Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΜΗΝΥΜΑ κ. ΣΚΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 11ης ΕΒΕΠ-ΚΜ 2022

AIGINIONEWS:ΜΗΝΥΜΑ κ. ΣΚΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 11ης ΕΒΕΠ-ΚΜ 2022 AIGINIONEWS:ΜΗΝΥΜΑ κ. ΣΚΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 11ης ΕΒΕΠ-ΚΜ 2022

Μπαίνοντας για τα καλά στο φθινόπωρο και σε αναμονή του χειμώνα μια φράση κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα στην Πιερία αλλά και σε όλη την Ελλάδα: “Τον χειμώνα ετούτο άμα επιζήσουμε, γι’ άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε’…

 Δύσκολο...και είναι είναι πολύ δύσκολο γιατί για αυτό φρόντισε ασμένως η κυβέρνησή μας με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη και φυσικά με αιχμή τους 2 υπουργούς που φιλοξενεί η Κατερίνη.
Προφανώς οι δύο υπουργοί, ακόμη μια φορά, κι αδιαφορώντας εν τοις πράγμασι για τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, θα αναφερθούν στις ‘τεράστιες επιτυχίες της κυβέρνησης’. Μια κυβέρνηση, που “πέτυχε” να αυξήσει σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές των τροφίμων, των βασικών αγαθών και των πρώτων υλών με αυξήσεις που ξεπερνούν το 30%, αρνούμενη να κάνει οποιοδήποτε έλεγχο στα καρτέλ και φυσικά μη παραλείποντας να μας προτείνει κουβέρτες και προσαρμογή τις κρύες νύκτες του χειμώνα ή αλλιώς να εγκαταλείψουμε πρόωρα τον μάταιο τούτο κόσμο, όπως ανερυθρίαστα δήλωσε ο κ.Πέτσας!
Οι 2 λοιπόν κορυφαίοι υπουργοί θα εγκαινιάσουν την εμποροβιοτεχνική έκθεση στην Πιερία, στην οποία φυσιολογικά συμμετέχουν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του τόπου μας. Επιχειρηματίες τους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι ίδιοι οι υπουργοί, έχουν φροντίσει με την ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής, με την “ανέλεγκτη” αισχροκέρδεια του καρτέλ της ενέργειας, να τους αφήσουν έρμαιο στις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ενέργειας.
Φροντίζοντας ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Σταικούρας, μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς, να μην πειράξουν τα τεράστια κέρδη των εν λόγω εταιρειών, -κοντά στο 1,5 δις-, μετακυλίοντας όλη την αύξηση στους καταναλωτές, μοιράζοντας ψίχουλα, μη φορολογώντας τα υπερκέρδη των εταιρειών, αλλά επιδοτώντας την αισχροκέρδεια από τα υπερέσοδα της φορολογίας των καταναλωτών: Απλό και νεοφιλελεύθερο!
Όπως απολύτως απλό ήταν να αποκλείσουν όλες τις ΜμΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Τα πρώτα 450 εκ. θα δοθούν σε 13 (δεκατρείς) μόνο εταιρείες. Γιατί;
Γιατί σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η πλειοψηφία των ΜμΕ είναι “ζόμπι”, όπως μεγαλοσχημόνως δήλωσε στο παρελθόν, και άρα πρέπει να κλείσουν. Γι’ αυτό και η τεράστια πλειοψηφία αυτών των μικρών επιχειρήσεων, η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, όχι απλά δεν χρηματοδοτείται, αλλά δεν μπορεί ούτε καν να περάσει έξω από τις τράπεζες.
Τι προτείνουμε τώρα εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ένα κόμμα που όπως είπε και ο πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας, φορολόγησε σε μεγάλο βαθμό την μεσαία τάξη, με υλοποιημένο όμως στόχο την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του εξωτερικού της χώρας χρέους.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, ακόμη και στο μεσοπρόθεσμο ψηφισμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε ως πρόβλεψη η σταδιακή και κοστολογημένη αποκατάσταση αυτής της αδικίας και η επιστροφή αυτών των χρήμάτων από τη μικρομεσαία και μεσαία επιχειρηματικότητα.
Στις εκλογές του 2019 ο Κ. Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός με σημαία ακριβώς την μεσαία τάξη και το πώς θα την σώσει. Προφανώς είπε ψέματα. Τους μόνους που στήριξε ήταν τους οικονομικά ισχυρούς φίλους του με απευθείας αναθέσεις 7,5 δις και φορολογικές απαλλαγές που στην ουσία μόνο αυτούς αφορούσαν.
Καταθέσαμε λοιπόν, μέσω του Προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα, ένα απολύτως κοστολογημένο πρόγραμμα περίπου στα ίδια ποσά που ανακοίνωσε και ο κ. Μητσοτάκης. Με μία όμως τεράστια διαφορά: την πραγματική και ουσιαστική στήριξη όσων πραγματικά τη χρειάζονται. Όχι χρηματοοικονομικές ενισχύσεις κι εργαλεία στα καρτέλ και τους μεγαλομεγάλους της αγοράς.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι στοχευμένο κυρίως στην μικρή και μεσαία οικονομική τάξη. Παραθέτω σημεία του που αφορούν και την επιχειρηματικότητα:

Μέτρα με δημοσιονομική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό

Από την πλευρά των δαπανών
Ανάκτηση ποσοστού Δημοσίου στη ΔΕΗ: κόστος 340 εκ.
Μείωση ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή ΕΕ (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο): 1,5 δις/ έτος
Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο : 160 εκ./χρόνο
Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα : 960 εκ./χρόνο
Τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων: 1,3 δις για το 2023 με πληθωρισμο 8,9% για το 2022
Αναδρομικά στους συνταξιούχους : 2,5 δις σε 3 ετήσεις δόσεις: 830 εκ. για το 2023
13η σύνταξη: 830 εκ./έτος (καθαρά)
Αναπροσαρμογή συντάξεων : 600 εκ. για το 2023
Αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 για όσους ήδη καλύπτονται από αφορολόγητο : 223 εκ / χρόνο
Θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 για ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους : 160 εκ./χρόνο
Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: 400 εκ/χρόνο
νέο ΕΣΥ (μισθολόγιο, προσλήψεις )- 2 δις σε βάθος τετραετίας-
500 εκ για το 2023
Παιδεία- ολιστικό σχέδιο: 291 εκ για το 2023
Ενίσχυση ΑΜΕΑ: αύξηση αναπηρικού επιδόματος 140 εκ./έτος (τα υπόλοιπα μέτρα για ΑΜΕΑ χρηματοδοτούνται από ταμείο ανάκαμψης)
Επίδομα Μητέρας (επέκταση και αύξηση): 325 εκ./χρόνο
Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες: 70 εκ./χρόνο
Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες : 90 εκ/χρόνο
Βρεφονηπιακοί και σχολικά γεύματα (επέκταση): 380 εκ./χρόνο
Στεγαστική πολιτική : επίδομα ενοικίου 255 εκ./έτος
Η τράπεζα στέγης χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το ταμείο ανάκαμψης

Σύνολο από την πλευρά των δαπανών: 9,35 δις.

 

Από την πλευρά των εσόδων:

1. Φορολόγηση 90% υπερκερδών εταιρειών : 3,69 δις
- παραγωγής ενέργειας (2,2 δις το τελευταίο έτος)
- διύλισης και εμπορίας πετρελαίου (1,6 δις εκτίμηση καθαρών υπερκερδών για σύνολο 2022 βασισμένη σε καθαρά υπερκέρδη α’ εξαμήνου 2022)
- παροχής αερίου (300 εκ. εκτίμηση καθαρών υπερκερδών τελευταίου έτους)
2. Φορολόγηση μερισμάτων άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 10% : 50 εκ./χρόνο
Εκτίμηση συνόλου από την πλευρά των εσόδων: 3,74 δις
Δημοσιονομικό αποτέλεσμα: -5,61 δις

Καταθέσαμε λοιπόν ένα απόλυτα κοστολογημένο πρόγραμμα στον Ελληνικό Λαό, και επειδή πολύ δύσκολα θα βγάλουμε τον χειμώνα, καλέσαμε και καλούμε την σημερινή κυβέρνηση να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα εκλογές, ώστε η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από την πρώτη Κυριακή να οδηγήσει την χώρα στην ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και σε ένα επίπεδο ζωής ανώτερο από το σημερινό. Ισάξιο των προσδοκιών και της προσωπικής αξίας κάθε Πολίτη αυτής της χώρας!

 

Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα
Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version