Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να του παραδώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη συγκρότηση του Προεδρείου της νέας Βουλής. Κατά τη συνάντησή τους οι κ.κ. Βούτσης και Παυλόπουλος είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Πρόεδρος της Βουλής:  Ήρθα να σας παραδώσω, κύριε Πρόεδρε, κάπως τυπικά, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και της συγκρότησης του Προεδρείου της νέας Βουλής. Και ταυτόχρονα να σας πω ότι εκδηλώθηκε και εκ μέρους μου, όταν μίλησα αμέσως ύστερα, αλλά και από τον Πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις και νομίζω ότι εκφράζει το σύνολο της Ελληνικής Βουλής, η πρόθεση αυτή η Βουλή σ’ αυτή τη θητεία της να έχει τη φιλοδοξία να κλείσει ο κύκλος των εξαρτήσεων, των πολιτικών δεσμεύσεων, των παρακολουθήσεων και όλα αυτά στα οποία βρισκόμαστε σ’ αυτή τη φάση.  Μέσα στην τριετία, τετραετία, να μπορέσουμε να φύγουμε οριστικά ως χώρα και να είναι αυτή η Βουλή η οποία θα συνομολογήσει αυτόν το νέο κύκλο πλέον.  Ύστερα από τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες που σήμερα υπάρχουν και θα πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Και επίσης, να σας πω, επειδή έχετε κι εσείς πολύ μεγάλη εμπειρία, ότι η Βουλή – το ξέρετε πολύ καλά - μπορεί  να διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο και για τον τρόπο και τις λειτουργίες, την εκπόνηση και τα αποτελέσματα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά και σε σχέση με την κοινωνία.  Δηλαδή, μια Βουλή ανοικτή στις κοινωνικές διεργασίες, στους νέους ανθρώπους, στους νέους επιστήμονες, στα διακυβεύματα, στη σύγχρονη εποχή. Μουσείο Δημοκρατίας και ναός Δημοκρατίας και όχι μαυσωλείο. Αυτή την προσπάθεια μπορούμε να την κάνουμε όλοι. Και μπορείτε κι εσείς, από το ρόλο σας, πολύ αποφασιστικά, σε κάποιους στόχους που από κοινού θα βάλουμε, να βοηθήσετε  πολύ. Νομίζω πως μας εκφράζει όλους μας μια τέτοια προοπτική.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Κύριε Πρόεδρε, συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Εύχομαι καλή επιτυχία σε δύσκολους καιρούς. Είμαι απόλυτα βέβαιος ξέροντας τη διαδρομή σας και την κοινοβουλευτική σας ευαισθησία, ότι θα είστε Πρόεδρος όλων των βουλευτών, Πρόεδρος όλων εκείνων οι οποίοι υπερασπίζονται το πολίτευμα και την πορεία του τόπου. Και ξέρω πάρα πολύ καλά ότι θα βοηθήσετε τη Βουλή να μπορέσει να ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά της και να διαδραματίσει το ρόλο που της επιφυλάσσει το Σύνταγμα.

 

Το Σύνταγμά μας είναι σαφές: Δεν επιφυλάσσει στη Βουλή το ρόλο κυβερνώσας Βουλής. Η Βουλή ασκεί τη νομοθετική εξουσία, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Και εύχομαι στις μέρες σας, από τη μία πλευρά να τονωθεί ο νομοθετικός ρόλος της Βουλής και, ιδίως, η νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά των βουλευτών. Εύχομαι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να αποκτήσει την ουσία που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε να υπάρχει ο έλεγχος πάνω στην Κυβέρνηση. Γιατί ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητος.

 

Και εύχομαι, επίσης, στις μέρες σας να ξεκινήσει η διαδικασία για την αλλαγή των διατάξεων που αφορούν την ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών. Ήρθε ο καιρός να πούμε σαφώς ότι δεν ανήκει στη Βουλή πια - είναι αναχρονιστικό αυτό το σύστημα - να παρέχει ένα καθεστώς οιονεί ασυλίας στα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς. Είναι αναγκαία η Αναθεώρηση του Συντάγματος προς αυτή την κατεύθυνση. Και θεωρώ, επειδή είναι κοινή πεποίθηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, ότι σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Εύχομαι και ελπίζω, στη δική σας θητεία, επειδή ξέρω και τις προσωπικές σας απόψεις, να ξεκινήσει αυτή η αναθεώρηση. Ώστε η Βουλή ν’ ασχοληθεί με τα πραγματικά της καθήκοντα. Και όχι με άλλα καθήκοντα, που ανήκουν σε άλλες εξουσίες, όπως είναι η Δικαστική.

 

Εύχομαι καλή δύναμη, καλή επιτυχία. Και από την πλευρά μου, στο πλαίσιο του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο προεδρικός θεσμός, θα ασκήσει τα καθήκοντά του όπως ορίζει το Σύνταγμα, μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος.

 

Πρόεδρος της Βουλής: Είμαι βέβαιος.

 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version