Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aποκλείστηκε η Ρωσία από τους Ολυμπιακούς του Ρίο

H εθνική ομάδα στίβου της Ρωσίας δεν θα δώσει το "παρών" σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφού η παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου, δεν προχώρησε σε άρση της τιμωρίας αποκλεισμού.

Η αιτία που η IAAF δεν έκανε σε άρση της τιμωρίας, που επέβαλε στην εθνική ομάδα στίβου της Ρωσίας στις 14 Νοεμβρίου, ήταν τα απανωτά θετικά δείγματα σε ελέγχους ντόπινγκ. 

Αφορμή δε, στάθηκε η έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), η οποία έκανε λόγο για συστηματικό ντόπινγκ στη χώρα και πραγματοποιήθηκε μετά από δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποίησε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD/WDR, με τίτλο "Ο μυστικός φάκελος ντόπινγκ: Πως η Ρωσία παράγει νικητές", το οποίο δημοσιοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2014.

Στις 8 Ιουνίου ακολούθησε το δεύτερο μέρος με τίτλο: "Μυστικά του ντόπινγκ: Αναμέτρηση για τη Ρωσία", το οποίο περιελάμβανε στιγμιότυπα και μαρτυρίες, που αποδείκνυαν ότι ο αρχιπροπονητής δρόμων και βάδην, Βίκτορι Τσέγκιν, εξακολουθούσε να εμπλέκεται προπονώντας αθλητές. 

Σε πρώτη φάση ο αποκλεισμός ήταν προσωρινός, με την προϋπόθεση ότι οι Ρώσοι θα έκαναν κινήσεις προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος στης χώρας και η ακεραιότητα των αθλητών της. Αυτό πρακτικά σήμαινε να εναρμονιστούν με τον κώδικα αντιντόπινγκ της IAAF.

H εξοντωτική ποινή αφορούσε 4.027 Ρώσους αθλητές του στίβου, οι οποίοι τους τελευταίους επτά μήνες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις.

Σε άρθρο της στους New York Times, η Ρωσίδα επικοντίστρια, Γελένα Ισινμπάγεβα τονίζει: "Καταλαβαίνω ότι η IAAF πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα για την εξάλειψη του ντόπινγκ, αλλά νομίζω ότι δεν είναι δίκαιο να απαγορεύσουν σε εμένα και στους άλλους "καθαρούς" αθλητές να αγωνιστούν"

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved