Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Bild : Η λίστα με όσα αναμένεται να βγουν στο σφυρί, μαρίνες, στάδια, παραλίες , ιαματικές πηγές, ξενοδοχεία…

Στη λίστα περιλαμβάνονται παραλίες, όπως της Ερμιόνης και 14 περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων βρίσκονται εκείνα της Ρόδου και της Κέρκυρας .

Η γερμανική εφημερίδα Bild με την πάγια τακτική της προσπαθεί να καταγράψει τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας που θα πρέπει να ενταχθούν στο ειδικό ταμείο των 50 δισ. προκειμένου να διασφαλιστούν, μέσω της πώλησής τους τα 25 δισ. ευρώ που θα επιστρέψει πίσω η χώρα στους δανειστές της. Τα υπόλοιπα, 25 δισ. ως γνωστόν θα προέλθουν στο μέλλον από την επανιδιωτικοποίηση των συστηματικών τραπεζών.

Η Bild εμφανίζεται επίσης επιφυλακτική ως προς το αν η εκποίηση των παραπάνω μπορεί να αποφέρει τον επιδιωκόμενο στόχο των 50 δισ. ευρώ του Ταμείου για το τρίτο πακέτο. Πρόκειται για το πρωτοσέλιδο μάλιστα της εφημερίδας που είναι γραμμένο με έναν πολύ σκληρό και κυνικό τρόπο.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της που είναι γραμμένο σε σκληρή γλώσσα, στη λίστα αυτή θα περιέχονται όλων των ειδών τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο.

Από τις μαρίνες της Επιδαύρου και της Ύδρας, τα δύο κυβερνητικά αεροσκάφη που αποτιμώνται στα 10 εκ. ευρώ, 2.500 κτίρια του υπουργείου Πολιτισμού, στάδια όπως το ΟΑΚΑ και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Αμερικανική βάση στο Ηράκλειο, ξενοδοχεία, 77.000 χωράφια, ελληνική ιδιοκτησία που βρίσκεται στο εξωτερικό αλλά και ιαματικές πηγές όπως αυτές που βρίσκονται στις Θερμοπύλες.

Παραλίες, όπως της Ερμιόνης και 14 περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων βρίσκονται εκείνα της Ρόδου και της Κέρκυρας (αναμενόμενα έσοδα: € 1.300.000.000), ακόμη τα στάδια και οι αίθουσες που χτίστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπως το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου.

Σύμφωνα πάντως με τη συμφωνία των Βρυξελλών, στο υπό ίδρυση ταμείο που ουσιαστικά θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, σε βάθος 30 ετών, τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου θα καλύψουν έως του ποσού των 50 δισ. μέρος του νέου δανείου το οποίο θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM. συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ.

Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου από τον ESM και θα παράγει κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου ένα σκοπούμενο σύνολο 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και 50% από κάθε ευρώ που απομένει (π.χ. 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Αυτό το ταμείο θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα διοικείται από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει διαφανείς διαδικασίες και επαρκή τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων.

Το αποθεματικό των 50 δισ. ευρώ θα έχει ορίζοντα 30ετίας και θα λειτουργεί και ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα και προς την κατεύθυνση της προστασίας τους. Από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10- 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες), ενώ το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς (12,5 δισ. ευρώ) και την εξυπηρέτηση του χρέους (12,5 δισ. ευρώ).

 

 

Αναλυτικά ο κατάλογος της Bild:

Μαρίνες, όπως αυτή της Επιδαύρου ή σε νησιά όπως η Υδρα (αδιευκρίνιστη τιμή)

Λιμάνια, π.χ Πειραιά και Θεσσαλονίκης (περίπου 600 εκατ. ευρώ)

Παραλίες, για παράδειγμα της Ερμιόνης στην Πελοπόννησο

14 περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ άλλων της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Κω (αναμενόμενα έσοδα 1,3 εκατ. ευρώ)

2 Airbus (αξία 10 εκατ.)

2.500 κτίρια του υπουργείου πολιτισμού και σιδηροδρόμων, αλλά και κτίρια στο εξωτερικό συμπεριλαμβανόμενων αυτών σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη

77.332 στρ. δημόσιας γης

Ιαματικές πηγές

Στάδια και αίθουσες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου

Ξενοδοχεία, όπως στη Ρόδο

Την πρώην αμερικανική βάση του Ηρακλείου στην Κρήτη

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη λίστα θα μπορούσαν να προστεθούν περίπου 6.000 νησιά. Ενα από τα οποία, το νησί του Αγίου Θωμά, αγόρασε ο Γουόρεν Μπάφετ για 15 εκατ. ευρώ το σαββατοκύριακο.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version