Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «Η ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ, ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»

«Η Ειδομένη αντί να αδειάζει αυτή τη στιγμή γεμίζει», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha 989 και στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του Δήμου Βερύκιου και του Σπύρου Λάμπρου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι έκρυθμη, με ομάδες προσφύγων και μεταναστών να δημιουργούν προβλήματα σε όλο τον πληθυσμό που έχει εγκλωβιστεί στην περιοχή.

«Θεωρώ ότι αυτές οι ομάδες υποκινούνται από διάφορους, διότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην περιοχή. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει την κατάσταση και δεν μπορεί να την ελέγξει όταν ο μοναδικός κρατικός αξιωματούχος στην περιοχή είναι ένας γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ… Δεν μπορεί να μην υπάρχει κανένας έλεγχος και η Αστυνομία να έχει εντολή να παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να ανοίξει άμεσα η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην κλείνει όποτε το αποφασίσουν ορισμένοι: «Η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή εδώ και 15 μέρες, με αποτέλεσμα να υφίσταται τεράστια ζημιά η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές εξαγωγές. Έχουν αρχίσει μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες να προβληματίζονται για το αν θα συνεχίσουν να διακινούν τα προϊόντα τους μέσω της Ελλάδας. Η Αστυνομία ξέρει πώς να κάνει τη δουλειά της αρκεί να πάρει την εντολή από την πολιτική ηγεσία να απομακρύνει τους… δέκα ανθρώπους που καταλαμβάνουν τη σιδηροδρομική γραμμή».

Ερωτηθείς για την επιστροφή προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ο λόγος είναι πως αρκετοί πλέον πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη αρχίζουν να κατανοούν ότι τα σύνορα είναι κλειστά και δεν πρόκειται να ανοίξει ο βαλκανικός διάδρομος, με αποτέλεσμα να σκέφτονται εναλλακτικές πορείες για να φτάσουν στον προορισμό τους.

«Η λογική λέει ότι με αυτά τα δεδομένα κάποια στιγμή θα αποσυμφορηθεί η περιοχή μας. Αυτό όμως δεν έχει φανεί ακόμη. Σκεφτείτε ότι η Ειδομένη αντί να αδειάζει, γεμίζει με περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες και η κυβέρνηση παραμένει απαθής», συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε απαισιόδοξος για την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό από την πλευρά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα που δεν υλοποιεί τη συμφωνία ευθύνεται για τη μη μείωση των

προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα. Μάλιστα άσκησε κριτική και για την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός εάν αυτή η συμφωνία θα προχωρήσει τελικά, επειδή η Τουρκία δημιουργεί στοχευμένα προβλήματα στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Έχει φανεί η διάθεσή της να μη βοηθήσει. Η Ευρώπη στέκεται απαθής απέναντι στο ζήτημα και η Ελλάδα, που έχει το κυρίαρχο πρόβλημα, δεν ασκεί σοβαρή και αποτελεσματική διπλωματία, ούτε καν σε διμερές επίπεδο. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών δεν επισκέπτονται τους ομολόγους τους στην Ευρώπη, για να πιέσουν προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία ή να υπάρξει μια λύση στο θέμα.

Αντί να ασχολούνται με το θέμα αυτό που είναι μια ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα μας επιχειρούν να αλλάξουν την ατζέντα και να καλύψουν την ανικανότητά τους με επικοινωνιακά γεγονότα. Πολύ φοβάμαι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που αδυνατεί να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο σχέδιο, αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που έχει προς τους εταίρους μας προκειμένου να τους πείσει να ενεργοποιηθούν και αδυνατεί να ελέγξει την αθρόα εισροή προσφύγων και μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορά μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνεται καθημερινά ο τόπος συγκέντρωσης αυτών των ανθρώπων. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε καλές εξελίξεις. Σε ζητήματα ασφάλειας, πολύ φοβάμαι ότι σκηνές ανάλογες του Πειραιά θα ζήσουμε και στην Ειδομένη, επειδή η κατάσταση είναι έκρυθμη, οι ΜΚΟ αποχωρούν σταδιακά και κράτος δεν υπάρχει. Ανακύπτουν επίσης θέματα υγείας, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και πιθανώς να διαμορφώσουν συνθήκες που ευνοούν ασθένειες. Έχουμε μπροστά μας μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, και όχι μόνο στον καταυλισμό της Ειδομένης…», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε εκ νέου από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου, δίνοντας το δικαίωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να απορροφήσει και να εκταμιεύσει κονδύλια προς τις περιοχές που έχουν κέντρα μετεγκατάστασης και φιλοξενίας στα όριά τους και έτσι να βοηθήσει ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος. «Η κυβέρνηση δεν συζητά μαζί μας, παρότι είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της, χωρίς τη βοήθεια των τοπικών κοινωνιών ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Ούτε στο θέμα της τροπολογίας για την εκταμίευση κονδυλίων, ούτε στο θέμα της επιλογής των χώρων για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» σε μια τουριστική χώρα, που αποτελεί ταυτόχρονα και κέντρο εμπορίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να λειτουργούν τα λιμάνια της ως κέντρα υποδοχής ή μετεγκατάστασης των προσφύγων.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version