Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Νότης Μαριάς :To υπερμνημόνιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης χτυπά πλέον τον Ευρωπαϊκό Νότο

AIGINIONEWS: Νότης Μαριάς :To υπερμνημόνιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης χτυπά πλέον τον Ευρωπαϊκό Νότο AIGINIONEWS: Νότης Μαριάς :To υπερμνημόνιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης χτυπά πλέον τον Ευρωπαϊκό Νότο

Συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το περίφημο διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο στις 23 Απριλίου 2010 το οποίο σηματοδότησε την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Ελλάδας στα μνημόνια τα οποία μετέτρεψαν την Πατρίδα μας σε μια γερμανική αποικία με την τρόικα να αποφασίζει για τις τύχες του Ελληνικού λαού θέτοντας στο περιθώριο κυβέρνηση και κοινοβούλιο και υπονομεύοντας τη δημοκρατία. 

Αποτέλεσμα των μνημονίων και των επονείδιστων δανειακών συμβάσεων ήταν και παραμένει ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας, η υπονόμευση της δημοκρατίας, η συνεχής δημοσιονομική εποπτεία, η υποθήκευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, η μείωση μισθών και συντάξεων, η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων με το PSI.
Καθώς λοιπόν πλησιάζει η 30η Απριλίου 2021, ημερομηνία ορόσημο κατά την οποία σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης τα κράτη μέλη οφείλουν να υποβάλλουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου, στις πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ επικρατεί αναβρασμός.

 

Ο αντικοινωνικός Αρμαγεδδώνας του Ταμείου Ανάκαμψης σε δράση
Όμως παρά τους πανηγυρισμούς το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνοδεύεται με φόρους, λιτότητα, βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή και πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Και αυτό γιατί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης σύμφωνα με τον Κανονισμό 2021/241 συνδέθηκε με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις άσκησης πολιτικής καθώς και με πλήρη συμμόρφωση στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου το οποίο προβλέπει επιβολή δομικών μεταρρυθμίσεων, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ευελιξία στην αγορά εργασίας, εκ περιτροπής και μερική απασχόληση, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, «υγιή δημόσια οικονομικά», μείωση κόκκινων δανείων, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, καθώς και άλλα συνοδευτικά μέτρα τα οποία σε μεγάλο βαθμό ο Ελληνικός λαός τα βίωσε κατά τα πέτρινα μνημονιακά χρόνια. Επίσης σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να σεβαστούν και τους κανόνες της Συνθήκης της ΕΕ για τα υπερβολικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και για τον λόγο αυτόν θα συντάσσονται από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με σχετική Ανακοίνωση της Κομισιόν και οι σχετικές εκθέσεις. Έτσι παρά την προσωρινή χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για τα ελλείμματα η Κομισιόν επισημαίνει ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση θα πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες για τα υπερβολικά ελλείμματα και τα χρέη και τα κράτη οφείλουν στο τέλος του οικείου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής να έχουν διασφαλίσει υγιή δημόσια οικονομικά γεγονός που ενόψει της παρούσης βαθιάς ύφεσης σημαίνει ότι τα κράτη της ΕΕ θα υποχρεωθούν να λάβουν μέτρα λιτότητας και βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου μεσοπρόθεσμα να μην έχουν υπερβολικά ελλείμματα και χρέη.

 

Κινεζοποίηση των μισθών με το Σύμφωνο για το ευρώ+

Έτσι τα κράτη μέλη ετοιμάζουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στα οποία, εκτός από τους τομείς των επενδύσεων που προτείνουν, συμπεριλαμβάνουν και σειρά αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ως αποτέλεσμα τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την μείωση μισθών και συντάξεων μέσω της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού.
Έτσι σε όλη τη Γερμανική Ευρώπη αναμένεται να εφαρμοστεί το υπερμνημόνιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου οι αλλαγές που προγραμματίζονται θα είναι σαρωτικές ιδίως για τα εργασιακά προκειμένου ενόψει της πανδημίας να επιβληθεί η στρατηγική της κινεζοποίησης των ευρωπαϊκών μισθών που αποφασίστηκε ήδη από το 2011 με την υιοθέτηση του Συμφώνου για το ευρώ+.
Ως γνωστόν με το Σύμφωνο για το ευρώ+ η τότε πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης υπό την καθοδήγηση της Άγκελα Μέρκελ αποφάσισε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας να στηριχθεί αποκλειστικά στη βίαιη μείωση των μισθών στην ευρωζώνη με το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να προσαρμόζεται στις εξελίξεις «στους κυριότερους συγκρίσιμους εμπορικούς εταίρους» της ΕΕ. Αυτό σήμαινε ουσιαστικά διασύνδεση του ύψους των μισθών της ευρωζώνης με τους αντίστοιχους μισθούς σε Κίνα, Ινδία και Βραζιλία.

 

Το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα ξεκίνησε
Σε σχέση με την Πατρίδα μας οι αντικοινωνικές αλλαγές του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης συμπεριλαμβάνουν σειρά μέτρων τα οποία επικεντρώνονται τόσο στο νέο νομοσχέδιο για την απορρύθμιση των εργασιακών και την κατάργηση του οκταώρου όσο και στη διάλυση του ασφαλιστικού. Έτσι η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση νομοσχεδίου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ξηλώνοντας ουσιαστικά το οκτάωρο, αυξάνοντας το ανώτατο ετήσιο όριο υπερωριών στις 120 ώρες, επιβάλλοντας ηλεκτρονική ψηφοφορία για απεργίες κλπ. Νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και αναμένονται κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα.
Στο πεδίου του ασφαλιστικού το Υπουργείο Εργασίας έδωσε ήδη το εναρκτήριο λάκτισμα για σκληρές αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση (real.gr 11/3/2021) αναφερόμενο στην «Υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη» και στις «Υψηλές μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό» για να συμπληρώσει ότι στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων μεταξύ άλλων «αντί οι εισφορές των νέων να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται» (Ανακοίνωση Τύπου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων https://www.taxheaven.gr 11/3/2021).

 

Ο Ντράγκι επιβάλει σκληρό μνημόνιο στην Ιταλία

Στην Ιταλία όπως προκύπτει από τη σελίδα 29 του ιταλικού εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σχεδιάζεται η κατάργηση των ευνοϊκών συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων που εγκαινιάστηκαν το 2019 (huffingtonpost.it 23/4/2021). Έτσι στο τέλος του 2021 καταργείται το ισχύον δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 62 έτη με 38 χρόνια ασφάλισης το επονομαζόμενο και Quota 100 (la Republicca 23/4/2021). To ισχύον σύστημα θα αντικατασταθεί με σκληρότερα μέτρα από το σύστημα Quota 102 που θα καθιερώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 64 και κατ΄ άλλους στα 64,3 έτη με 38 χρόνια ασφάλισης, ενώ θα συνεχίσει να ισχύει και ο γενικός κανόνας συνταξιοδότησης στα 67 έτη με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 20 έτη. Και έπεται συνέχεια καθώς ο υφυπουργός Οικονομίας Claudio Durigon της Λέγκας του Σαλβίνι δήλωσε ότι λόγω πανδημίας για τη χορήγηση συντάξεων πρέπει να καθιερωθούν πλέον 41 έτη ασφάλισης (la Republicca 23/4/2021) και να θεσμοθετηθούν επιπλέον ρήτρες ευελιξίας στο όλο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Έτσι ο πολύς Σαλβίνι προτιμά παρά τα παχιά δήθεν αντισυστημικά λόγια να είναι στο παιχνίδι όταν η Ιταλία θα ενθυλακώνει τα 191,5 δις ευρώ των διαφόρων ευρωπαϊκών κονδυλίων στα οποία θα προστεθούν και άλλα 30 δις ευρώ του εθνικού συμπληρωματικού ταμείου, ήτοι εν συνόλω 221,5 δις ευρώ (la Republicca 23/4/2021) «παρά να είναι στην απ΄ έξω».


Σκληρά αντεργατικά μέτρα στην Ισπανία από την κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos

Στο ίδιο μήκος και η κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών- Podemos στην Ισπανία καθώς προετοιμάζει εκτεταμένες παρεμβάσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Οι πιέσεις των Βρυξελλών στην Ισπανική κυβέρνηση για σκληρές αντεργατικές μεταρρυθμίσεις είναι πλέον ασφυκτικές με αποτέλεσμα να καθυστερεί η τελική υποβολή του ισπανικού εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Μάλιστα εντείνονται οι διαπραγματεύσεις Μαδρίτης-Βρυξελλών με επισκέψεις της δεύτερης αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Nadia Calviño και της τρίτης αντιπροέδρου Yolanda Díaz, στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις (www.lavanguardia.com 23/4/2021).
Η Yolanda Díaz, σε δηλώσεις της παραδέχθηκε ότι έθεσε υπόψη του Ντομπρόφσκις όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και υπήρξε και σχετική συμφωνία, γεγονός προφανώς όχι ιδιαίτερα ευχάριστο για τους Ισπανούς εργαζόμενους. Και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η Díaz, διάνθησε τις δηλώσεις της με διάφορες αοριστίες για τα περίφημα ευρωπαϊκά κοινωνικά δικαιώματα (www.ibercampus.es 23/4/2021).
Από την άλλη πλευρά στη συνάντηση της Nadia Calviño με τον Ντομπρόφκις εξετάστηκε το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που επίκεινται στο ασφαλιστικό στην Ισπανία (www.lavanguardia.com 23/4/2021) όπου αναμένονται επίσης νέες επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Κάτι ήξερε λοιπόν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας που κούνησε μαντίλι στους συντρόφους του παραιτούμενος από την κυβέρνηση προκειμένου να κατεβεί ως υποψήφιος κυβερνήτης της Περιφέρειας της Μαδρίτης.

Έτσι η ισπανική ηγεσία παραδέχεται πλέον επί της ουσίας ότι επίκεινται σκληρά μέτρα στο πεδίο των εργασιακών και του συνταξιοδοτικού πλην όμως παίζει ιταλικό κατενάτσιο λίγο πριν να σαλπίσει ισπανική υποχώρηση στα τέλη Απριλίου.
Άλλωστε είναι πολλά τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ισπανία καθώς επιχορηγήσεις και δάνεια θα φτάσουν συνολικά 140 δις ευρώ.

 

Πρωταθλητισμός από Πορτογαλία

H Πορτογαλία από την πλευρά της κατάφερε τελικά να είναι η πρώτη από τις 27 χώρες μέλη της Ένωσης που κατάθεσε στις Βρυξέλλες το εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (www.rtp.pt. 22/4/2021). Μάλιστα το πανηγύρισε λες και είχε κατακτήσει το nations league με τυμπανοκρουσίες της αριστερής κυβέρνησης της Λισσαβώνας (www.noticiasaominuto.com/economia 22/4/2021) και υπό την έντονη κριτική της επικεφαλής του CDS-PP Cecília Meireles η οποία εκ μέρους της δεξιάς αντιπολίτευσης στηλίτευσε την κυβέρνηση γιατί έριξε πάνω από το 60% των κονδυλίων στις δημόσιες επενδύσεις και άφησε μόλις το 30% των κονδυλίων για τον ιδιωτικό τομέα (noticiasaominuto-com 21/4/2021), με τον Bruno Dias του Πορτογαλικού ΚΚ να ανταπαντά ότι οι πολυεθνικοί όμιλοι απαιτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου αφού τα ενθυλακώσουν στη συνέχεια να τα διανείμουν σε μερίσματα. Πάντως σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των εργασιακών και του συνταξιοδοτικού από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει απόκλιση κυβέρνησης και δεξιάς αντιπολίτευσης. Στο εθνικό της σχέδιο η Πορτογαλία προτείνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που καλύπτουν όλο το ποσό των επιχορηγήσεων που ανέρχονται σε 13.944 εκατ. ευρώ, ενώ επιφυλάσσεται στο μέλλον να ζητήσει και τα 2,3 δις ευρώ που αφορούν στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (noticiasaominuto-com 21/4/2021).

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ,

Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version