Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

"Σταματήστε να αμαυρώνετε την Ελληνική Κυβέρνηση και να παρεμβαίνετε μονομερώς".

Κοινή επιστολή Τσίμερ - Παπαδημούλη προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σε απάντηση των δηλώσεών του σε γερμανική οικονομική εφημερίδα σχετικά με το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 στην Ελλάδα, η Πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL  Γκάμπι Τσίμερ  και ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρης Παπαδημούλης  έστειλαν στον Πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, την παρακάτω επιστολή:

Aξιότιμε Πρόεδρε Σουλτς,

Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη από τον Ελληνικό λαό μεσαφή εντολή να τερματίσει την καταστροφική πολιτική λιτότητας που ώθησε την Ελλάδα σε περαιτέρω ύφεση και οδήγησε τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων έως σήμερα, ο κ. Τσίπρας κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, που θα είχε ως αποτέλεσμα μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Οι προτάσεις του να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και τα μέτρανα μην επιβαρύνουν περαιτέρω τους πιο ευάλωτους, δεν έγιναν αποδεκτές από τους πιστωτές. Αντ' αυτού, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα τελεσίγραφο να αποδεχθεί τις προτάσεις τους, οι οποίες μόνο θα βαθύνουν περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση.

Σε αυτήν την κατάσταση ήταν σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει τη γνώμη του Ελληνικού λαού, μιας και είχε εκλεγεί με διαφορετική εντολή.

Αναφορικά με αυτή την κατάσταση, δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για τις πρόσφατες δηλώσεις σας για το Ελληνικό Δημοψήφισμα. Τη Δευτέρα μετά τη συνάντησή μας στη Διάσκεψη των Προέδρων με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δηλώσατε στη Συνέντευξη Τύπου ότι είστε έτοιμος να πάτε στην Αθήνα για να κάνετε εκστρατεία για το "Ναι". Επίσης δηλώσατε ότι το Δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα θα είναι για την παραμονή στην Ευρωζώνη ή όχι, ότι θα είναι ένα Δημοψήφισμα"υπέρ ή κατά του ευρώ".

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν σας έδωσε καμία εντολή να ταξιδέψετε στην Ελλάδα και να κάνετε εκστρατεία για οποιαδήποτε πολιτική θέση. Δηλώνοντας δημόσια την υποστήριξή σας σε ένα «Ναι», καταχράστε το ρόλο σας ως Προέδρου, προκειμένου να υποστηρίξετε μονόπλευρα μια πολιτική εκστρατεία.

Ονομάζοντας το Δημοψήφισμα "υπέρ ή κατά του ευρώ ", ενώσατε τη φωνή σας με εκείνες τις φωνές στην Ευρώπη που θέλουν να εκβιάσουν τον Ελληνικό λαό. Το Δημοψήφισμα δεν αναφέρεται ούτε στο ευρώ, ούτε σε μια έξοδο από την Ευρωζώνη. Το ξέρετε πολύ καλά. Αφορά μια εντολή στην εν γένει διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια, σοκαρισμένοι πληροφορούμαστε ότι σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα "Handelsblatt" δηλώνετε πως αν στο Δημοψήφισμα πλειοψηφήσει το "Ναι", η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από μια προσωρινή κυβέρνηση. Και ότι αν αυτή η κυβέρνηση τεχνοκρατών καταφέρει να συνάψει συμφωνία, ο χρόνος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τελειώσει.

Μας λέτε δηλαδή ότι αντί για μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, βασίζεστε τώρα σε μια μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών για να αποφασίσει σχετικά με το μέλλον του ελληνικού λαού. Αμφισβητούμε έντονα την αντίληψή σας περί Δημοκρατίας ως Προέδρου του μόνου απευθείας εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Θεσμού.

Δηλώνετε επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «ασταθής» και ότι «χειραγωγεί» τον ελληνικό λαό, ενώ είσαστε εσείς που δεν υπήρξατε ειλικρινής προς τους Ευρωπαίους πολίτες, με το να τους πείτε ότι δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, στην τελευταία προσφορά των δανειστών προς την Ελλάδα.

Επικρίνουμε έντονα τη συμπεριφορά σας, καθώς αυτό συνιστά σοβαρή παραβίαση του ρόλου σας ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που λαμβάνει μέρος σε εκστρατεία συντηρητικών Ευρωπαϊκών δυνάμεων οι οποίες το μόνο που θέλουν, είναι να δουν μια αριστερή κυβέρνηση να αποτυγχάνει, βλάπτει το ίδιο το Κοινοβούλιο.

Δεν είναι τώρα η ώρα για ιδεολογικές μάχες ή για απειλές αποσταθεροποίησης μέσω του κοινού μας νομίσματος.

Ως εκ τούτου, σας καλούμε να σταματήσετε να αμαυρώνετε την Ελληνική Κυβέρνηση και να παρεμβαίνετε μονόπλευρα κατά τη διάρκεια του Δημοψηφίσματος. Ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οφείλετε να σέβεστε όλες τις διαφορετικές απόψεις του θεσμού που εκπροσωπείτε.

Είμαστε δε, διατεθειμένοι να θέσουμε το θέμα και κατά την επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων.

Χαιρετισμούς

 

GabrieleZimmer

Πρόεδρος της GUE/NGL

 

Δημήτρης Παπαδημούλης

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

 

 

 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version