Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τοπία / τόποι πολιτισμού στην Πιερία»

H Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας συνδιοργανώνει με τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου και το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου την έκθεση «Τοπία/τόποι πολιτισμού στην Πιερία», στο πλαίσιο του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

 Η έκθεση πρόκειται να φιλοξενηθεί στην κεντρική αίθουσα του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου από το Σάββατο 25 Ιουλίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες τα τοπία και οι τόποι πολιτισμού ορίζονται ως πολιτισμικά αγαθά που αντιπροσωπεύουν τα σύνθετα έργα της φύσης και του ανθρώπου (UNESCO-World Heritage Committee). Ωστόσο ένας τόπος μπορεί να έχει συμβολικές, προσωπικές ή εννοιακές διαστάσεις και αντίστοιχα ένα τοπίο μπορεί να σκιαγραφηθεί με όρους μεταφορικούς και εσωτερικούς. Στη σημερινή μετα-νεωτερική κατάσταση οι έννοιες του τόπου και του χώρου σχετικοποιούνται ακόμη περισσότερο. Το παιχνίδι των εννοιών κρύβει ενδιαφέρουσες διακυβεύσεις.

Με αυτές τις εννοιολογικές αφετηρίες η συγκεκριμένη έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσει το πιερικό τοπίο στις πολλαπλές διαχρονικές και συγχρονικές του μορφές. Ως ιστορικο-γεωγραφικό και ανθρωπολογικό τοπίο, ως τόπο ιερών και δημόσιων επιτελέσεων, ως χώρο κοινωνικών και δημόσιων δραστηριοτήτων, αλλά και ως τουριστικό και αναπτυξιακό τοπίο. Στόχος της έκθεσης είναι να προτείνει στον επισκέπτη μία πολύσημη οπτική της Πιερίας, ως διαχρονικού πολιτισμικού τοπίου και ως τοποφιλικού αφηγήματος.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σοφία Μαυρίδου αναφερόμενη στην έκθεση δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας είναι να αναδείξει η Πιερία το εικαστικό δυναμικό της και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας. Η Πιερία έχει μοναδική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας παραμένει συνεχής υποστηρικτής κάθε πολιτιστικής δημιουργίας. Μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση ταξιδεύουμε στην ιστορία και στον πολιτισμό της περιοχής μας, μέσα από τα μοναδικά και πολύ αξιόλογα καλλιτεχνικά έργα της έκθεσης ενώ παράλληλα καλούμαστε να γίνουμε κοινωνοί στην αιωνιότητα της παρουσίας του τοπίου».

Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό και εικονιστικό υλικό, αλλά και αυθεντικά αντικείμενα, όπως παλιούς χάρτες, ιστορικά αρχεία, έργα τέχνης, εκκλησιαστικά αντικείμενα, αρχιτεκτονικά σχέδια, κ.ά. Για το σκοπό αυτό συνεργάστηκαν πολλοί τοπικοί φορείς, όπως η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

 

Τη στήριξη αυτή της Ιεράς  Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος σε κάθε πρωτοβουλία και δράση πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Φεστιβάλ Ολύμπου,  στην κατεύθυνση της ανάδειξης και προβολής του θρησκευτικών χώρων,  εξέφρασε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος, που υπογράμμισε ιδιαίτερα τη διττή σημασία των θρησκευτικών κειμηλίων της έκθεσης, που εάν και στοιχεία λατρείας παράγουν πολιτισμό.

Για την υλοποίηση της έκθεσης, την οποία επιμελήθηκε ο Νικόλαος Γραίκος, συνεργάστηκαν επίσης ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Δίου-Λιτοχώρου, η Πιερική Αναπτυξιακή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, τα Γ.Α.Κ. - Αρχεία Ν. Πιερίας, η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Αρχιτεκτονικών Σχολών (Σ.Α.Δ.Α.Σ) Πιερίας, αλλά και πολλοί τοπικοί συλλέκτες, καλλιτέχνες και ιστορικοί.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved