Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Αρχείο

IOBE: Βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας

η βιομηχανία τροφίμων-ποτών

Τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής . Eναν από τους πιο σημαντικούς τομείς του δευτερογενή τομέα της εγχώριας οικονομίας εξακολουθεί να συνιστά, στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών,

σύμφωνα με την έκθεση - μελέτη για τον κλάδο που εκπονεί κάθε χρόνο το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Παράλληλα, αποτελεί μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής μεταποίησης, με τις εξελίξεις γύρω από αυτή να επηρεάζουν σημαντικά και το σύνολο της ελληνικής παραγωγής.

Με σημαντικές επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. 

Πιο συγκεκριμένα, καλύπτει σχεδόν το 1/5 (21,2%) του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη ανάμεσα στους κλάδους της μεταποίησης, ακολουθούμενη από τα μεταλλικά προϊόντα (14,9%) και τα είδη ένδυσης (12%). 

Ταυτόχρονα, συνιστά και το μεγαλύτερο εργοδότη της εγχώριας μεταποίησης, αφού σε αυτήν απασχολείται επίσης το 1/4 (25,2%) του συνόλου των απασχολουμένων. Η παρουσία του τομέα είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας υπό καθαρά οικονομικούς όρους, αφού βρίσκεται πρώτη ανάμεσα στους υπόλοιπους κλάδους της μεταποίησης σε όρους αξίας παραγωγής (19,8%) και ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (24,4%) και δεύτερη κατά σειρά σε όρους κύκλου εργασιών (19,7%, με πρώτα τον οπτάνθρακα και προϊόντα διύλισης με 36,5%).

Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά -και σε σύγκριση με αυτά- μεγέθη, στην έκθεση σημειώνεται ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων καλύπτει το 12,9% της ευρωπαϊκής μεταποίησης, ακολουθούμενη από την Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων (12%), ενώ η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του τομέα καλύπτει περίπου το 10,5%, με την Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού να ακολουθεί (11,8%). 

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης στον τομέα της μεταποίησης, καθώς απασχολεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενους, δηλαδή το 13,7% του συνόλου των εργαζομένων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία (ακολουθούμενη από τα μεταλλικά προϊόντα με 12%). 

Η έκθεση ΙΟΒΕ δίνει έμφαση στην αξία της εξωστρέφειας και των εξαγωγών, της ελληνικής ποιότητας του προϊόντος, της ταυτότητας προϊόντος, αλλά και την οργανωμένη προώθηση των ελληνικών τροφίμων ως εφαλτήρια ανάπτυξης, ενώ ως παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προβολή των ελληνικών προϊόντων, στη διασφάλιση επιλογής της σωστής στρατηγικής και στη σταθερότητα υλοποίησης του μακροχρόνιου σχεδιασμού της αποτελούν ο αποτελεσματικότερος συντονισμός και η στενότερη συνεργασία των εκπροσώπων του κλάδου.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version