάρα πολλά από αυτά μπορεί και να λειτουργήσουν, και στο παρελθόν έχουν λειτουργήσει, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που μία Κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τη Δικαιοσύνη.
Η Κυβέρνηση Σαμαρά, με Υπουργό τον κύριο Αθανασίου, ήταν μια Κυβέρνηση που επίσης επιδίωκε να ελέγχει τη Δικαιοσύνη, όπως και οι Κυβερνήσεις Σημίτη. Και για μεγάλο διάστημα και σε πολλά επίπεδα το κατάφερναν. Πάρα πολλές υποθέσεις δεν είχαν την μεταχείριση που θα έπρεπε.

Βασιλική Σιούτη: Άρα συμβαίνει το ίδιο τώρα ή υπάρχει κάποια διαφορά;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω ότι αυτή την στιγμή, η διάθεση ελέγχου και οι ενέργειες ελέγχου της Δικαιοσύνης έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Έχουν ξεπεράσει ακόμα και το ρεκόρ της Κυβέρνησης Σαμαρά. Και νομίζω πια, ότι όλοι είναι προ των ευθυνών τους. Εγώ θα σας έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι Δικαστικές Ενώσεις, σύμφωνα με την παράδοσή τους, που είναι δημοκρατική και ουσιαστική, αντιδρούν με αξιοπρέπεια, με φρόνημα, με περιεχόμενο και με αναφορά σ’ αυτό που πράγματι πρέπει να είναι η Δικαιοσύνη: ο θεσμικός υπερασπιστής του Δικαίου, ο θεσμικός υπερασπιστής των πολιτών εναντίον της αδικίας και ο θεσμικός υπερασπιστής της Δημοκρατίας.

Βασιλική Σιούτη: Ωστόσο η Κυβέρνηση και ο κύριος Παππάς, όχι τόσο έντονα θα έλεγα τώρα τελευταία αλλά, μιλούσαν για πάταξη της διαπλοκής. Εσείς βλέπετε ότι υπάρχει πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βέβαια, είναι ξεκάθαρο… Νομίζω ότι έχει εξαλειφθεί η διαφθορά και η διαπλοκή και πρέπει όλοι να είμαστε πολύ ευγνώμονες, νομίζω επίσης ότι δεν χρειάζεται πια να υπάρχει η ενημέρωση… Μπορούν να καταργηθούν όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και όλοι να είναι αποδέκτες του δελτίου τύπου της Κυβέρνησης…

Βασιλική Σιούτη: Ειρωνεύεστε τώρα!

Είχατε και μια ομιλία πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη νομίζω, και στα θέματα αυτά κάνατε μια μεγάλη αναφορά.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω, κυρία Σιούτη, ότι επιχειρεί η Κυβέρνηση αυτή, με ένα κόλπο πολύ παλαιάς κοπής, να αντιμεταθέσει την προσοχή των πολιτών και να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς, και αναφέρεται στην διαφθορά και στην διαπλοκή σαν να ήταν ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ, που είχε μέσα ανθρώπους που συγκρούστηκαν με κόστος με την διαφθορά και την διαπλοκή και σαν να ήμασταν στο έτος μηδέν. Δεν είμαστε στο έτος μηδέν, δεν μιλάμε σε επίπεδο παρελθόντος και κυρίως δεν μπορεί να τοποθετείται σαν να έχει ηθικό πλεονέκτημα μια Κυβέρνηση που αυτό ακριβώς το ηθικό πλεονέκτημα το έχει απολέσει προ πολλού. Είναι η δεύτερη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έκανε η Κυβέρνηση Τσίπρα, πάλι για την διαφθορά και την διαπλοκή.
Στην πρώτη τέτοια συζήτηση στην Βουλή, ο κύριος Τσίπρας ουσιαστικά επανέλαβε αυτά που είχα γράψει ως υπεύθυνη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, στην “Μαύρη Βίβλο της Ντροπής”, γιατί τόσο πολύ ασχολείται με την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, ώστε από το 2014 δεν είχε καμμία επικαιροποίηση της γνώσης και του λόγου του. Τώρα έκανε μια τοποθέτηση, κατά την γνώμη μου τρομακτικά προκλητική για Κυβέρνηση η οποία ανερυθρίαστα διαπλέκεται, δημιουργεί κανόνες καζίνο και τζόγου για τις τηλεοπτικές άδειες, εν συνεχεία καλεί σε γεύματα τους υπερθεματιστές, υπερασπίζεται εμπλεκόμενους σε υποθέσεις μέσα στην Βουλή και στο τέλος εμφανίζεται να τοποθετείται και για ποινικές υποθέσεις που την εκθέτουν, σαν να είναι ποινικές υποθέσεις που την δικαιώνουν. Αναφέρομαι, βέβαια, στην υπόθεση των λεγομένων εκβιαστών, στην υπόθεση, δηλαδή, ποια; Εκείνη την υπόθεση που…

Βασιλική Σιούτη: Αναφέρεστε στο σκάνδαλο αυτό το τηλεοπτικό, που εμπλέκονταν και δημοσιογράφοι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι. Αναφέρομαι στην περίπτωση που αποκαλύφθηκε και δημοσιεύθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης, τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο κύριος Μπενίσης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ και κεντρικό πρόσωπο στην σημερινή κυβερνητική τάξη και διάταξη και σύντροφος της κυρίας Δούρου και σύμβουλος της κυρίας Δούρου στην Περιφέρεια, διέθετε χρήματα της ΕΥΔΑΠ, δηλαδή μιας δημόσιας επιχείρησης την οποία δρομολογούν προς ξεπούλημα, για ποιο πράγμα; Ως δήθεν διαφήμιση της ΕΥΔΑΠ, στην πραγματικότητα όμως σε περιθωριακούς δημοσιογράφους προκειμένου να φιλοτεχνούν θετικές καταχωρίσεις και θετικά άρθρα για τον Πρωθυπουργό και για τον κύριο Παππά.

Βασιλική Σιούτη: Αυτά ισχυρίστηκαν ότι αφορούσαν μόνο τις προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μα υπάρχουν, είναι κραυγαλέα τα στοιχεία, είναι επώνυμες οι αναφορές, είναι πολύ συγκεκριμένη η αναφορά και είναι και αποτυπωμένη η συναλλαγή. Εκείνο, όμως, που κάνει εντύπωση και πρέπει όλα να τα πούμε, είναι ότι αυτό το φοβερό σκάνδαλο που ήταν τέτοιων διαστάσεων που θα μπορούσαν ρίξουν την Κυβέρνηση, κουκουλώθηκε και από ταΜέσα Ενημέρωσης. Εμφανίστηκε ως σκάνδαλο εκβιαστών, εμφανίστηκε ως εκβίαση τηςΚυβέρνησης, ενώ ήταν συναλλαγή της Κυβέρνησης. Εμφανίστηκε επίσης με άλλες διαστάσεις από αυτές που είχε. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι μιλούσαν με κωδικούς για τον κύριο Παππά τον οποίο τον αποκαλούσαν ”ο Αρχιμανδρίτης”. Μιλούσαν με κωδικό και για ένα άλλο πρόσωπο το οποίο αποκαλούσαν ”ο Πατριάρχης Αλέξιος”. Είναι αυτόδηλο – κατάδηλο ότι ο “Πατριάρχης Αλέξιος” δεν είναι άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο, τα Μέσα Ενημέρωσης…

Βασιλική Σιούτη: Υπάρχουν και στο διαδίκτυο αυτά που λέτε; Έχω αρχίσει να φοβάμαι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τα έχω ξαναπεί, να μην φοβάστε. Είμαι εγώ εδώ.

Τα Μέσα Ενημέρωσης με εντελώς εναρμονισμένο και προγραμματισμένο τρόπο άρχισαν να αναμεταδίδουν ότι ο “Πατριάρχης Αλέξιος” είναι, δήθεν, ο Τρύφων Αλεξιάδης, δηλαδή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας είναι πάνω από τον Υπουργό Επικρατείας. Αυτό θέλανε, περίπου, να πουν και αυτό αναπαρήγαγαν. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι παρά ένα δείγμα του βαθμού στον οποίο έχει φτάσει ο έλεγχος στην πληροφορία – ο έλεγχος στην ενημέρωση και βέβαια η διαπλοκή της Κυβέρνησης με οικονομικά επιχειρηματικά και μινιτιακά συμφέροντα. Και νομίζω ότι και οι εξελίξεις στο επίπεδο του διαγωνισμού το δείχνουν αυτό με τρόπο απροσμάχητο.

Βασιλική Σιούτη: Για σας ποιο είναι το κύριο ζήτημα και να κλείσουμε με αυτήν την τελευταία ερώτηση. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει ηθικό πλεονέκτημα, αυτό που επικαλείται η Κυβέρνηση κατά την γνώμη σας. Θα ήθελα μια τελευταία απάντηση για το ποιο είναι για εσάς το επίδικο, σε όλο αυτό το θέμα που έχει προκύψει με την Δικαιοσύνη και με τις τηλεοπτικές άδειες, που είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και πολύ κομβικό, θα έλεγα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κυρία Σιούτη, εμείς κάναμε πριν από ενάμιση μήνα, πήραμε μια πρωτοβουλία, η οποία αυτή την στιγμή συγκροτείται, υλοποιείται, ενημερώνει τον κόσμο και σε πολύ σύντομο χρόνο θα προβεί και στις πρώτες ενέργειες. Στις πρώτες νομικές ενέργειες. Πήραμε μια πρωτοβουλία που ονομάζεται ”Δικαιοσύνη για όλους” και είναι ένας νομικός φορέας που είναι υπό σύσταση, με τον οποίο θα διεκδικήσουμε εκ μέρους των πολιτών, τους οποίους καλούμε να συμμετέχουν και να τον στηρίξουν, την αποκατάσταση, απονομή, απόδοση Δικαιοσύνης. Το διακύβευμα είναι σαφές. Η Δικαιοσύνη είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας, είναι όρος για την ελευθερία και είναι συνεκτικό στοιχείο για την κοινωνία. Αν δεν λειτουργήσει η Δικαιοσύνη, αν καμφθεί, αν χειραγωγηθεί, αν συνεχίσει να υπονομεύεται και να εκβιάζεται, τίθενται οι προϋποθέσεις της πλήρους διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής. Γιατί καμμία κοινωνία δεν μπορεί να ζει μέσα σε αυτό το καθεστώς της αφόρητης αδικίας και της έλλειψης λογοδοσίας και της αρνησιδικίας. Η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργήσει, πρέπει να λειτουργήσει και εναντίον εκείνωνοι οποίοι καταλύουν την Δημοκρατία, πρέπει να λειτουργήσει θαρρετά, ουσιαστικά, αποτελεσματικά. Πρέπει να ανοίξει τις μεγάλες υποθέσεις υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος και απομύζησης του δημοσίου χρήματος και πρέπει να λειτουργήσει και εναντίον εκείνων οι οποίοι εγκατέστησαν, εγκαθίδρυσαν στην χώρα τα Μνημόνια, και εκείνων οι οποίοι τα υπηρετούν. Δεν είναι στιγμιαίο αδίκημα το Μνημόνιο, δεν προσφέρεται για επινοήσεις και για ισορροπισμούς αυτή η τόσο τραυματική μας εμπειρία. Η Δικαιοσύνη είναι αυτήν την στιγμή ένας καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας και κυρίως για την αισιοδοξία, το φρόνημα και την ελπίδα των νέων γενεών και των επόμενων γενεών.

Βασιλική Σιούτη: Κυρία Κωνσταντοπούλου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας ευχαριστώ κι εγώ θερμά.

 

·                       

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version