Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας και η κάθε ημέρα πρέπει να είναι «Ημέρα Περιβάλλοντος».

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.


Το θέμα του φετινού εορτασμού (2015) είναι « Αειφόρος κατανάλωση και παραγωγή» και το επίσημο σύνθημα « Επτά δισεκατομμύρια όνειρα. Ένας πλανήτης. Κατανάλωσε με προσοχή».

Ως αειφόρος παραγωγή και κατανάλωση νοείται η χρήση αγαθών και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στην κάλυψη των φυσικών αναγκών και συμβάλλουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η μείωση της χρήσης των φυσικών πόρων, των τοξικών υλικών και της παραγωγής αποβλήτων και ρύπων, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δυνατότητα ικανοποίησης των αναγκών των μελλοντικών γενεών.

Προτάσεις για μια πράσινη καθημερινότητα
Κεντρικοί χώροι στις πόλεις και στα χωριά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εργαστήρια περιβαλλοντικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού, με τη συμμετοχή τους με παιχνίδια, προβολές, ενημέρωση, φυλλάδια κ.α.

Διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων με θέμα την ανακύκλωση (κάδοι ανακύκλωσης για γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, έλαια, ηλεκτρικούς λαμπτήρες), και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (ποδήλατο, μέσα μεταφοράς) κλπ.

Διοργάνωση διαγωνισμών ζωγραφικής, Εκθέσεις, πράσινης σημαίας με θέματα όπως :«Προστατεύω το περιβάλλον» ή «Η Γη είναι το σπίτι μας» και καθιέρωση βραβείων περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Αναγνώσεις βιβλίων, προβολές ταινιών, εκπαιδευτικά παιχνίδια και προγράμματα, εκθέσεις φωτογραφίας, βιωματικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις που να επικεντρώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος, ώστε παιδιά και ενήλικες να ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση, μέσα από πρωτότυπους και διασκεδαστικούς τρόπους.

Δράσεις των σχολείων σε Προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής σε όλους τους βαθμούς της Εκπαίδευσης και σχολικές εκδρομές στους υγροτόπους και στα περιηγητικά μονοπάτια του νησιού μας. Η φυσική ομορφιά του νησιού μας είναι μοναδική οπότε ας την αναδείξουμε.

Εμπνεόμαστε από την κρυμμένη ομορφιά που υπάρχει στα “σκουπίδια” μας και δημιουργούμε χρηστικές κατασκευές για τον κήπο, το σπίτι ή τις καθημερινές μας ανάγκες. Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τα οργανικά σκουπίδια, δημιουργώντας συνοικιακούς κομποστοποιητές, που θα διαχειρίζονται από εμάς και εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτούς.

 

Θα πρέπει να δοθεί επιτέλους η αναγκαία έμφαση στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Ο Στόχος να είναι η υιοθέτηση μιας πιο οικολογικής καθημερινότητας, βελτιώνοντας τον μικρόκοσμο μας και συμβάλλοντας στην βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.


Ας μην θυμόμαστε το Περιβάλλον μόνο στις 5 Ιουνίου αλλά ας γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved