Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εσύ φόρεσες το Μάρτη σου;

AIGINIONEWS: Εσύ φόρεσες το Μάρτη σου; AIGINIONEWS: Εσύ φόρεσες το Μάρτη σου;

ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ ΜΕ "ΜΑΡΤΑΚΙ"

Ο Μάρτιος γνωστός και ως "γδάρτης", είναι ο μήνας που φέρνει την άνοιξη, διώχνει τον χειμώνα και από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής του, γεννά τη δημιουργικότητα που κρύβουμε μέσα μας.
Η παράδοση επιτάσσει να φτιάχνουμε έναν "Μάρτη" ή ένα "Μαρτάκι", δηλαδή ένα βραχιόλι αποτελούμενο από δυο κλωστές, μία λευκή και μία κόκκινη, το οποίο τυλίγεται γύρω από τον καρπό μας ως βραχιόλι ή και ως δαχτυλίδι.
Τέτοια έθιμα και παραδόσεις αξίζουν να στολίζουν ακόμη, την καθημερινότητα με λίγη φαντασία, ταξιδεύοντας το μυαλό μας στα παιδικά χρόνια, ξεθάβοντας τις μνήμες μας από τα σκονισμένα πλέον ντουλαπάκια του μυαλού.
Ο "Μάρτης", λένε, προστατεύει τα παιδιά -και όχι μόνο- από τις ηλιόλουστες μέρες του μήνα, οι οποίες καραδοκούν να "κάψουν" τα παιδικά προσωπάκια, ενώ θεωρείται προστάτης από ασθένειες, το κακό μάτι και την κακή τύχη.
Έτσι, οι γιαγιάδες και οι μητέρες στρίβουν δυο κλωστές και τοποθετούν τον "Μάρτη" στα παιδιά, αλλά και στο σπίτι και στα λουλούδια και στα άνθη, ώστε να προφυλάσσεται η ευφορία τους.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved