Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Τι να τρως τώρα που κάνει ζέστη

Ποιες τροφές είναι ιδανικές για να μη σε ζεστάνουν και να σε κρατήσουν χορτάτη.

Θα  έχεις παρατηρήσει σίγουρα και εσύ, ότι το καλοκαίρι κάτι αλλάζει με τη διατροφή σου. Σταματάς να τρως πολύ, πολλές φορές δεν "σηκώνεις" φαγητά αγαπημένα και αρκετές άλλες προτιμάς να φας μια σαλάτα. Για όλα αυτά "φταίει" η ζέστη.

Η τάση μας να μειώνουμε τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε τους ζεστούς μήνες του χρόνου, φαίνεται πως οφείλεται τόσο στη μείωση της όρεξης όσο και τον μηχανισμό ομοιόστασης που συνειδητά υιοθετούμε.

"Κατά την κατανάλωση ενός γεύματος, παράγεται θερμότητα λόγω της διαδικασίας της πέψης. Επομένως όσο πιο βαρύ και δύσπεπτο είναι ένα γεύμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος μας και αυτό μας κάνει να ζεσταινόμαστε" εξηγεί ο Dr. Πωλ Φαρατζιάν, PhD, MSc, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμπορικός διευθυντής Nutrimed Ltd.

Για να μην νιώθεις δυσφορία και να βγάλεις το καλοκαίρι ενυδατωμένη και ευδιάθετη και χορτάτη, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές που μας έδωσε ο Dr.  Φαρατζιάν .

Tips

- 8-10 ποτήρια υγρών καθημερινά.

- Φρούτα και λαχανικά. Ο χρυσός κανόνας των 5 φρούτων και λαχανικών την ημέρα που θα πρέπει να ισχύει όλο το χρόνο, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία την καλοκαιρινή περίοδο. Εκτός από νερό και βιταμίνες, προσφέρουν ένα πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη, το κάλιο, που λόγω της αυξημένης εφίδρωσης χάνεται από το σώμα μας.

- Ναι στο αλάτι. Μην φοβηθείς να αλατίζεις ελαφριά τα γεύματα σου γιατί βοηθά στην μικρότερη απώλεια υγρών.

- Μην το παρακάνεις με τα ποτά. Τα αλκοολούχα ποτά αν και νιώθουμε ότι μας δροσίζουν, ουσιαστικά αφυδατώνουν το σώμα λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλούν.

- Δροσερά όχι παγωμένα ποτά, καθώς απορροφώνται πιο γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα και άρα ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό.

- Μην τρως μεγάλα γεύματα με παχιές σάλτσες ή φαγητά τύπου fast food γιατί αυξάνεις χωρίς λόγο της ήδη αυξημένες απαιτήσεις σε υγρά.

- Για να είσαι χορτάτη, προτίμησε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Εκτός από φρούτα και λαχανικά, τέτοιες τροφές είναι τα δημητριακά πρωινού, το πλιγούρι, το κινόα, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα οποία σε συνδυασμό με κάποιο πουλερικό ή ψάρι είναι ιδανικές επιλογές (πχ. γεμιστά με κινόα ή πλιγούρι, μακαρονοσαλάτα με λαχανικά & τόνο).

Ladylike.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version