Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Γκάμπι Τσίμερ: Γρήγορη & Θετική αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας, ο εκβιασμός από το ΔΝΤ είναι απαράδεκτος

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL καταδικάζει έντονα τα πολιτικώς καθοδηγούμενα μέτρα λιτότητας "έκτακτης ανάγκης" του ΔΝΤ για την Ελλάδα και καλεί για μια γρήγορη και θετική αξιολόγηση του πρώτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους της.

Η Πρόεδρος της GUE/NGL, Γκάμπι Τσίμερ, υπογραμμίζει ότι "είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία με βάση την συμφωνία του Ιουλίου, δεδομένου ότι όλες οι υποχρεώσεις έχουν εκπληρωθεί  από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν ζητάει τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο."

Η έκκληση  έρχεται ως απάντηση στην αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα και η GUE/NGL υποστηρίζει το αίτημα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αδικαιολόγητου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτη αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα προτείνει έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής, στο πλαίσιο μιας "συμφωνίας-πακέτο" σε περίπτωση μελλοντικών εκτροπών από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί. Αυτό το "πακέτο" θα περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση να ξεκινήσει η συζήτηση για διευκόλυνση του χρέους η οποία θα δώσει μια νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, η Τσίμερ καταγγέλλει τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: "Οι αδικαιολόγητες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και ορισμένα μέλη του Eurogroup, όπως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλβγκανγκ Σόιμπλε, για επιπλέον μέτρα υπερβαίνουν τη συμφωνία του Ιουλίου 2015, και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμα και το ελληνικό σύνταγμα. Αυτά τα αιτήματα έχουν πολιτικά κίνητρα και αποτελούν μια μορφή εκβιασμού εναντίον της Ελλάδας και του λαού της. "

"Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδα το 2015 υπερέβησαν τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στην συμφωνία του Ιουλίου (2015), παρά τα μέτρα λιτότητας, τους ελέγχους τραπεζικών κεφαλαίων και την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση.

"Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία δεν χρειάζονται νέα υφεσιακά μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι το συμπέρασμα της αξιολόγησης και την αναγκαία μείωση του χρέους για να τονωθεί η οικονομία, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και τελικά να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

"Αυτές οι νέες απαιτήσεις πολιτικών κινήτρων θα ανανέωναν την αβεβαιότητα και θα έθεταν σε κίνδυνο τις οικονομικές προοπτικές και την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης περιόδου για την Ευρώπη συνολικά. Αυτό δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό!" καταλήγει η Τσίμερ.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version