Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΝΕΑ ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗ ΠΙΕΡΙΑΣ : ευρωπαϊκή γιορτή των πουλιών - Κυριακή 4 Οκτωβρίου

Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών διοργανώνουν ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στο Παρατηρητήριο Πουλιών της Νέας Αγαθούπολης Πιερίας.

 Η Γιορτή των Πουλιών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη, αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για εξόρμηση στη φύση. Όσοι έρθουν στο παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης θα έχουν την ευκαιρία να «συναντήσουν» τα πουλιά στο φυσικό τους χώρο, να μάθουν για τις συνήθειές τους, το μεταναστευτικό τους ταξίδι και τους κινδύνους που τα απειλούν.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, γνωστή ως Eurobirwatch, έχει καθιερωθεί σε διεθνές επίπεδο, καθώς εδώ και 21 χρόνια, διοργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις σε περισσότερες από σαράντα χώρες, με πρωτοβουλία της οργάνωσης για την προστασία των πουλιών Birdlife International. Στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης περισσότερες από σαράντα περιοχές, με το συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Η εκδήλωση ξεκινάει στις 10 το πρωί και διαρκεί ως τις 2 μετά το μεσημέρι και περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών, ξεναγήσεις στον υγρότοπο και ενδιαφέροντα περιβαλλοντικά παιχνίδια για τα παιδιά. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και της Τοπικής Κοινότητας Νέας Αγαθούπολης, καθώς και με τη συμμετοχή του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου, της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008».

 

Ταξιδιάρικα πουλιά

Το θέμα της διοργάνωσης είναι και φέτος τα μεταναστευτικά πουλιά. Ο γενικός σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές. Η χώρα μας είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών που πραγματοποιούν το ταξίδι τους προς το νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του BirdLife International, 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στη Μεσόγειο με πρωταθλητές την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Συρία, τον Λίβανο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει την 6η «τιμητική» θέση με περίπου 704.000 νεκρά πουλιά το χρόνο!

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργίας του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version