Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Αρχείο

Η επιστήμη του... ξυρίσματος

Τις ακριβείς κινήσεις του ξυραφιού

στο δέρμα αποκαλύπτει επιστήμονας, με στόχο τη βελούδινη επιδερμίδα. Κατά κόρον ανδρική συνήθεια, το ξύρισμα περνάει συνήθως από γενιά σε γενιά και το ίδιο και οι... κακές πρακτικές.

Επιστήμονας από τα εργαστήρια της Gillette στο Ρέντινγκ, στη Βρετανία, αποκαλύπτει την επιστήμη πίσω από το επιτυχημένο ξύρισμα: τον τρόπο με τον οποίο... συμπεριφέρονται οι τρίχες, ποια φορά θα πρέπει να έχει το ξυραφάκι επάνω στην τρίχα, το γιατί η πλύση του προσώπου αποτελεί βασικό παράγοντα της επιτυχίας, αλλά και γιατί δεν πρέπει ποτέ να χτυπάει ένας άνδρας το ξυραφάκι του στον νιπτήρα.

Σύμφωνα με τη δρα Κριστίνα Βανουσθάιζ, από το Κέντρο Καινοτομίας της Gillette, απάντηση στις ερωτήσεις του κοινού έρχεται να δώσει η επεξεργασία κινηματογραφικού υλικού από το πλαίσιο δοκιμών: με τη βοήθεια κάμερας υπερ-υψηλής ταχύτητας αποκαλύπτει σε υψηλή μεγέθυνση τι συμβαίνει όταν το ξυραφάκι «γλιστράει» επάνω στην ανδρική επιδερμίδα.

Μεγεθύνοντας το «ταξίδι» της λεπίδας

Στο εντυπωσιακό υλικό φαίνεται πως η λεπίδα κόβει την τρίχα. Στην περίπτωση του ξυραφιού τετραπλής λεπίδας, η πρώτη λειτουργεί ως στήριγμα ανασηκώνοντας την τρίχα, η δεύτερη την κόβει, η τρίτη λειτουργεί όπως η πρώτη ανασηκώνοντας ό,τι έχει απομείνει και η τέταρτη το κόβει, αφήνοντας την επιδερμίδα καθαρή.

Το υλικό που κατέγραψε η κάμερα αποκάλυψε τη διαφορά ανάμεσα στο ξύρισμα με στεγνά ή με βρεγμένα γένια. Οι συγκεκριμένες τρίχες έχουν μέση διάμετρο που αγγίζει το 1/10 του χιλιοστού. Οταν είναι στεγνές αγγίζουν τα 130 μικρόμετρα ενώ όταν είναι βρεγμένες «φουσκώνουν» φτάνοντας τα 150 μικρόμετρα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την ειδικό, αυξάνει την επιφάνεια κοπής της τρίχας, γεγονός που σημαίνει αποτελεσματικότερο ξύρισμα. Αρα είναι λογικότερο για έναν άνδρα πρώτα να μπει στο ντους και μετά να ξυριστεί και όχι το ανάποδο.

«Επιτρέποντας στο νερό να εισέλθει στο εσωτερικό της τρίχας, ένας άνδρας ουσιαστικά ενισχύει την άνεση και την επιτυχία του ξυρίσματος. Οι στεγνές τρίχες δύσκολα κόβονται. Μπορεί να έχουν την ίδια αντοχή π.χ. με το χάλκινο σύρμα. Οταν ωστόσο βραχούν, φουσκώνουν με αποτέλεσμα να κόβονται εύκολα» αναφέρει η δρ Βανουσθάιζ.


«Οπότε καλό θα ήταν οι άνδρες να πλένουν το πρόσωπο και τον λαιμό τους με ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού πριν από το ξύρισμα. Ή τουλάχιστον να κάνουν ένα ντους πριν από αυτό και όχι μετά. Επιπλέον, οι ενυδατικοί παράγοντες που περιέχονται σε έναν αφρό ξυρίσματος περιορίζουν την τριβή μεταξύ της λεπίδας και της επιδερμίδας και ακόμα μεγαλύτερη άνεση» προσθέτει.

Στον δρόμο που χάραξε η τρίχα...

Με τη βοήθεια της μικροσκοπίας, οι ειδικοί εντόπισαν ακόμα διαφορές ανάμεσα στις τρίχες του φυτρώνουν στα μάγουλα, στον λαιμό και στο πιγούνι. Στο μάγουλο οι τρίχες έχουν σχήμα αβγού, ενώ στο πιγούνι είναι πιο χοντρές κοντά στη ρίζα από ό,τι στην άκρη τους. Οι τρίχες στον λαιμό μοιάζουν με εκείνες που φυτρώνουν στο πιγούνι, αλλά είναι ακόμα πιο χοντρές και σκληρές.

Το ξύρισμα προς μια κατεύθυνση ωστόσο που μπορεί να εφαρμοστεί στα μάγουλα όπου η επιφάνεια του δέρματος είναι πιο επίπεδη, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση του λαιμού. Σύμφωνα με τη δρα Βανουσθάιζ, σε κάθε περίπτωση καλό είναι το ξυραφάκι να ακολουθεί τη φορά της τρίχας.

«Είναι δύσκολο να δώσουμε μια συγκεκριμένη απάντηση, καθώς η άνεση του ξυρίσματος και η αποφυγή ερεθισμών βασίζεται σε πολλούς παράγοντες και όχι μόνο στην κατεύθυνση που έχει η πορεία της λεπίδας επάνω στην επιδερμίδα. Ενας γενικός κανόνας, που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί από όλους, είναι ότι οι ελαφριές κινήσεις αρχικά παράλληλα με τη φορά της τρίχας και στη συνέχεια με κατεύθυνση προς τα επάνω προσφέρουν ένα βαθύ, άνετο ξύρισμα, το οποίο αφήνει την επιδερμίδα πραγματικά μαλακή» λέει η ειδικός της Gillette.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά το ξύρισμα οι άνδρες καταβάλλουν δύναμη στη λεπίδα που αγγίζει πολλές φορές το 1,5 κιλό. «Η αλήθεια είναι ότι το πόσο βαθύ θα είναι το ξύρισμα το καθορίζει η ποιότητα και ο σχεδιασμός του ξυραφιού και όχι η δύναμη με την οποία το πιέζει κανείς στην επιδερμίδα του» παραδέχεται η δρ Βανουσθάιζ.


Τέλος, η ίδια προτείνει μετά το ξύρισμα την εφαρμογή μιας ελαφριάς ενυδατικής κρέμας για τη θωράκιση του φυσικού «φράγματος» ενυδάτωσης του δέρματος. Πολλά aftershave περιέχουν αλκοόλη, η οποία από τη μία πλευρά αποστειρώνει το δέρμα προστατεύοντας από τυχόν μολύνσεις, αλλά από την άλλη χαρίζει στον χρήστη τους μια αίσθηση «καψίματος».

Ειρήνη Βενιού

Tovima.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version