Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: 2ο Διεθνές Συνέδριο «Για να ξαναφανταστούμε το σχολείο…» -Πέμπτη 24 έως Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ευκαιρία ώστε να μελετηθεί ο σκοπός των σχολείων στον 21ο αιώνα και να διερευνηθούν νέες ιδέες για αλλαγή, θα αποτελέσει το 2ο Διεθνές Συνέδριο «Για να ξαναφανταστούμε το σχολείο...», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 24 έως και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το συνέδριο, το οποίο θα αρχίσει τις εργασίες του την Πέμπτη στις 4 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο Τελετών του Ιδρύματος, θα μελετήσει τρεις αναποτελεσματικές και αντιπαραγωγικές πρακτικές των σχολείων σήμερα:

    Πρώτον, το ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό πως υπάρχει ελπίδα, με καλύτερες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης, να μειωθεί η φτώχεια.
    Δεύτερον, πως παρότι όλοι έχουν αποδεχθεί  τη σημασία τού να ακούνε τα παιδιά ολοένα και περισσότερο, δεν έχουν αποδειχθεί το ίδιο πρόθυμοι να επιτρέπουν σε αυτά να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα σχολεία.
    Τρίτον, το ότι οι καλύτερες ιδέες για να ξαναφανταστούμε τα σχολεία φαίνεται να είναι πάντα εκτός αναλυτικών προγραμμάτων -πολλές φορές και εκτός σχολικού συστήματος-, κάτι που αναδεικνύει την «ικανότητα» των γενικών σχολείων να αντιστέκονται σε νέα μοντέλα.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «με δεδομένο ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση συνεχίζουν να εξαπλώνονται στην Ευρώπη, η εκπαίδευση συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πρόκληση για μετασχηματισμό. Τα σημερινά σχολικά συστήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη πρέπει να δουν πέρα από τις εξετάσεις για να μπορέσουν οι νέοι να αναπτύξουν την κριτική σκέψη, τη λήψη πρωτοβουλιών και την εμπλοκή στα δρώμενα της κοινωνίας με νέους εναλλακτικούς τρόπους. Τα παραπάνω αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για όσους εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης.».

Ωστόσο, υπάρχουν φωνές που προσπαθούν να εισακουστούν και προτείνουν δραστηριότητες εντός της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έτσι, στο συνέδριο θα παρευρίσκονται οι ακόλουθοι ομιλητές, οι οποίοι θα αμφισβητήσουν την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στα σχολεία:

    David Holloway, OBE & Xandria Carelse-Dutlow, The Ideas Foundation Trust, UK: “Why Bother” – Causes of educational disaffection and strategies for re-engagement.
    Bill Lucas, Centre for Real-World Learning (CRL), University of Winchester, UK: Rethinking schooling – how expansive approaches to education are spreading globally and why this is not a moment too soon.
    Diana Laufenberg, Inquiry Schools, Inc, USA: On Being Resilient: The Potential of Education’s Future
    Anthony Montgomery, University of Macedonia: Lifelong learning – A dangerous myth
    Ansgar Allen, University of Sheffield: Education as benign violence

Οι διοργανωτές απευθύνουν, μάλιστα, ανοιχτή πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και όλους όσοι ενδιαφέρονται να πλάσουν το σχολείο του μέλλοντος, να συμμετάσχουν το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις 12:50 στη δραστηριότητα "Generating ideas for a new school using Twitter [Cha Cha Stricktly Twitter Mashup]".

Όπως διευκρινίζουν, «Ο David Holloway και η Xandria Carelse-Dutlow από το Ideas Foundation Trust της Μεγάλης Βρετανίας έχουν ετοιμάσει έναν εναλλακτικό τρόπο για να σκεφτούμε και να καλλιεργήσουμε νέες ιδέες για να ξαναφανταστούμε το σχολείο χρησιμοποιώντας το Twitter. Εφοδιαστείτε λοιπόν, με τα smartphones, laptops ή tablets σας, κάντε λογαριασμό στο Twitter και ελάτε στο Αμφιθέατρο Τελετών για να ξαναφανταστούμε το σχολείο τιτιβίζοντας, παίζοντας, διασκεδάζοντας! Εάν δεν τα πάτε καλά με την τεχνολογία μην ανησυχείτε, θα δουλέψουμε σε ομάδες!».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Π. Καραγιάννη στα τηλ.: 2310-891.308 και 6978-200.866 ή να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα: http://reimaginingschooling.com/

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version