Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Η Αριστερά στην κυβέρνηση και η αριστερή διακυβέρνηση -Του Αντώνη Νταγλιούδη

Και τα δύο θα έπρεπε να είναι το ίδιο πράγμα. Αυτός που είναι στην κυβέρνηση εφαρμόζει εκείνο που εκφράζει και εκπροσωπεί. Είναι όμως έτσι; Μπορεί σήμερα να υπάρξει αριστερή διακυβέρνηση;

Ας δούμε λοιπόν μερικές θεμελιώδεις αρχές που υποχρεούται να εφαρμόσει μια αριστερή διακυβέρνηση:

-Ισότητα-ισονομία

Πρώτο από όλα σ΄αυτό είναι η ίση βαρύτητα ψήφου .Απλή αναλογική παντού .Ούτε όρια ποσοστών για είσοδο στη βουλή ,ούτε  εθνικοί κίνδυνοι ,ούτε «ειδικές» συνθήκες χωράν ως δικαιολογία .Απλή πολιτική βούληση απαιτείται. Όποιος δεν το κάνει δεν είναι αριστερά .Τώρα τα υπόλοιπα ζητήματα της ισότητας πολιτών και δικαιωμάτων τίθενται με μια λογική σειρά υλοποίησης.

-Δημοκρατία- διαφάνεια

Θεσμοί  πού «χαμηλώνουν» τα καθημερινά κέντρα λήψης αποφάσεων προς τους πολίτες. Η Βουλή περιορίζεται στον νομοθετικό-πολιτικό της ρόλο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως φορέας εκπροσώπισης  των πολιτών, εκδημοκρατίζεται, εκσυγχρονίζεται και κυβερνά με καθορισμένες διαρκώς διευρινόμενες και σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες .Αυτά προφανώς προχωράνε σταδιακά αλλά με ξακάθαρο όραμα.

-Ηθική-ανιδιοτέλεια

Εδώ είναι σκούρα τα πράματα. Δέν είναι δυνατόν η αριστερά να είναι «νησίδα» με ικανούς, ηθικούς και ανιδιοτελείς. Ειναι ένα κομμάτι του κόσμου που ζούμε. Υπάρχουν και ανίκανοι και διεφθαρμένοι και συμφεροντολόγοι. Το ζήτημα είναι να εντοπίζονται και να αποβάλλονται έγκαιρα και δημόσια με προβολή των μη τηρούμενων αρχών.

-Ποιότητα ζωής-αλληλεγγύη

Πρώτο ζήτημα εδώ το οικονομικό  βιοτικό επίπεδο .Αξιοπρεπείς αμοιβές και συντάξεις με βάση τις ανάγκες .Οι δυνατότητες είναι κάτι πολύ σχετικό και η αριστερά πρέπει να δίνει πλήρεις και κατανοητές πληροφορίες στους πολίτες :Τι μπορεί να γίνει τώρα ,ποιες οι προοπτικές .Ασφαλώς και οι πιό αδύνατοι προστατεύονται ,οι ΑΜΕΑ παίρνουν αυτό που δικαιούνται και που πρέπει ,οι πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζονται ως αδέρφια-συνάνθρωποί μας ,οι ειδικές κοινωνικές ομάδες έχουν πλήρη δικαιώματα. Και εδώ η υλοποίηση πρέπει να προχωρά με γρήγορους ρυθμούς .

-Περιβάλλον-οικολογία

Ο άνθρωπος είναι ένα κομμάτι της φύσης και όχι το αφεντικό-κέρβερος.Με αυτή τη λογική το σπίτι μας ,δηλαδή το περιβάλλον προστατεύεται και αναβαθμίζεται .Καθημερινές δράσεις στην κατεύθυνση αυτή και επίμονος αγώνας για την αναίρεση των καταστροφών της κλιματικής αλλαγής που υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γεννιών είναι πρώτιστο καθήκον της αριστεράς.

-Διεθνοποίηση

Απέναντι στον εθνικισμό, πρέπει να προβάλλεται το όραμα των ανοικτών συνόρων. Συμμετοχή με θέσεις και προτάσεις στις διεθνείς διεργασίες και φορείς που συμμετέχει. Δέν αποχωρεί όταν είναι μειοψηφία αλλά μένει διεκδικεί και επιμένει.

-Κοινωνικός μετασχηματισμός

Πόσο γρήγορα μπορει να αλλάξει η κοινωνία; Όσο απότομα μπορούμε να αλλάξουμε όλοι μας. Τα βήματα μεταρυθμίσεων λοιπόν πρέπει να είναι τέτοια που να μην  οδηγούν σε πισωγυρίσματα την επόμενη μέρα. Παράδειγμα: Αν σήμερα απότομα κλείσουν οι «αδηφάγες Τράπεζες» και  το «χρηματιστήριο των καπιταλιστών” η εκτεταμένη οικονομική δυσχέρεια θα φέρει κινδύνους έντονου πισωγυρίσματος. Μεταρυθμίσεις λοιπόν ενταγμένοι σε πρόγραμμα  με στόχους και κοινωνικό πρόσημο και όχι ανώφελοι ηρωϊσμοί.

……………………………………………………………………………………………………………………………

Τα παραπάνω είναι κατά τη γνώμη τα βασικά στοιχεία που μπορεί να έχει η αριστερά στην κυβέρνηση ,για να είναι τέτοια.Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Η γνώμη μου είναι ότι σε κάποιο βαθμό είναι αριστερά και σε κάποιον άλλο διαχειρήστρια με προβλήματα. Θα δείξει σύντομα αν  θα κρατήσει την αριστερή της υπόσταση. Για αριστερή διακυβέρνηση βέβαια ούτε λόγος .Προς το παρόν καμία σχέση…

ΑΙΓΙΝΙΟ   4-1-15

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version