Προγραμματικές δηλώσεις: Οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης

Τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, η διαδικασία των οποίων άνοιξε με ομιλία του.

 "Η επιστροφή στην ανάπτυξη, η αναδιάρθρωση του χρέους και η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελούν το μοναδικό δρόμο εξόδου από την πολυετή επιτροπεία. Στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε αφήσει πίσω την Ελλάδα των μνημονίων, την Ελλάδα της επιτροπείας", τόνισε.

"Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματοςπαρότι περιέχει δύσκολα και ορισμένες φορές επιβαρυντικά μέτρα", επισήμανε, για να σημειώσει: "Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της αναγκαίας απομείωσης του χρέους και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξασφαλίζοντας τις καταθέσεις και εξυγιαίνοντας το τραπεζικό σύστημα από τα λεγόμενα κόκκινα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια".

"Ο στόχος μας είναι τους επόμενους 20 μήνες, ως το πρώτο εξάμηνο του 2017 να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές", είπε.

Και πρόσθεσε: "Το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα θα έχουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε περιβάλλον ελκυστικό για τις επενδύσεις". 

Ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε -όπως στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης του- σε ονομαστικό κούρεμα του χρέους, αλλά τόνισε ότι "θα προτείνουμε την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και την περίοδο χάριτος".

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την αναστολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον έως την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να βρεθούν ισοδύναμα.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στα τέσσερα ανοικτά σημεία της συμφωνίας, επί των οποίων η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σκληρά: "Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, με προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτροπή της παράδοσής τους σε destress funds, αλλά με λειτουργία ενδιαμέσου φορέα, η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, της μετενέργειας και σταδιακή αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και η λειτουργία νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας".

Ο ίδιος προανήγγειλε συγκρότηση ειδικού δημόσιου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων, που θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία του αναγκαίου εθνικού πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την ενίσχυση δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για τις μεγάλες και σύνθετες επενδύσεις ο φορέας αυτός θα επιμελείται της υποβολής μελετών και της έκδοσης των αναγκαίων αδειών και σημείωσε πως θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών με το Δημόσιο. 

Είπε επίσης ότι "οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, θα αποκτήσουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ", ενώ προανήγγειλε και την ίδρυση νέας Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε τον εξορθολογισμό του Ασφαλιστικού, σημειώνοντας ότι "γι’ αυτό περικόπτονται οι πρόωρες συντάξεις". "Το νέο σύστημα θα έχει ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα, που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και στη δική μου γενιά, και στις επόμενες γενιές, με εξασφάλιση νέων πόρων, μέσω της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας". 

Οι δηλώσεις Τσίπρα:

 

Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει την έξοδο από την κρίση, στη διάρκεια της τετραετούς θητείας της.

Θα έχουμε μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της κρίση και μνημόνια.

Πρόκειται για δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα περίοδος.

Να κινητοποιήσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία σε μία κατεύθυνση δημοκρατική και παραγωγική.

Διασφαλίσαμε την οικονομική σταθερότητα της χώρας και κλείσαμε τη συζήτηση για το Grexit.

Θα προχωρήσουμε στις ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο λαός.

Τα πρώτα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση και αποτυπώθηκαν στη νέα συμφωνία.

Θα συγκρουστούμε με τις δυνάμεις που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.

Έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο έως το 2019 ώστε να ξεκινήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Θέλουμε σταθερότητα, με την οποία θα διασφαλίζονται οι όροι ώστε να φέρουμε εις πέρας τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Σε αυτήν την προσπάθεια, αντιπολίτευση θα είναι η οικονομική ελίτ, οι δυνάμεις του χθες, οι δυνάμεις που ευθύνονται για την κρίση.

Θα ανοίξουμε το δρόμο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, διαφορετικό από αυτό που προτείνουν οι συντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η νέα συμφωνία θέτει ένα ηπιότερο δημοσιονομικό πλαίσιο, με όφελος 20 δισ. ευρώ απελευθερώνοντας πόρους για την ανάπτυξη.

Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη συνταγή, εμείς εισηγούμαστε ένα νέο μοντέλο, που βάζει τηνκοινωνική συνοχή και τις ανάγκες των πολλών πάνω από τα κέρδη των λίγων. Πρέπει να μπουν οι βάσεις για ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο.

Να μπει η πολιτική στο τιμόνι, για να μπει η βάση για ένα νέο και παραγωγικό μοντέλο, με ενίσχυση του μισθού και στήριξη της ενεργού ζήτησης. Να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

 

Θέλουμε ιδιωτικές επενδύσεις, χωρίς ταυτόχρονα να καταδικαστούν τα λαϊκά εισοδήματα. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά και ισχυρό τραπεζικό σύστημα.

Η υλοποίηση αυτών των στόχων απαιτεί στρατηγικό σχέδιο. Χρειάζεται ένα πλέγμα παράλληλων ενεργειών, τους επόμενους 20 μήνες. Στόχος έως τότε να έχει ανακτηθεί η ρευστότητα και η πρόσβαση στις αγορές.

Η υλοποίηση της συμφωνίας είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά από μόνη της δεν είναι ικανή.

Η πρώτη αξιολόγηση είναι το κλειδί που θα ανοίξει την απομείωση του χρέους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης.

Από εκεί και πέρα θα υλοποιηθούν μέτρα για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα την έξοδο στις αγοράς.

Για την υλοποίηση του παραπάνω οδικού χάρτη, με ορίζοντα τους επόμενου 20 μήνες: Τρεις άμεσες προτεραιότητες: α) Απομείωση του χρέους, β) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, γ) δημιουργία ευρωπαϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Το προφίλ του χρέους δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Στη συζήτηση για το χρέος θα προτείνουμε τηνεπιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και την περίοδο χάριτος.

Είναι η τελευταία ευκαιρία για την εξυγίανση των τραπεζών. Με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις διατήρησαν τις διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στην κατάρρευση.

Δεσμευόμαστε ότι οι τράπεζες που θα χρειαστούν χρήματα του δημοσίου για την ανακεφαλαιοποίηση τους, θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ.

Ενεργητικές πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων και πρωτοβουλίες οικονομικής διπλωματίας. Θα συγκροτήσουμε ειδικό φορέα προσέλκυσης επενδύσεων.

Για τις μεγάλες επενδύσεις, ο νέος δημόσιος φορέας θα επιμελείται της υποβολής των σχετικών σχεδίων. Ο νέος φορέας θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης των διαφορών με το δημόσιο.

Έχουμε τέσσερα ανοιχτά μέτωπα.

Πρώτον, τα κόκκινα δάνεια. Θα επιδιώξουμε τη συγκρότηση ενός ενδιάμεσου φορέα μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών για την εξωδικαστική επίλυση των ζητημάτων.

Δεύτερον, η προστασία των εργασιακών σχέσεων, με την αποκατάσταση των συμβάσεων εργασίας. Στόχος η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι τριετίες και η μετενέργεια. Σταθερός ο προσανατολισμός μας για τη διαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τρίτον, η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας. Στόχος η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ.

Τέταρτον, η κρίσιμη συζήτηση για τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο θα αξιοποιεί και δεν θα ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία.

Η συμφωνία εμπεριέχει δύσκολα σημεία. Η αύξηση του ΦΠΑ, η φορολογία στους αγρότες και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό δημιουργούν προβλήματα. Για κάθε δύσκολο σημείο θα κάνουμε τα πάντα να βρούμε αντίρροπα ή να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες.

ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα.

 

Θα προχωρήσουμε σε μία μεγάλη και ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση.

Το φορολογικό σύστημα και οι όροι χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποτελούν το πλαίσιο για την ανάκαμψη. Προτεραιότητα η υλοποίηση ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα θα ελαφρυνθούν τα γνωστά υποζύγια και θα έλθουν επενδύσεις.

Στόχος να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την ροή των πληρωμών, αλλά και τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και άνεργων επιστημών.

Η ανάπτυξη θα υποβοηθηθεί από την ίδρυση μίας αναπτυξιακής τράπεζας.

Επανακαθορισμός της έννοιας: αγρότης κατά κύριο επάγγελμα. Ενίσχυση του εισοδήματος μικρών και μεσαίων αγροτών.

Η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής. Οι οριζόντιες περικοπές, οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις, η διαφθορά, το θεσμικό χάος, οι δαιδαλώδεις διαδικασίες, η γραφειοκρατία επιδείνωσαν την κατάσταση. Στοίχημα η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης ώστε να επιτελέσει το ρόλο της. Απαιτούνται συγκρούσεις με θεμελιωμένες δομές.

Δεν είναι το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης που οφείλεται για την κρίση.

Προχωρούμε άμεσα σε νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης και πειθαρχικού δικαίου για τη δημόσια διοίκηση.

Προχωρούμε σε ευέλικτο σύστημα εσωτερικών μετακινήσεων στο δημόσιο τομέα.

Θέσπιση εθνικού μητρώου για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που έχουν υψηλά κριτήρια.

Προχωρούμε στην ψηφιακή αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Στόχος μία ενιαία, στοχευμένη και κοινωνική ψηφιακή πολιτική. Προχωράμε στην ενιαία ηλεκτρονική διακυβέρνηση από το δημόσιο προς τους πολίτες.

Καταρτίζουμε τον πανελλαδικό χάρτη της φτώχειας. Εκδίδονται κάρτες ελεύθερης κίνησης στα ΜΜΜ για τους άνεργους, τα ΑΜΕΑ, τους συνταξιούχους.

Προσφέρουμε ασφαλιστική κάλυψη στους ανέργους.

Στόχος η ίδρυση ενός εθνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας, στα πλαίσια του ΕΣΥ.

Για την Υγεία δεσμευόμαστε για την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ασφαλή φάρμακα για τον πολίτη, με ελεγχόμενο κόστος.

Προχωράμε στην πλήρη κάλυψη όλων των κενών στη δημόσια Υγεία. Ανοίγουμε τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς για να καταπολεμηθεί η φυγή των επιστημόνων στο εξωτερικό.

Θα δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο στην πρωτοβάθμια Υγεία, που θα βασίζεται στην υγεία της γειτονιάς, με ισότιμη και καθολική κάλυψη.

Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν. Πρόκειται για περίπου 1.100 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015, ενώ θέσεις λοιπών επαγγελματιών υγείας θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.

Στόχος η αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να εξαλειφθούν οι παθογένειες.

Θα δημιουργηθούν νέα προγράμματα απασχόλησης για 100.000 ανέργους. Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ειδικά προγράμματα για τις περιοχές με υψηλή ανεργία και για τους νέους επιστήμονες.

 

Οι προκλήσεις στο Ασφαλιστικό υπήρχαν και υπάρχουν, ανεξάρτητα της συμφωνίας. Γι’ αυτό προχωρούμε στον εξορθολογισμό και γι’ αυτό περικόπτονται οι πρόωρες συντάξεις.

Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στην ανεργία, στην ανασφάλιστη εργασία, στα δημογραφικά προβλήματα, στο PSI και στο τζόγο των αποθεματικών.

Το νέο σύστημα θα έχει ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα, που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και στη δική μου γενιά, και στις επόμενες γενιές, με εξασφάλιση νέων πόρων, μέσω της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι ο αγώνας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τηςδιαφθοράς θα συνεχιστεί. Θα ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες, όπως η λίστα Λαγκάρντ.

Πρέπει να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των συμβάσεων, να ρυθμιστεί το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, να ολοκληρωθεί η κάθαρση στο ποδόσφαιρο, να εξυγιανθεί το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, να διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις, από την Αγροτική έως το Τ.Τ.

Έχουμε την πρόκληση αντιμετώπισης και διαχείρισης μίας κρίσης μέσα στην κρίση, τηνπροσφυγική. Απέναντι στη λογική των φραχτών, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι ανθρωπιά, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια μπορούν να γίνουν πράξη.

Πετύχαμε μαζί με την Ιταλία, την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων. Θα συνεχίσουμε χωρίς να ενδώσουμε στις ρατσιστικές κραυγές. Βασική προτεραιότητα η δημιουργία των πέντε hot spots στα νησιά για να απορροφήσουμε τα κονδύλια και για να αλλάξουμε τη συνθήκη του Δουβλίνου 2.

Θα ανοίξουμε όλα τα ζητήματα για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. Αλλαγή του εκλογικού νόμου με την απαραίτητη συναίνεση.

Θα ανοίξει ο διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Δίνουμε λογαριασμό στο λαό και μόνο στο λαό. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας: Να επιστρέψουμε την εξουσία σε αυτούς που τους ανήκει.

 

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας συμφωνείτε με την χρήση των cookies Περισσότερα

Κατάλαβα!

Τι είναι τα cookies;

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στον υπολογιστή σας όταν επισκέπτεστε ορισμένες ιστοσελίδες. Μας βοηθούν να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας και να παρέχουμε μια καλύτερη και πιο εξατομικευμένη εξυπηρέτηση. Μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε εκτίμηση για το target group μας και τον τρόπο χρήσης που κάνει, για την αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με τις προτιμήσεις του κοινού αυτού (και έτσι μας επιτρέπει να διαμορφώνουμε την ιστοσελίδα μας σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του), να επιταχύνει τις αναζητήσεις και να αναγνωρίζουμε κάποιον όταν επιστρέφει στην ιστοσελίδα μας . Παρακαλούμε σημειώστε ότι τα cookies, δε μπορούν να βλάψουν τον υπολογιστή σας. Δεν αποθηκεύουν προσωπικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα στοιχεία πιστωτικών καρτών, αλλά χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες πληροφορίες για να βοηθήσουν στη βελτίωση της πλοήγησης στο site. Σας δίνουμε αυτές τις πληροφορίες, βάσει της πρόσφατης νομοθεσίας και σας βεβαιώνουμε ότι είμαστε ειλικρινείς και σαφείς αναφορικά με την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων, όταν χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας.

H πολιτική των Cookies

Για να κάνετε πλήρη χρήση των στοιχείων στην ιστοσελίδα μας, ο υπολογιστής σας, το tablet ή το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να δέχεται cookies, για να μπορούμε να σας παρέχουμε μόνο ορισμένες εξατομικευμένες λειτουργίες της ιστοσελίδας με τη χρήση τους. Τα cookies δεν αποθηκεύουν πληροφορίες, όπως όνομα, διεύθυνση ή τα στοιχεία πληρωμής. Απλά κρατάνε τα στοιχεία με τα οποία κάνετε τη σύνδεση. Ωστόσο, αν επιθυμείτε να περιορίσετε, να μπλοκάρετε ή να διαγράψετε τα cookies από την ιστοσελίδα μας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον browser σας, για να γίνει αυτό. Κάθε browser είναι διαφορετικός, οπότε επιλέξτε από το μενού την επιλογή "Βοήθεια" (ή χειροκίνητα στη συσκευή του κινητού σας τηλεφώνου) για να μάθετε πώς να αλλάζετε τις επιλογές σχετικά με τα cookies.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

20170236
25-04-2024 22:39
Copyright 2009-2018 Aiginio News | All rights reserved