Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Καλοχώρι 5 και 6 Ιουνίου 2021.

Με μία σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν παρατήρηση πουλιών και καταγραφή της βιοποικιλότητας, μίνι ξεναγήσεις, ποδηλατοπορεία και περίπατο στη φύση θα γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το  Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου 2021.

Σε ένα διήμερο που οργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, την περιβαλλοντική ομάδα Εχεδώρου Φύσις, την εθελοντική οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή, τη Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα και την περιβαλλοντική οργάνωση iSea.
H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η «αποκατάσταση των οικοσυστημάτων».

Στην περιοχή του Καλοχωρίου συναντά κανείς πολύτιμα προστατευόμενα οικοσυστήματα που έχουν ανάγκη από την φροντίδα και την προσοχή όλων μας για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση.
 

Το πρόγραμμα δράσεων
Όσον αφορά τις δράσεις που προγραμματίζονται, το απόγευμα του Σαββάτου 5 Ιουνίου η iSea, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου, θα παρουσιάσει διαδικτυακά το iNaturalistGR, το οποίο είναι η «πύλη» της Ελλάδας στον κόσμο του iNaturalist, μιας από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες επιστήμης πολιτών παγκοσμίως. Το iNaturalist δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην καταγραφή της βιοποικιλότητας αναρτώντας παρατηρήσεις από φυτά ή ζώα που συναντούν δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτά δεδομένα μεγάλης αξίας για τη μελέτη της βιοποικιλότητας.

H ενημέρωση θα γίνει στις 18:00 μέσω του εξής συνδέσμου Zoom: https://zoom.us/j/94440714569?pwd=eVZwbWUrT0huQjlKcnU1TEZicEk5UT09

Οι δραστηριότητες στην προστατευόμενη περιοχή Γαλλικού-Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή είναι μία ιδανική ευκαιρία για τους πολίτες-επιστήμονες να ξεκινήσουν τις καταγραφές στην πλατφόρμα του iNaturalistGR!
 

Ειδικότερα, την Κυριακή 6 Ιουνίου, από τις 9:30 το πρωί ως 13:30 το μεσημέρι, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου θα υποδέχεται τους επισκέπτες στο χώρο εκδηλώσεων του Πάρκου Κερκύρας στην αρχή του «Κόκκινου Δρόμου» που διασχίζει στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, για ορνιθοπαρατήρηση και μίνι ξεναγήσεις σε μικρά γκρουπ. Τις ίδιες ώρες θα υποδέχονται το κοινό και οι εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή του Κέντρου

Περίθαλψης Άγριων Ζώων για μία ενημέρωση για το έργο της.
Στις 9:30 θα ξεκινήσει ποδηλατοπορεία 28 klm υπό την καθοδήγηση της ομάδας Εχεδώρου Φύσις, με εκκίνηση από τον Κόκκινο Δρόμο, η οποία θα διατρέξει το παράκτιο ανάχωμα, τους αγρούς και θα φτάσει έως και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή της Χαλάστρας. Η ποδηλατοπορεία απευθύνεται σε ενήλικες με καλή φυσική κατάσταση που διαθέτουν ποδήλατο mountain bike ή trekking.
Για τους επισκέπτες που επιθυμούν μία πιο χαλαρή βόλτα στον υγρότοπο, στις 10:00 θα ξεκινήσει περίπατος διάρκειας περίπου μίας ώρας, με σημείο εκκίνησης τη διασταύρωση του παράκτιου αναχώματος στο Καλοχώρι.

Ο περιπατητές, μέσω των εκβολών του Γαλλικού Ποταμού, θα φτάσουν στις εγκαταστάσεις Δράσης για την Άγρια Ζωή, όπου θα γίνει απελευθέρωση πουλιών από εθελοντές της.
Οι δράσεις είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός των επισκεπτών, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, καλούνται να τηρούν τις αποστάσεις και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά της εξάπλωσης της COVID-19. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους νερό, καπέλα, αντιηλιακό, και ενδυμασία κατάλληλη για τις καιρικές συνθήκες. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες οι επισκέπτες μπορούν να προσέρχονται από τις 9:30 και μετά στο σημείο υποδοχής του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, στο Πάρκο Κερκύρας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 5 Ιουνίου:
18:00: Διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος iNaturalistGR: ένα νέο εργαλείο μεγάλης κλίμακας για τη συλλογή δεδομένων βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.

Κυριακή 6 Ιουνίου
9:30 – 13:30: Παρακολούθηση πουλιών και μίνι ξεναγήσεις στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου – Πάρκο Κερκύρας/Κόκκινος Δρόμος
9:30 – 13:30: Ενημέρωση επισκεπτών στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων
9:30 – 12:00: Ποδηλατοπορεία 28 klm. Εκκίνηση: Πάρκο Κερκύρας/Κόκκινος Δρόμος
10:00 – 11:00: Πεζοπορία 60 min στις εκβολές του Γαλλικού Ποταμού. Εκκίνηση: Διασταύρωση παράκτιου αναχώματος/ιστός σημαίας
11:00: Απελευθέρωση πουλιών στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων

 

 


 

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved