Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΣΟΥΡΙΔΗΣ «Η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης είναι προτιμότερη από την κυκλοφορία του χρήματος».

Συνέντευξη του Εκτ. Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πιερίας Χουσουρίδη Νικόλαου στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ.«Η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης είναι προτιμότερη από την κυκλοφορία του χρήματος».

1. Κύριε Χουσουρίδη, από τις εκλογές του Γενάρη της τρέχουσας χρονιάς βλέπουμε ότι το Δ.Σ. της Τράπεζας ανανεώθηκε ριζικά. Συνδέεται αυτό με την ομολογουμένως σημαντική κινητικότητα που σημειώνεται από την Τράπεζα στους τελευταίους πέντε (5) μήνες;

Απ : Κάθε αλλαγή ειδικά όταν είναι ριζική, χωρίς αυτό να είναι επιτηδευμένο, φέρει μια νέα αύρα και δυναμική. Επειδή σήμερα ξεκινά και το EURO να σας μιλήσω λίγο με ποδοσφαιρικούς όρους: Οι ομάδες πάντα έχουν το γήπεδο ανοικτό ώστε να αγωνιστούν σκληρά όταν αλλάζουν διοίκηση, ρόστερ και προπονητή. Σε κάθε συνάντηση της Τράπεζας με τους πολίτες αυτού του τόπου ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος (που υπήρξαν μέλη και των προηγούμενων διοικήσεων), σημειώνουν ότι το Δ.Σ. ανανεώθηκε κατά τα 7/9. Αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργούμε σαν τις καινούργιες ομάδες που προσπαθούν «να αποδείξουν κάτι». Επιβάλλεται η δράση μας να προκύπτει ως φυσική ροή από την αναγκαιότητα της εποχής μας και τις απαιτήσεις των 130.000 κατοίκων της Πιερίας.

2. Η Τράπεζα έχει πάνω από 20 χρόνια λειτουργίας και 17 ως επίσημος πιστωτικός συνεταιρισμός. Εκτιμάτε ότι έχετε να διδαχθείτε πράγματα από το παρελθόν;

Απ : Έχω να διδαχθώ από καταστάσεις και από ανθρώπους όπως και ο εκδότης της έγκριτης εφημερίδας σας που υπηρέτησαν τον θεσμό. Είμαι θιασώτης βεβαίως της άποψης ότι καλό είναι να κουβαλάμε το παρελθόν μόνο αν πρόκειται να χτίσουμε από αυτό και ότι όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Η Τράπεζα αυτή μέσα στην ιστορική της διαδρομή έβγαλε από δύσκολες καταστάσεις αρκετούς ανθρώπους (ατομικά) καθώς και πολλές επιχειρήσεις που είχαν τελματώσει και χρειάζονταν εκείνη την 2η ευκαιρία ως ώθηση για να σταθούν στην αγορά και αργότερα να επιτύχουν κέρδη. Άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας υπηρέτησαν και τότε και μάλιστα αρκετοί από αυτούς τίμησαν με την παρουσία τους θέσεις στην αυτοδιοίκηση και σε σημαίνοντες οικονομικούς φορείς. Στον προσωπικό μου όμως τσελεμεντέ η πρώτη συνταγή αποφεύγει τη χρήση μεγάλων αναπολήσεων από το παρελθόν. Είμαι ευτυχής αν γνωρίζω τι πρέπει να θυμάμαι από όσα έχω ακούσει και δει, τι πρέπει να απολαμβάνω στο παρόν και τι να σχεδιάζω μαζί με τους συναδέλφους μου για το μέλλον. Θα ήμουν τυφλός ή κουφός αν σας έλεγα ότι στους οργανισμούς δεν έχουν γίνει και αρκετά λάθη με πολύ κόστος, ξεκάθαρη όμως επιθυμία μου είναι να αποτελέσουμε τον κατά Peter Drucker πρωτοποριακό οργανισμό που δεν σπαταλά χρόνο ούτε δυνάμεις για να υπερασπιστεί το χθες και μάλιστα χωρίς προκαταλήψεις οι οποίες αποτελούν φορτίο που θολώνει το παρελθόν, απειλεί το μέλλον και κάνει το παρόν απρόσιτο.

3. Κύριε Χουσουρίδη, μήπως μέσα σε αυτό το παρόν που ζούμε χάσαμε αρκετό από τον ανθρωπισμό μας και δημιουργήσαμε δυσάρεστους οικονομικούς κολοσσούς;

Απ : Αγαπητέ μου είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι έχουν γίνει τα εργαλεία των εργαλείων τους, αλλά στην Ελλάδα κοντεύουμε να ποινικοποιήσουμε την λέξη τεχνοκράτης, καθώς της αποδίδουμε στοιχεία αιμοδιψίας που δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στον κοινωνικό περίγυρο. Καθένας μας στην προσωπική του διαδρομή πιστέψτε με έχει τις ευαισθησίες του. Δεν θα σας πουλήσω ιδέες όπως η εταιρική κοινωνική ευθύνη, αλλά ευθαρσώς θα σας πω ότι οι Τράπεζες κυρίως συστημικά δεν προσφέρονται για κοινωνική πολιτική. Ευτυχώς δεν ανήκουμε στην κατηγορία «κολοσσός» και αυτό δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πελάτη να αντιμετωπίζεται ως ανθρώπινη μονάδα και όχι ως ένα νούμερο φακέλου στην Αθήνα. Η προσωπική σχέση με το μέλος μας είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα καθώς βασιζόμαστε στην εξατομικευμένη προσέγγιση. Το ότι οι πιστωτές έχουν πάντα καλύτερη μνήμη από τους οφειλέτες είναι μια αρχή που έχει θριαμβεύσει μέσα στα χρόνια. Παρήλθαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι δυσάρεστες τράπεζες ήταν τα μέρη που σου δάνειζαν χρήμα αν μπορούσες να αποδείξεις ότι δεν τα έχεις ανάγκη. Αυτό το χθες ήταν μια επιταγή δίχως αντίκρισμα, το αύριο είναι μια μεταχρονολογημένη επιταγή (όρος που υπάρχει μόνο σε χώρες όπως η Ελλάδα). Το σήμερα όμως είναι ζεστά λεφτά.

4. Υπάρχει κάτι κατά την εκτίμησή σας που να είναι σημαντικότερο και για την Τράπεζα της Πιερίας, από το ζεστό χρήμα στο οποίο αναφερθήκατε;

Απ : Πράγματι στην πολύ καλή ερώτησή σας υπάρχει κάτι στη δική μας Τράπεζα που ξεπερνά τους όρους «ρευστότητα» και κυκλοφοριακή ταχύτητα κ.ο.κ. Αυτή είναι η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης που ενίοτε είναι προτιμότερη από την κυκλοφορία του χρήματος. Η μετά capital controls εποχή, η κακή πληροφόρηση, η ημιμάθεια, η διαρκής επαιτεία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ καθώς και κάποιες εσφαλμένες εκτιμήσεις και συναλλαγές που έγιναν παλαιότερα και στο εσωτερικό της τράπεζας, δημιούργησαν όρους ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η Τράπεζα της Πιερίας ως μη συστημική δεν έχει μπει ποτέ σε αυτό το αλισβερίσι του χρήματος. Έχει λάβει τη ρευστότητα από τους 4.000 ήδη εγγεγραμμένους μεριδιούχους, τα συμφέροντα των οποίων καλούμαστε να προασπίσουμε. Ο Ρήγκαν είχε πει ότι οι εννιά πιο τρομακτικές λέξεις είναι «Είμαι από την κυβέρνηση και είμαι εδώ για να βοηθήσω». Στα μέσα του 2016 και έπειτα θέλω να μπορεί κάποιο στέλεχος της Τράπεζας να λέει «Είμαι από την Τράπεζα της Πιερίας και είμαι εδώ για να βοηθήσω» και να μην τον/την αντιμετωπίζουν με φοβικότητα. Λέμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον, είναι να τον εμπιστευτείς.

5. Μια που μιλήσαμε για φοβικότητα, ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας αναφορικά με την τράπεζα ;

Απ: Να μην πάθουμε αυτό που παθαίνουν ορισμένοι κυρίως στην πολιτική, να έρχονται με λαμπρό μέλλον και να φεύγουν με σκοτεινό παρελθόν. Δεν φοβάμαι τους οικονομικούς όρους της τράπεζας γιατί πιστεύω σε αυτό που έχει κτιστεί με κόπο από όλους μας μετά τις 17 Γενάρη (στο διάστημα που δικαιούμαι δια να ομιλώ). Δεν φοβάμαι σενάρια που παίζουν εσκεμμένα περί πιθανής κατάρρευσης επειδή κάποιες συνεταιριστικές στο παρελθόν δεν τα κατάφεραν κτλ. Αυτά είναι συνηθισμένα μέσα στους όρους της αγοράς και στο παιγνίδι του ανταγωνισμού. Φοβάμαι κυρίως την μισή ενημέρωση, τις κουβέντες του καφενείου και οτιδήποτε δεν μπορεί να κτίσει εμπιστοσύνη και σταθερότητα. Θέλω οι Πιεριείς να είναι βέβαιοι ότι το ΤΕΚΕ καλύπτει πλήρως και με τους ίδιους όρους και τις καταθέσεις στην Πιερική Τράπεζα όπως και σε κάθε άλλη συστημική τράπεζα. Λειτουργούμε με όλα τα τραπεζικά όπλα και όλα πλέον τα εργαλεία στη φαρέτρα αλλά γνωρίζουμε και που βαδίζουμε. Θέλουμε ένα μέρος από την οικονομική δραστηριότητα του κάθε πολίτη. Δεν είναι μια τοπική τράπεζα αυτή που θα δημιουργήσει ανισορροπίες στο οικονομικό γίγνεσθαι.

6. Τι προβλέπεται λοιπόν για το άμεσο μέλλον τώρα που η Τράπεζα βρίσκεται και φάση προαιρετικής αύξησης κεφαλαίου;

Απ : Με χαροποιεί το ότι γνωρίζετε αυτή τη λεπτή διάκριση, καθώς ο περισσότερος κόσμος συγχέει την έννοια «ανακεφαλαιοποίηση» με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η Τράπεζά μας προχωρά ακάθεκτη μέχρι τις 22 Ιουνίου σε αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου ώστε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και τους δείκτες τους. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να κατανοήσεις τι γίνεται στο παρόν. Είμαι πεπεισμένος ότι το Δ.Σ. της τράπεζας θα λάβει τις ορθές αποφάσεις για το καλό των μεριδιούχων και όλων των πολιτών που συναλλάσσονται μαζί μας. Ήδη βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και στις διάφορες αυτόκλητες Κασσάνδρες απαντώ ότι ο καπιταλισμός χωρίς χρεοκοπία είναι σαν τον χριστιανισμό χωρίς την κόλαση. Καλά είναι πάντα να υπάρχει μια μακρινή θέα της κολάσεως για να είμαστε προσεκτικοί, σοφοί και συνετοί και μια πορεία χρηστής και διαφανούς διαχείρισης. 
Ο κόσμος είναι θεμιτό να ρωτά, αλλά όταν ρωτά χωρίς να ξέρει το γιατί τους θυμίζω εκείνο το παλιό Σοβιετικό ανέκδοτο, όπου ένας πελάτης πηγαίνει στην τράπεζα και εξηγεί ότι προτίθεται να καταθέσει 100 ρούβλια και ρωτάει πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις. Ο υπάλληλος της τράπεζας του λέει ότι η τράπεζα εγγυάται το σύνολο των καταθέσεων, αλλά ο πελάτης ρωτάει τι θα συμβεί αν καταρρεύσει η τράπεζα. Ο υπάλληλος απαντάει ότι η Κεντρική Τράπεζα εγγυάται για το σύνολο όλων των υποκαταστημάτων των τραπεζών και των καταθέσεών τους. Ο πελάτης επιμένει : Τι θα συμβεί αν καταρρεύσει η ίδια η Κεντρική Τράπεζα; Ο υπάλληλος απαντάει ξανά «Τότε το σοβιετικό κράτος εγγυάται το σύνολο όλων των τραπεζικών καταθέσεων». Παραμένοντας δύσπιστος ο πελάτης ανεβάζει τον πήχη στα ύψη : «Και τι θα συμβεί αν το ίδιο το Σοβιετικό κράτος διαλυθεί; Τότε ο υπάλληλος ξεσπάει: Δηλαδή μου λες ότι δεν είσαι έτοιμος να χάσεις εκατό ψωρο-ρούβλια με αντάλλαγμα ένα τόσο χαρμόσυνο γεγονός όπως την εξαφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης; 
Στις 23 Ιουνίου κερνάμε καφέ στην τράπεζα σε όποιον έχει ανησυχίες ότι δεν θα υπάρχουμε.

7. Κύριε Χουσουρίδη πιστέψτε με δεν τρελαίνομαι γι αυτού του είδους τις «αμερικανιές» αλλά επειδή βλέπω ότι υπάρχει δυναμική στο νέο Δ.Σ. θα ήθελα να μου πείτε δυο σύντομες κουβέντες για τους συναδέλφους σας.

Απ : (γέλια) Οι συνάδελφοι αγαπητέ μου έχουν ονοματεπώνυμο. Πιστεύω πολύ στο κτίσιμο ομάδων και αν εξαιρέσω τους ανθρώπους με τους οποίους έχω αναπτύξει και επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς σήμερα μιλάμε για την Τράπεζα αποκλειστικά, θα σας πω ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα έχει μία από τις ισχυρότερες σήμερα ομάδες της Πιερίας. Δεν είναι τυχαίο νομίζω ένα από τα συνθήματα που επιλέξαμε, το «ισχύς εν τη ενώσει» για να μας ακολουθεί στην εξωστρεφή πορεία που επιλέξαμε ως στρατηγική. Λοιπόν για να μην θεωρήσετε ότι προσπαθώ να αποφύγω το ερώτημα .. καταρχήν να πω ότι είναι όλοι πετυχημένοι επιχειρηματίες και άνθρωποι με πείρα που γνωρίζουν την αγορά από μέσα και φυσικά θα σας πω ελάχιστα..(θα κρύψω πολλά) :
Πρόεδρος (Ν.Μηλιώτης) : Πολύ έμπειρος, ευέλικτος, περνάει με απλότητα και σαφήνεια τα μηνύματα. Ξέρει να ακούει και βλέπει την μεγάλη εικόνα. 
Αντιπρόεδρος (Γ.Τσιαλός) : Ιδιαίτερο χάρισμα αντίληψης, επικοινωνίας, ανάλυσης δεδομένων και marketing. Δένει άψογα την εμπειρία του παρελθόντος με το σήμερα. 
Γραμματέας (Η.Τσιτλακίδης) : Καθόλου τυχαία η πετυχημένη διαδρομή του σε τόσους φορείς. Μεστός και ουσιαστικός. Από τους ανθρώπους με άριστο timing που ξέρουν να μιλούν εκεί που πρέπει, όταν πρέπει. 
Ταμίας (Κ.Ζησόπουλος) : Είναι εμφανές ότι έχει δουλέψει πολύ και δεν αφήνει τίποτε στην τύχη. Πολύ δυνατές γνώσεις στο οικονομικό/λογιστικό γίγνεσθαι της περιοχής και ιδιαιτέρως χρήσιμος για την Τράπεζα στην πορεία που διανύει. 
Μέλος (Α. Νίκας) : Η επιχειρηματικότητα προσωποποιημένη, με ειδική αγάπη για τον Όλυμπο, τετράγωνη λογική και πολύ εξειδικευμένες γνώσεις στη μηχανοργάνωση και το οικονομικό περιβάλλον. 
Μέλος (Γ.Μελετλίδης) : Μεγάλη διαδρομή στα κοινά. Έμπειρος, κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον με τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις του και με σωκρατικές μεθόδους διαρκώς κάτι χρήσιμο μας διδάσκει. 
Μέλος (Β. Ιωαννίδης) : Με το καλημέρα εκπέμπει σοφία και σοβαρότητα στις παρεμβάσεις του. Όλοι οι παραπάνω όπως και ο κ. Ιωαννίδης έχουν αφήσει ένα αποτύπωμα όπου η εμπειρία μιλά. 
Εκτ. Μέλος (Μ.Αγγλέζης) : Ο Μαρίνος είναι ο άνθρωπος με τον οποίο συνεννοούμαστε χωρίς να μιλήσουμε. Εξαιρετικός συνάδελφος, αποτελεσματικός και χρήσιμος σε πολλά μέτωπα της τράπεζας. 
Άφησα για το τέλος τον Γενικό Διευθυντή της Τράπεζας, τον κ. Νίκο Μπασδάνη για να σας μείνει το όνομα καθώς φέρει τεράστια τραπεζική εμπειρία και έχει όλη εκείνη την επάρκεια (τεχνοκρατική και όχι μόνο) ώστε να διασφαλιστεί μια διαρκώς ανοδική/πετυχημένη και ποιοτική πορεία. Η Τράπεζα διαθέτει επίσης άξιους προϊσταμένους και στελέχη πρώτης γραμμής με πείρα και διάθεση πλήρως εναρμονισμένοι με τους στόχους του Δ.Σ. (Παναγιώτα Ναβροζίδου, Νίκος Σαμαλής Σοφία Καλαϊτζίδου, Αντώνης Τζιοβάρας, Ε.Μόχλα-Φαρμάκη, Λευτέρης Χηνόπουλος, Άννα Σκάγια, Γιώτα Παπαδημητρίου, Μαρία Καραμήτρου, Γιώργος Σαμαράς, Γιώργος Παταρίδης, Δέσποινα Παναγιωτίδου, Ευθύμης Τσικόπουλος και Βασιλική Ουρτζάνη). Τους ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία και ευχαριστώ ιδιαιτέρως και εσάς για την χαλαρή και φιλική συνέντευξη.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version