Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ελισσάβετ Σκούφα :«Σύσταση Ε.Π.Α. (Εταιρεία Παροχής Αερίου) Κεντρικής Μακεδονίας».

Η κα. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, βουλεύτρια Πιερίας, κατέθεσε ερώτηση προς τον  κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Σύσταση Ε.Π.Α. (Εταιρεία Παροχής Αερίου) Κεντρικής Μακεδονίας».

 

Την ερώτηση συνυπέγραψαν και οι βουλευτές του νομού, Αστέριος Καστόρης, Χαρίλαος Τζαμακλής, όπως και  άλλοι βουλευτές - των όμορων περιοχών - του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων την 25η Νοεμβρίου 2015, καθώς οι υπογράφοντες βουλευτές πιστεύουν πως είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας η ανάγκη  ολοκλήρωσης  του έργου, αφού  έχει ήδη  δημιουργηθεί η αρχική υποδομή, δίκτυο υψηλής και μέσης πίεσης, ώστε να δοθεί στους πολίτες της πόλης της Κατερίνης και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας, το πλεονέκτημα της χρήσης φυσικού αερίου.

 

Πλήρες κείμενο με τις υπογραφές των βουλευτών ακολουθεί την ενημέρωση.

 

Ακόμα σας ενημερώνουμε ότι η κα. Ελισσάβετ ( Μπέττυ) Σκούφα συνυπέγραψε, στο διάστημα από 17/11/ έως 26/11/2015 και τις κάτωθι τρείς ερωτήσεις, ζητώντας ενημέρωση και τροποποιήσεις στα εξής θέματα :

1) Τροποποίηση της εγκυκλίου μεταθέσεων εκπαιδευτικών.

2)  Μερική ή ολική εξόφληση δανείου σε πιστωτικά ιδρύματα.

    

 

 

 Αθήνα,  24 Νοεμβρίου 2015

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ: Σύσταση Ε.Π.Α. (Εταιρεία Παροχής Αερίου) Κεντρικής Μακεδονίας

 

Η χρήση του φυσικού αερίου, στη βιομηχανία, στην κατοικία και στις δημόσιες υπηρεσίες, προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα οικονομικό και περιβαλλοντικό. Όσον αφορά τον οικιακό τομέα το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κεντρική θέρμανση καθώς και σε οικιακές συσκευές στην κουζίνα. Η ευρεία χρήση στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη και η προτίμηση χρήσης του σε σχέση με το πετρέλαιο ή το ηλεκτρικό ρεύμα δείχνει το μέγεθος της υπεροχής του. Οικονομία, σταθερή παροχή -χωρίς εξάρτηση από την αναγκαιότητα εγκατάστασης δεξαμενών, παραγγελίας πετρελαίου-, υψηλότερη απόδοση και μικρό κόστος συντήρησης αποτελούν τα βασικότερα πλεονεκτήματα της χρήσης του στα νοικοκυριά.    

Στο νομό Πιερίας το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται μόνο για βιομηχανική χρήση. Εντός της πόλης έχει κατασκευαστεί το κεντρικό εσωτερικό δίκτυο ενώ είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί έως το 2013 το έργο εσωτερικής διανομής, συνολικού μήκους 110 χιλιομέτρων.

Στην Κεντρική Μακεδονία έχουν κατασκευαστεί από τη Δ.ΕΠ.Α. Α.Ε. (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε.) υποδομές διανομής φυσικού αερίου, μέσης και χαμηλής πίεσης, περίπου 140 χιλιόμετρα δικτύου. Από τα στοιχεία της απογραφής του 2001 προκύπτει ότι 814.127 κάτοικοι, ποσοστό 7,4% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας, κατοικούν στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Με τη σύσταση της Ε.Π.Α. Κεντρικής Μακεδονίας θα καλυφθεί μία έκταση 15.462 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία αντιπροσωπεύει το 11,7% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας. Η Ε.Π.Α. Κεντρικής Μακεδονίας έχει γεωγραφικά όρια άσκησης δραστηριότητας τους νομούς Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής -οι πόλεις της Βέροιας, Νάουσας, Κατερίνης, Σερρών, Έδεσσας, Γιαννιτσών και Κιλκίς- καθώς και τη βιομηχανική ζώνη στο Πλατύ.

Για την υλοποίηση του παραπάνω αναφερόμενου έργου εσωτερικής διανομής -συνολικού μήκους 110 χιλιομέτρων στην πόλη της Κατερίνης-, έπρεπε αρχικώς να συσταθεί η Ε.Π.Α. Κεντρικής Μακεδονίας.  Ωστόσο οι δύο διεθνείς διαγωνισμοί, υπ’ αριθμ. 698/11ΔΠ και ο υπ’ αριθμ. 729/13/ΔΠ Υποβολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Επιλογή ιδιωτών Επενδυτών για τη συμμετοχή τους στη σύσταση των Εταιρειών Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α.)«Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Α.Ε», «Kεντρικής Μακεδονίας Α.Ε» και «Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης» ήταν άγονοι.

Με το άρθρο 3 κεφ. Α’ του Ν. 4336/2015 τροποποιήθηκε το άρθρο 80 του Ν. 4001/2011 και δημιουργήθηκε ένα νέο δεδομένο στο καθεστώς της διαχείρισης και διανομής του φυσικού αερίου με τις υπό σύσταση Ε.Δ.Α.

Επειδή τα πλεονεκτήματα της χρήσης φυσικού αερίου είναι πολλαπλά.

Επειδή έχει δημιουργηθεί η αρχική υποδομή, δίκτυο υψηλής και μέσης πίεσης.

Επειδή έχουν προκηρυχθεί δύο διαγωνισμοί σύστασης της Ε.Π.Α. Κεντρικής Μακεδονίας.

Επειδή το νομοθετικό πλαίσιο έχει τροποποιηθεί και ως εκ τούτου δημιουργείται νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διανομής του φυσικού αερίου.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπάρχει πρόβλεψη για συνέχιση της διαδικασίας σύστασης της Ε.Π.Α. Κεντρικής Μακεδονίας;

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο που θα δώσει στους πολίτες της πόλης της Κατερίνης και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας, το πλεονέκτημα της χρήσης φυσικού αερίου;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

 

Αντωνίου Χρήστος

 

Ιγγλέζη Αικατερίνη

 

Καρασαρλίδου  Φρόσω

 

Καστόρης Αστέριος

 

Ουρσουζίδης Γεώργιος

 

Παραστατίδης Θεόδωρος

 

Τζαμακλής Χαρίλαος

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version