Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι χτυπούν περιοχές που ζουν άμαχοι

Η Ρωσία θα πρέπει να μιλήσει με την Ουκρανία "αργά ή γρήγορα", για να τερματιστούν οι μάχες, εκτίμησε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα. Να μιλήσει για τον τρόπο που θα μπορέσει να δοθεί τέλος στις μάχες, να σταματήσει η εισβολή. Όσο πιο σύντομα αρχίσει αυτή η συζήτηση, τόσο πιο μειωμένες θα είναι οι απώλειες, είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του.
Κατήγγειλε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός πλήττει περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Κίεβο, υμνώντας ταυτόχρονα τον "ηρωισμό" των ουκρανών έναντι της ρωσικής εισβολής και διαβεβαιώνοντας ότι οι ουκρανοί στρατιώτες κάνουν "το παν εντός των δυνάμεών τους" για να υπερασπιστούν τη χώρα.
Απόψε άρχισαν να βομβαρδίζουν συνοικίες. Αυτό μας θυμίζει το 1941", είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στην επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας.

Πρόφερε τη φράση αυτή στα ρωσικά, απευθυνόμενος προφανώς στους ρωσόφωνους Ουκρανούς και στους πολίτες της ίδιας της Ρωσίας.

Οι ρωσικές αρχές "λένε ότι οι περιοχές όπου ζουν άμαχοι δεν είναι στόχοι, αλλά αυτό είναι ένα ακόμη από τα ψέματά τους. Στην πραγματικότητα, δεν κάνουν καμιά διάκριση", είπε, στα ουκρανικά αυτή τη φορά.

"Οι Ουκρανοί έδειξαν ηρωισμό", επέμεινε ο αρχηγός του κράτους. Εξαπολύοντας την εισβολή χθες οι ρωσικές δυνάμεις "νόμιζαν ότι οι δυνάμεις μας θα ήταν κουρασμένες, αλλά δεν είμαστε κουρασμένοι".
Απευθυνόμενος, ξανά στα ρωσικά, στους Ρώσους που διαδήλωσαν χθες κατά του πολέμου – έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις–, είπε "σας βλέπουμε, μας ακούσατε και μας πιστέψατε. Αγωνιστείτε για εμάς, αγωνιστείτε εναντίον του πολέμου".

 

Στο διάγγελμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν και στηλίτευσε το ότι μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Ζελένσκι: Η Δύση μας άφησε μόνους - Έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 137 άνθρωποι
Χαρακτήρισε τους πεσόντες "ήρωες" σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας. Πρόσθεσε ότι άλλοι 136 Ουκρανοί τραυματίστηκαν στις μάχες.
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε γενική επιστράτευση
Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε αργά το βράδυ της Πέμπτης διάταγμα που προβλέπει γενική επιστράτευση του πληθυσμού για να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με το διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.
"Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας (…) διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης", αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.
"Η χώρα αφέθηκε μόνη αντιμέτωπη με τη Ρωσία"
Ο Ζελένσκι διαπίστωσε σήμερα πως η χώρα του έχει "αφεθεί μόνη" αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια χθες Πέμπτη.
"Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO;

Όλοι φοβούνται", ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του.
"Εμείς όμως δεν φοβόμαστε", υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του.
Παράλληλα, ανέφερε πως ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του, αποτελούν τους βασικούς στόχους της Ρωσίας. "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός με θεωρεί ως στόχο

νούμερο 1. Την οικογένειά μου, ως στόχο

νούμερο 2. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους.

Έχουμε πληροφορίες ότι ομάδες σαμποτάζ του εχθρού έχουν εισέλθει στο Κίεβο", προσθέτοντας πως "μένω στην κυβερνητική συνοικία μαζί με άλλους".
Ο Ζελένσκι θέλει να αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του, καθώς οι ηγέτες των 27 συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.
Επανέλαβε επίσης την έκκληση να αποκλειστεί η Ρωσία από το δίκτυο πληρωμών SWIFT και να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο που εξάγει η Μόσχα.
Ζήτησε να προσφερθεί "βοήθεια στον στρατό" της Ουκρανίας, με "όπλα και πυρομαχικά" από την Ευρώπη, και να "υποστηριχθεί" από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ανάπτυξη "ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ".

Χρειάζεται ταχεία ανάληψη σθεναρής δράσης, επέμεινε.
 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version