Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοφανής οικολογική καταστροφή σε Σιβηρία, Γροιλανδία και Αλάσκα

Σε μέτρα έκτακτης ανάγκης με πρόκληση τεχνητής βροχής καταφεύγουν οι ρωσικές Αρχές για να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες δασικές φωτιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες στη Σιβηρία.

Η επιχείρηση γίνεται μετά την αποδοχή από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της πρότασης του Ντόναλντ Τραμπ για παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Αεροσκάφη Antonov An-26 πέταξαν στην περιοχή του Ιρκούτσκ για να βομβαρδίσουν με ιωδιούχο άργυρο τα σύννεφα προκειμένου να βρέξει πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει  στην Αλάσκα, τη Γροιλανδία και τη Σιβηρία, καταστρέφοντας σημαντικές δασικές εκτάσεις.

Συνολικά, πάνω από 100 πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει από τον Ιούνιο στην Αρκτική.

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων καθώς οι φωτιές μαίνονται σε μια έκταση περίπου τριάντα εκατομμυρίων στρεμμάτων στην λεγόμενη ζώνη ελέγχου (την πιο δύσκολα προσβάσιμη ζώνη).

 Η μεγαλύτερη έκταση στην οποία μαίνονται οι πυρκαγιές έχει καταγραφεί στην Γικαουτία, όπου έχουν παραδοθείς στις φλόγες 11.000.000 εκατομμύρια στρέμματα, στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ (περισσότερα από 10.000.000 στρέμματα) και στην περιοχή του Ιρκούτσκ ( περίπου 7.000.000 στρέμματα).

Οι περισσότερες φωτιές προκαλούνται από τους κεραυνούς, αλλά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία έχουν αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκειά τους, με τους εμπειρογνώμονες να εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους κάνοντας λόγο για πρωτοφανή κύματα ζέστης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το διάστημα αυτό εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι την τελευταία οκταετία.

Η οικολογική καταστροφή που συντελείται εδώ και μήνα στον Αρκτικό κύκλο, δεν έχει προηγούμενο συμφωνούν οι επιστήμονες.

Σε κατάσταση απόγνωσης από τις πυρκαγιές σαμάνοι αυτόχθονων φυλών που ζουν στη Σιβηρία κάνουν τελετές για πρόκληση βροχής.

Την ίδια ώρα σε πολλές ορθόδοξες εκκλησίες στην περιοχή του Κρανσνογιάρσκ κληρικοί και λαός ζητούν βοήθεια εξ’ ουρανού προσευχόμενοι να βρέξει.

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved